fbpx

Loopbaancoaches: het is tijd voor een ruk naar retentie!

Op de krappe arbeidsmarkt van nu denken werkzoekers hun banenjacht ook zonder begeleiding af te kunnen. Voor loopbaancoaches komt dus tijd vrij om werkgevers te helpen met hun retentiestrategie. En dat is nodig ook.

Joost de Ruiter on november 04, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Loopbaancoaches: het is tijd voor een ruk naar retentie!

Er is geen loopbaancoach die het hardop durft te zeggen. Maar luister je goed in de wandelgangen? Dan hoor je dat de vraag naar begeleidingstrajecten terugloopt: er zijn momenteel simpelweg weinig werkzoekers in de markt voor hulp bij hun banenjacht.

Krapte op de arbeidsmarkt

Dat ligt niet aan de kwaliteit van het Nederlandse loopbaangilde. Sterker nog: loopbaanbegeleiding is er de afgelopen tijd alleen maar beter op geworden. Waar het wel aan ligt? De waanzinnige krapte op de arbeidsmarkt – als je hem vanuit het perspectief van een werkgever bekijkt, tenminste. Er zijn in Nederland nog altijd meer vacatures dan werklozen.

Zo ziet de arbeidsmarkt er momenteel uit voor werkgevers

Tijd om de focus te verleggen

Neem je die teruglopende vraag in overweging, dan kun je stellen dat het voor de loopbaancoachingswereld tijd wordt om zijn focus te verleggen: werkgevers staan namelijk om ze te springen, terwijl werknemers ze minder nodig hebben. En als die ondernemers niet staan te springen, dan hebben ze het mis. Voor ondernemers is een prangende kwestie nu immers: ‘hoe zorg ik ervoor dat ik mijn mensen aan me bind?’

Waar werkzoekers nu minder behoefte aan loopbaanbegeleiders hebben, staan werkgevers om ze te springen

Want nu er zoveel vacatures en zo weinig werklozen zijn, kunnen werknemers gaan en staan waar ze willen. Wil je als werkgever je talent behouden? Dan moet je ervoor zorgen dat het gras aan de overkant niet groener lijkt. Bij deze ruk naar retentie kunnen loopbaancoaches een belangrijke rol vervullen.

Interne mobiliteit goud waard

Hoe die rol eruitziet? Loopbaancoaches kunnen werkgevers bijvoorbeeld helpen bij het versterken van hun interne mobiliteit. Want weet een werkgever precies welke werknemers hij op welke posities kwijt kan? En geeft hij zijn werknemers bovendien de mogelijkheid om regelmatig nieuwe vaardigheden te leren, waardoor ze breed inzetbaar zijn? Dan is de kans kleiner dat diezelfde werkgever op korte termijn de arbeidsmarkt op moet. Het werven van kandidaten voor zijn vacature zal hem onder de huidige omstandigheden namelijk niet meevallen.

Loopbaancoaches kunnen werkgevers bijvoorbeeld helpen bij het versterken van hun interne mobiliteit

Een goede interne mobiliteit heeft voor de werkgever nog een voordeel. Want zitten al zijn werknemers op hun plek? En is hun werkgeluk dus hoog? Dan blijven verzuim en uitval laag. Dat bespaart hem niet alleen een hoop geld, maar ook een wervingsavontuur op zoek naar vervanging, waarvan – we blijven het zeggen – de kans op succes momenteel laag is.

Retentie is the name of the game

Dat op de nieuwe arbeidsmarkt ‘retentie’ the name of the game wordt, dringt zo hier en daar al door. Staatvandienst, een loopbaan-, outplacement- en re-integratiebureau, lanceerde onlangs bijvoorbeeld een abonnementsdienst voor werkgevers.

Ben je werknemer bij een bedrijf dat zo’n abonnement heeft afgesloten? Dan heb je continu iemand met wie je over jouw loopbaan kunt sparren. De kans dat je ontevreden bij je werkgever weggaat is dan veel kleiner – ongenoegen kun je immers in een vroeg stadium aankaarten. En zit iemand echt niet op z’n plek? Dan komt ook dat in ieder geval aan het licht voordat er een duur outsourcement-traject moeten worden gestart.

Meer over dit onderwerp

Loopbaanprofessionals, werkgevers en hr-managers die meer over de shift naar retentie willen ontdekken, kunnen daarvoor op 19 april terecht bij LoopbaanPro Live. Tijdens dit evenement, dat plaatsvindt in de Eenhoorn in Amersfoort maar ook digitaal valt bij te wonen, komen sprekers met verschillende expertisen uitleggen wat werkgevers kunnen doen om talent te behouden. De levensloopbaan – daarmee bedoelen we privégebeurtenissen die je employability beïnvloeden – staat tijdens LoopbaanPro Live centraal.

Tijdens LoopbaanPro Live komen verschillende sprekers uitleggen wat je kan doen om talent te behouden

Ben jij een loopbaanbegeleider en wil je bijdragen aan de ruk naar retentie die het werkveld door gaat maken? Boek dan nu via deze link je tickets voor LoopbaanPro Live. Liever eerst meer informatie over het evenement? Hier vind je het programma van LoopbaanPro Live!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*