fbpx

Dit zijn de 4 goede voornemens van de Nederlandse arbeidsmarkt

Als de Nederlandse arbeidsmarkt een mens was, zouden dit z’n goede voornemens voor 2022 zijn.

Joost de Ruiter on december 27, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit zijn de 4 goede voornemens van de Nederlandse arbeidsmarkt

Stoppen met roken, minder wijn drinken en niet iedere seconde door LinkedIn scrollen: jij hebt je goede voornemens voor het nieuwe jaar al op een rij. Maar stel nou dat de Nederlandse arbeidsmarkt een mens was. Welke goede voornemens zou hij (of is het toch een zij?) dan onder het genot van een oliebol en een glas champagne formuleren?

Welke goede voornemens zou de arbeidsmarkt onder het genot van een oliebol en een glas champagne formuleren?

Om tot een zo goed mogelijk antwoord te komen, sloegen we onze eigen eindejaarsrubriek erop na. Daarin vroegen we mensen met een belangrijke rol op de arbeidsmarkt te voorspellen wat er in 2022 gaat gebeuren. Destilleer je hun antwoorden tot een best case-scenario? Dan kun je alleen maar concluderen dat de arbeidsmarkt de volgende goede voornemens heeft:

Voornemen 1: ‘Ik ga door het hele land werkcentra opzetten’

Heeft jouw buurman zich vorig jaar voorgenomen om vaker naar de sportschool te gaan? En zie je die opschepper nu iedere keer met flinke biceps het vuilnis buiten zetten? Dan hoef jij dit jaar niet lang over je nieuwe goede voornemen na te denken: vanaf januari word ook jij een gym addict.

De Nederlandse arbeidsmarkt heeft net zo goed een tikkie jaloezie nodig om tot een goed voornemen te komen. Want kijkt-ie naar de buren in het oosten? Dan ziet-ie dat de Duitsers in iedere regio meerdere Berufsinformationszentrums hebben: werkcentra waar je zo kunt binnenlopen en bij vertrek een beter idee van jouw kansen op de arbeidsmarkt hebt, én hoe je die kansen groter maakt.

De Nederlandse arbeidsmarkt heeft net zo goed een tikkie jaloezie nodig om tot een goed voornemen te komen

Natuurlijk wil de Nederlandse arbeidsmarkt het beter dan z’n buurman doen. En dus is zijn versie van het Berufsinformationszentrum nóg ambitieuzer. Het zijn grote hallen waar iedereen met een rol op de arbeidsmarkt een stand heeft – bij vertrek uit zo’n hal heb je concreet perspectief op je volgende carrièrestap. Een en ander volgend jaar al voor elkaar krijgen is misschien wat veel gevraagd, maar je kunt in ieder geval een mooi begin maken, lieve arbeidsmarkt.

Het idee om door het hele land werkcentra op te zetten komt van Tof Thissen, directeur van het UWV WERKbedrijf. Hier lees je zijn andere voorspellingen en wensen voor 2022.

Voornemen 2: ‘Ik ga werk maken van CompetentNL’

Wil je het nieuwe jaar op een goede manier ingaan? Dan moet je soms je focus verleggen. De Nederlandse arbeidsmarkt weet dat ook: om in 2022 succesvol te zijn moet hij skillsgericht zijn. Bij hem kunnen mensen niet langer op basis van hun werkervaring een nieuwe baan krijgen. Hoe dan wel? Op basis van hun vaardigheden!

Wil je het nieuwe jaar op een goede manier ingaan? Dan moet je soms je focus verleggen

De arbeidsmarkt had zich vorig jaar ook al voorgenomen om meer skillsgericht te worden. En in het jaar daarvoor ook. En als-ie echt héél eerlijk is: in de jaren ’90 ook al.

Maar dit jaar, in 2022, gaat-ie zich er echt aan houden. Dat komt omdat hij CompetentNL gaat lanceren, een tool die matching op basis van skills voor de hele arbeidsmarkt hetzelfde maakt.

Dat een skillsontologie als CompetentNL nodig is om van de skillsgerichte arbeidsmarkt een succes te maken vertelt Rob Witjes, directeur van de UWV-afdeling Arbeidsmarktdata. Zijn voorspellingen voor 2022 vind je hier.

Voornemen 3: ‘Ik zorg voor een volgsysteem voor ontwikkeladviezen’

Aan sommige goed voornemens ligt jaloezie op de buurman ten grondslag. Anderen heb je omdat je ze al twintig jaar hebt – iedere keer opnieuw. Dan zijn er nog die goede voornemens die wél uit iets positiefs voortkomen. Het zijn de voornemens die je maakt omdat een soortgelijk voornemen je vorig jaar geholpen heeft.

De arbeidsmarkt weet wat er gebeurde toen het in de recruitment van volgsystemen ging gebruiken

De arbeidsmarkt weet wat er gebeurde toen het in de recruitment volgsystemen ging gebruiken. Opeens lukte het werkgevers betere mensen aan te nemen, en dat leverde die mensen meer werkgeluk op. Dus waarom zou je die volgsystemen niet ook in de loopbaanbegeleiding kunnen gebruiken? Want leg je vast wat je met iemand doet? Dan kun je sneller en efficiënter nieuwe stappen zetten. Stappen die werkten, kun je nu bovendien makkelijk bij nieuwe cliënten toepassen. Als het aan de arbeidsmarkt ligt, gaat-ie in het nieuwe jaar dus volgsystemen bij loopbaanbegeleiding gebruiken!

Het idee om meer met volgsystemen in de loopbaanbegeleiding te gaan werken (het gebeurt nu al een beetje) komt van Wendela van der Meiden. Haar hele bijdrage aan onze eindejaarsrubriek vind je hier.

Voornemen 4: ‘Ik stop loopbaanbegeleiding in het STAP-budget’

Soms ben je lekker bezig met de uitwerking van je goede voornemens, maar dan blijkt op gegeven moment toch dat je iets moet bijstellen. Dat is hier het geval. We leggen het uit.

Om omscholen aantrekkelijk te maken – iets dat de skillsgerichte arbeidsmarkt enorm ten goede zou komen – bedacht demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees het STAP-budget. Daarmee kun je op kosten van de overheid jezelf laten omscholen. Vroeger kon dat ook, maar dan moest je die opleidingskosten van je belastingaangifte aftrekken. Met de komst van het STAP-budget schiet jij niet langer geld voor aan de overheid.

Soms ben je lekker bezig met de uitwerking van je goede voornemen, maar dan blijkt toch dat je iets moet bijstellen

Op zichzelf is dat een goed idee. Maar kon je in het verleden nog loopbaanbegeleidingskosten van je belasting inhouden, worden dat soort kosten door het STAP-budget niet meer vergoed. Fijn dat je je opleidingskosten niet meer hoeft voor te schieten, maar voor je loopbaanbegeleidingskosten moet je nu écht helemaal zelf opdraaien.

Goed idee dus, om in het nieuwe jaar ook loopbaanbegeleidingskosten in het STAP-budget op te nemen. Geef je mensen een financiële prikkel om loopbaanbegeleiding te zoeken? Dan wordt de arbeidsmarkt daar alleen maar beter van!

Het idee om loopbaanbegeleiding mee te nemen in het STAP-budget komt van loopbaanbegeleider Maurice van Dijk. Zijn bijdrage aan de eindejaarsrubriek vind je hier.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*