Van de teams die op 9 december kans maken op een LoopbaanPro Award, lijkt er één sprekend op de cast van The A-Team – u weet wel, dat tv-programma uit de jaren ’80. Weer een andere groep werkte knetterhard aan loopbaaninnovatie, en dat in een omgeving waar tot voor kort bijna niemand aan carrièreontwikkeling dacht. Tot slot is er nog die derde kanshebber: deze mensen kregen het voor elkaar om werkgevers- en werknemersverenigingen te laten samenwerken. Talloze werkzoekers doen daar nu hun voordeel mee.
Waarom deze drie?
Het moge duidelijk zijn: alle drie de kandidaten zijn waardige winnaars. Toch kan er straks, wanneer de jury tijdens ons LoopbaanPro Live-evenement het podium bestijgt, maar eentje met een prijs vandoor.
Het moge duidelijk zijn: alle drie de kandidaten zijn waardige winnaars
Nog even ter herinnering; voordat we de teams echt aan je voorstellen: alle drie de kanshebbers nomineerden zichzelf in de eerste plaats, of ze werden door het publiek genomineerd. De leden van de LoopbaanPro-vakjury besloten vervolgens de drie die we hieronder bespreken uit tientallen andere genomineerde teams te selecteren voor de eindronde. Benieuwd waar ze daarbij op hebben gelet? Lees dan hier het interview met juryvoorzitter Ester Leibbrand.
Team Loopbaanregie Yris kan zo op tv
Heb je thuis een televisie? Dan heb je van The A-Team gehoord. Dat programma werd weliswaar in de jaren ’80 uitgezonden, maar verwierf daarna zo’n cultstatus dat je nu nog steeds regelmatig een herhaling ziet. De rode draad van de show? Vier mannen – allemaal met hun eigen talenten – maken het leven van bad guys zuur.
Het Team Loopbaanregie van Yris – dat is een samenwerkingsverband van verschillende partijen die zich met mens- en organisatieontwikkeling bezighouden – kun je prima met The A-Team vergelijken. Dat vertelt Ralph Kolen, hij is onderdeel van de zeskoppige loopbaangroep die voor een award werd genomineerd.
“We hebben weliswaar twee mensen meer dan die jongens op tv, maar benutten net als Hannibal Smith en zijn vrienden allemaal onze eigen talenten. Niet om aan de politie en het leger te ontsnappen natuurlijk, maar om mensen te helpen met hun loopbaanontwikkeling.”
“Bij ons krijg je als cliënt niet één loopbaancoach, in plaats daarvan staan we als team voor je klaar”
“Dat maakt ons ook uniek”, vervolgt Kolen. “Bij ons krijg je als cliënt niet één loopbaancoach die zich om alle facetten van je loopbaankeuze bekommert. In plaats daarvan staan we als team voor je klaar. Wil je jezelf aanprijzen op LinkedIn? Dan helpt iemand met een marketingachtergrond je op weg. En wil je weten welke financiële gevolgen jouw potentiële loopbaanstap heeft? Dan kan iemand met ervaring als accountant je het beste ondersteunen. Iedereen maakt zo gebruik van zijn eigen specialiteit, en daardoor ondersteunen we onze cliënten optimaal.”
Het loopbaanteam van de politie doet ogen opengaan
Bekijk je het werk dat andere loopbaanprofessionals in Nederland doen? Dan zijn de dingen die ze bij het Loopbaan- en Mobiliteitscentrum (LMC) van de politie dagelijks uitvoeren misschien niet super innovatief. “Maar”, vertelt Helma Burgmeijer namens het team, “ga je na dat wij ons werk bij de politie doen? Dan kan het haast niet innovatiever.”
“De politie is namelijk een unieke werkgever”, legt ze uit. “Onze collega’s hebben een passie – al van jongs af aan wilden ze politieman of -vrouw worden. Er heerst hier daarom een familiegevoel, agenten willen eigenlijk nooit naar een andere baan.”
“Doordat we als loopbaanteam de afgelopen twee jaar knetterhard hebben gewerkt, creëerden we onder politieagenten toch het besef dat er zoiets als een loopbaan bestaat. We openen hun ogen als we hen vertellen dat ze daar zelf de regie over kunnen pakken. Dat betekent natuurlijk niet dat we hen motiveren om de organisatie te verlaten – we hebben iedereen keihard nodig. Maar we kunnen hen wel helpen te bekijken of hun talenten op een andere functie binnen de politie beter passen.”
“Door ons werk hebben agenten straks opties op de arbeidsmarkt, mochten ze ooit iets anders willen”
“Van het werk dat we doen, krijgen we allemaal superveel energie”, sluit Burgmeijer af. “Dat de jury van de LoopbaanPro Awards ons nu in overweging neemt voor een prijs, zien we echt als een kroon op ons werk.”
Mobiliteitsteam Midden-Brabant zorgt voor bijzondere samenwerking
Het Mobiliteitsteam Midden-Brabant kreeg iets voor elkaar dat maar weinigen lukt. Het loopbaanteam stond namelijk aan de wieg van een samenwerkingsverband tussen werkgeversorganisaties en vakbonden. Ook het UWV en de gemeenten zijn bij de samenwerking betrokken. “Hoe bijzonder is dat?”, glundert Silvia Bekkers – ze maakt deel uit van het team.
Het samenwerkingsverband is nodig ook, weet Bekkers. “Op de Nederlandse arbeidsmarkt hebben we nu met een unieke situatie te maken: enerzijds is er crisis en anderzijds zijn er personeelstekorten. Doordat we al die partijen aan tafel kregen – en dus van elkaars diensten gebruik kunnen maken – werken we aan een oplossing ervoor.”
“Ons doel is om werkzoekers in de regio niet zomaar naar een nieuwe baan te begeleiden”, vervolgt Bekker. “We hebben de personeelstechnische en financiële middelen waarmee we hen naar een duurzaam dienstverband kunnen begeleiden. En als het nodig is, nemen we daarvoor de tijd. Dus is iemand gebaat bij een werkfittraject, voordat hij of zij aan z’n echte banenjacht begint? Dan bieden we dat ook aan.”
“Onze mentaliteit is ‘gaan voor elkaar’, we willen en durven elkaar om hulp te vragen”
“Natuurlijk is de unieke samenwerking bij het Regionaal Mobiliteitsteam van grote invloed op de diensten die we leveren”, sluit Bekkers af. “Maar wat echt het verschil maakt, is ons team. We zijn bereidwillig naar elkaar en willen de verbinding leggen – iets dat voor onze organisaties normaalgesproken niet altijd vanzelfsprekend is. Onze mentaliteit is ‘gaan voor elkaar’, we willen en durven elkaar om hulp te vragen.”