fbpx

Nederland heeft nu meer vacatures dan werklozen

We hebben (waarschijnlijk) een primeur: voor zover we weten is de arbeidsmarktspanning in Nederland nog nooit zo hoog geweest als nu. Voor iedere 100 werklozen zijn momenteel 106 vacatures beschikbaar, weet het CBS.

Joost de Ruiter on augustus 19, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Nederland heeft nu meer vacatures dan werklozen

In 2003 viel Joegoslavië uiteen, werd klimaatactiviste Greta Thunberg geboren en liep Saddam Hussein nog op vrije voeten rond. Het is, willen we maar zeggen, een poosje geleden. En toch is de spanning op de arbeidsmarkt sindsdien niet zo hoog geweest als nu: voor elke 100 werklozen zijn er 106 vacatures beschikbaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Primeur

Die cijfers zijn op zichzelf een primeur. Voor zover we weten waren er namelijk nog nooit meer vacatures dan werklozen op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Voor zover we weten waren er nog nooit meer vacatures dan werklozen op de Nederlandse arbeidsmarkt

Of de arbeidsmarktspanning voor 2003 überhaupt hoger is geweest dan op dit moment weten we ook niet. Het CBS deed er voor dat jaar simpelweg geen onderzoek naar.

Oorzaak tweeledig

De oorzaak van die ultrahoge arbeidsmarktspanning vinden we deels in de lage werkloosheid. Ten opzichte van het eerste kwartaal zijn er in het tweede kwartaal van 2021 27 duizend minder mensen werkloos. Daardoor hebben van onze beroepsbevolking nu 307 duizend mensen geen baan. En alhoewel dat cijfer laag is, is het geen record. In de maanden voor de coronacrisis, tijdens het eerste kwartaal van 2020, hadden bijvoorbeeld slechts 277 duizend mensen geen werk.

De oorzaak van die ultrahoge arbeidsmarktspanning vinden we deels in de lage werkloosheid

De echte oorzaak van de arbeidsmarktspanning moeten we daarom zoeken in de recordstijging van het aantal vacatures. Er kwamen dit kwartaal 82 duizend in te vullen posities bij. Het totaal aantal banen nam bovendien met 133 duizend toe.

Handel en horeca zijn vacaturekanonnen

Dat het aantal vacatures toenam komt deels door de handel. Die sector heeft met 65 duizend openstaande vacatures momenteel de meeste beschikbare vacatures van alle industrieën. In het tweede kwartaal van 2021 zag de branche bovendien 21 duizend nieuwe vacatures worden toegevoegd.

In het tweede kwartaal van 2021 zag de handelsbranche 21 duizend nieuwe vacatures worden toegevoegd

De horeca heeft ook een groot aandeel in de toename van het aantal openstaande vacatures. De sector zag zijn openstaande posities zelfs verdubbelen naar 27 duizend. Dat heeft vanzelfsprekend alles te maken met mensen die nu, schijnbaar aan het eind van de coronacrisis, de terrassen en hotels opnieuw weten te vinden.

Vorige record stamt uit 2019

Het vorige arbeidsmarktspanningsrecord stamt uit het tweede kwartaal van 2019. Voor iedere 93 werklozen waren er destijds 100 vacatures.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*