fbpx

De blik van Maurice op het nieuwe jaar: ‘Ik laat me inspireren door de kunst- en cultuursector’

Nu het nieuwe jaar in zicht komt vraagt LoopbaanPro zich af: wat brengt 2022 (en de jaren die volgen) voor ons vak en de arbeidsmarkt? Loopbaanbegeleider Maurice van Dijk geeft in de vierde aflevering zijn antwoorden.

Joost de Ruiter on december 01, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
De blik van Maurice op het nieuwe jaar: ‘Ik laat me inspireren door de kunst- en cultuursector’

Kort door de bocht

  • Loopbaanbegeleider Maurice van Dijk houdt graag recruitmentplatforms in de gaten: zo weet hij waar hij zijn cliënten op moet voorbereiden
  • De kunst- en cultuursector inspireert hem: de mensen die erin actief zijn laten volgens Maurice zien dat je een droombaan niet uit de muur kunt trekken
  • Technologie als Jobfeed, Ixly en – als je dat mee mag rekenen, ten minste – WhatsApp zijn cruciaal voor hem
  • Als minister van Sociale Zaken zou Maurice eerst een dansje in de Tweede Kamer doen, en dan z’n collega bij de Belastingdienst opbellen

Hieronder vertelt Maurice over zijn persoonlijke stijl. Scroll naar beneden om zijn voorspellingen over beleid, technologie en de arbeidsmarkt te zien.

De stijl van Maurice

> Wat versta jij onder goed loopbaanadvies?

“De manier waarop je advies geeft kan wat mij betreft niet goed of fout zijn. Of loopbaanadvies goed is blijkt uit het effect ervan. Heeft iemand na een begeleidingstraject werk gevonden, of nieuwe inzichten opgedaan? Dan was het advies kennelijk goed.”

> Op welke cliënt ben je tot nu toe het meest trots? En waarom?

“Ik denk dan meteen aan een boekhandelaar die bij me kwam. De verkoop van boeken liep terug, en dus wilde hij elders duurzaam werk vinden. In de gesprekken die ik met hem voerde kwam naar voren dat-ie benieuwd was naar 5 verschillende sectoren, over al die sectoren wilde hij meer te weten komen.”

“’Goed’, zei ik, ‘dan gaan we dat regelen’. Samen hebben we vervolgens vijf mensen, één uit elke sector, zo gek gekregen om m’n cliënt een dagje mee te laten lopen. Ik was er trots op dat ons dat lukte, en ik was vooral trots op die boekhandelaar, hij ging al die dagen met veel interesse in.”

“Samen hebben we vervolgens vijf mensen, één uit elke sector, zo gek gekregen om m’n cliënt een dagje mee te laten lopen”

“En nu komt het leukste: toen zag hij opeens een vacature bij een tankstation, een veld waaraan we beiden nooit hadden gedacht. Al zijn wensen kwamen in die vacature samen: hij kon service verlenen, kreeg de verantwoordelijkheid over zijn eigen toko en vond werk in een sector waar de vraag voorlopig niet gaat afnemen. Hij heeft zich laten omscholen en werkt er nu nog steeds met veel plezier.”

 > Welk boek of welke podcast over jouw vakgebied kun je aanraden? En waarom?

“Ik volg veel recruitmentplatformen, bijvoorbeeld Werf& en Recruiting Roundtable. Ik vind het interessant om te ontdekken hoe zij naar sollicitanten kijken. Zo leer ik ook wat recruiters tijdens sollicitatiegesprekken willen horen en hoe ze selecteren.”

“Iets dat niet veel met loopbaanbegeleiding te maken heeft, maar dat me toch enorm inspireert, is Pop Up Cinema. Pop Up Cinema brengt films van jonge makers buiten de reguliere bioscoop, vaak ook op ongewone plekken. Na afloop van hun film gaan ze dan met een interviewer over hun werk in gesprek.”

“Iets dat niet veel met loopbaanbegeleiding te maken heeft, maar dat me toch enorm inspireert, is Pop Up Cinema

“Als loopbaancoach laat ik me graag inspireren door mensen zoals zij: mensen uit de kunst- en cultuursector. Zij krijgen met zoveel tegenslagen te maken, en toch: door de passie die zij voor hun werk voelen, komen ze die tegenslagen telkens te boven. Het staat voor mij symbool: als je een mooie baan wilt moet je daar ook iets voor doen, een droombaan trek je niet uit de muur.”

Maurice z’n blik op technologie, beleid en toekomst

> Welke technologie helpt je beter te worden in je vak?

“Ik werk graag met vacaturebanken als JobFeed, daardoor krijg je veel informatie over vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Met één druk op de knop kan ik een cliënt laten zien hoe groot de baankans is in een sector die hij na wil streven.”

“Met De Heren Van Werk, het loopbaanbureau van mij en m’n zakenpartner, zijn we bovendien uniek omdat we met Ixly werken, een tool die op basis van professionele testen beroepen voorstelt. Anders dan andere tools van dat genre laat Ixly je spelen met data: je ziet dus heel duidelijk in welke mate bepaalde beroepen bij je passen. Op die manier krijgen mensen de middelen toegereikt om zelfstandig hun loopbaankansen te onderzoeken, ik hoef daar niet altijd bij te zijn.”

“Ixly laat je spelen met data: je ziet dus heel duidelijk in welke mate bepaalde beroepen bij je passen”

“Maar voor mij is technologie ook gewoon WhatsApp. Want gaat iemand echt voor die mooie loopbaanstap? Dan help ik wanneer dat maar nodig is – ik sta 24/7 aan. Dus ben jij op zondagmiddag een sollicitatiebrief aan het schrijven en kom je er niet uit? Stuur me dan gewoon een appje, ik denk graag even mee.” 

> Als je minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was, wat zou je dan als eerste doen? En waarom?

“Een dansje in de Tweede Kamer, dat lijkt me zo lachen, joh. Maar even serieus: veel van mijn cliënten maken gebruik van het feit dat ze loopbaanbegeleidingskosten van hun belastingaangifte kunnen aftrekken. Per 1 januari 2022 wordt die regeling afgeschaft. Het STAP-budget komt ervoor in de plaats, maar loopbaanbegeleiding valt daar niet onder. Jammer, want mensen een financiële prikkel geven om een loopbaancoach te spreken lijkt me heel goed voor de arbeidsmarkt.”

 > Hoe zie jij loopbaanadvies veranderen tot 2025? En wat betekent dat voor jou?

“2025 is al snel, maar op de lange termijn denk ik dat ons vak zich meer met werkgevers gaat bezighouden. Voor ondernemers is het door de krapte op de arbeidsmarkt lastig om nieuwe werknemers te vinden, en dus moeten ze hun best doen om het talent dat ze hebben binnenboord te houden. Ons vak gaat hen helpen interne mobiliteit te stimuleren.”

“2025 is al snel, maar op de lange termijn denk ik dat ons vak zich meer met werkgevers gaat bezighouden”

“Dat betekent niet dat we alleen nog maar met werkgevers praten, met werknemers blijven we ook in gesprek. Gaat het over interne mobiliteit? Dan moeten zij namelijk goed kunnen verwoorden wat ze precies willen in hun werk, en welke taken hen juist niet leuk lijken. Als loopbaanbegeleiders helpen wij hen daarbij.”

“Ik vind het ten slotte mijn taak als loopbaanbegeleider om te waarschuwen voor de toekomst: ik zie namelijk steeds vaker cliënten met burn-outklachten binnenkomen. Mensen werken zich helemaal over de rooie en durven geen keuzes meer te maken. Ik hoop dat ons vak dat tij kan keren.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*