fbpx

Deze 3 loopbaancases maken kans op een LoopbaanPro Award!

Welke loopbaancase mag zichzelf het beste van 2021 noemen? Onze vakjury onder leiding van NOLOC-voorzitter Ester Leibbrand doet daar op 9 december uitspraak over. Tot die tijd maak je hier kennis met de drie kanshebbers!

Joost de Ruiter on november 15, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Deze 3 loopbaancases maken kans op een LoopbaanPro Award!

Een videogame waarin je van de prehistorie naar de toekomst reist (en zelfs een tussenstop in de Middeleeuwen maakt) levert normaalgesproken niet meer dan een high score en een goed gevoel op. Heel anders is dat bij de serious game van loopbaanorganisatie Optios: zij ontwikkelden zo’n spel, maar het eindresultaat is anders. Ben je klaar met de game, dan krijg je loopbaanadvies voor in het echte leven.

Stevige concurrentie

De game lijkt op papier zo’n goed initiatief, dat de LoopbaanPro Awards-jury op 9 december een makkelijke klus te wachten staat. Maar – u moet het cliché maar even door de vingers zien – niets is minder waar. Want het mentorprogramma van het Rijksmuseum, dat ervoor zorgt dat eerst het eigen personeelsbestand en daarna de hele arbeidsmarkt een betere afspiegeling van de maatschappij wordt, verdient eigenlijk ook op voorhand een award.

Het lijkt alsof de jury op 9 december een makkelijke klus te wachten staat, maar niets is minder waar

Over ZorgStart, een initiatief van Calibris Advies, hebben we het dan nog niet gehad. Die loopbaancase weet mensen met échte interesse in een carrière in de zorg aan te spreken – op die manier wordt de sector die om mensen staat te springen voorzien van gemotiveerde zijinstromers. Belangrijker werk bestaat er bijna niet, zeker nu de coronacrises weer druk op ons zorgstelsel uitoefent. Benieuwd wat de draaiende jurystoelen uit talentshow The Voice daarmee te maken hebben? Lees dan gauw verder.

Geen makkie voor de jury

En dus wacht de LoopbaanPro-jury op 9 december een hele kluif. Natuurlijk, ze weten waar ze aan begonnen, ze nomineerden deze drie immers uit tientallen inzendingen zelf. Maar toch, ga er maar aanstaan.

Benieuwd wie jij zou kiezen als je in de jury zat? Hieronder maak je kennis met de drie genomineerde cases, en de teams die ze mogelijk maakten.

Videogame ‘De Tijdmachine’ levert loopbaanadvies op

Sabien Coenen

“Ik vind het echt fantastisch dat we genomineerd zijn, en nu bij de laatste drie zitten”, vertelt Sabien Coenen van Optios, het bedrijf achter de serious game De Tijdmachine. “We hebben dit idee zelf bedacht en daarna samen met Digital Rocks uitgewerkt tot een bruikbaar instrument. Natuurlijk hoop je dan dat de jury dat werk beloont, maar je weet het nooit.”

“Ik denk dat we een baanbrekende case hebben ingestuurd”, vervolgt ze. “Volgens mij zou heel Nederland er kennis van moeten nemen. Mensen die praktisch zijn opgeleid worden in het spel bewustgemaakt van het feit dat je regie over je eigen loopbaan kunt nemen. Dat doen ze dus niet meer via een saaie vragenlijst, maar door onze game te spelen. Terwijl de gamer een tijdreis maakt wordt zijn of haar werkplezier, kennis van de arbeidsmarkt en actiegerichtheid getest – dat resulteert uiteindelijk dus in loopbaanadvies waar je echt iets mee kunt.”

“Ik denk dat we een baanbrekende case hebben ingestuurd”

Mentorprogramma Rijksmuseum stimuleert diversiteit

Sherida Zorg

“Diversiteit en inclusie zijn voor ons essentieel”, vertelt Sherida Zorg namens het Rijksmuseum. “Door verschillen in competenties en in achtergronden worden we niet alleen een betere organisatie en een completer museum, maar ook een plek waar iedereen zich thuis voelt en waar iedereen de kans heeft om door te groeien

Maar diversiteit en inclusie komt niet aanwaaien, weten ze ook bij het Rijks. En dus zette het museum allerlei projecten op poten om die diversiteit te stimuleren. Een van die projecten – het Rijksmentorprogramma waarbij 19 mentees 8 maanden lang met 19 mentoren optrekken om zo uiteindelijk deuren te openen die normaalgesproken voor hen dicht blijven – is nu genomineerd voor een LoopbaanPro Award.

“Diversiteit en inclusie zijn voor ons essentieel”

“Via het mentorprogramma leren medewerkers van verschillende achtergronden elkaar begrijpen en waarderen”, vertelt Zorg. “Daardoor wordt diversiteit en inclusie creëren geen obligaat trucje, maar een wens van iedereen binnen de organisatie. Er ontstaat intrinsieke motivatie om de doorstroom van mensen met verschillende achtergronden mogelijk te maken. En daarmee bereiken we uiteindelijk ons doel.”

ZorgStart levert gemotiveerde zij-instromers in de zorg

Erik Huijzer

“Ken je die draaistoelen uit talenshow The Voice?”, vraagt Erik Huijzer van ZorgStart. “Daarbij zitten juryleden met hun rug naar de zanger op ‘t podium. Hoort zo’n jurylid iets dat hem of haar bevalt? Dan draait-ie zich om. Dat is natuurlijk goed nieuws voor het talent in kwestie: hij of zij gaat door naar de volgende ronde.”

“Bij ZorgStart willen we ook voor draaiende stoelen zorgen, maar dan voor de zorgsector. We willen dat recruiters die veelbelovende zij-instromers nu links laten liggen oog krijgen voor het talent van deze mensen. En we willen dat werknemers uit andere sectoren – mensen die graag iets met hun maatschappelijke betrokkenheid willen doen – oog krijgen voor een carrière in de zorg. We motiveren hen om hun stoel om te draaien.”

“Met deze dubbele draai, hopen we het tekort in de zorg op te lossen”

“Met deze dubbele draai, hopen we het tekort in de zorg op te lossen,” vat Huijzer samen. “Arbeidsmarktrapporten tonen aan dat 450 duizend mensen een baan in de zorg zien zitten, omdat ze graag maatschappelijk relevant werk willen doen: wij helpen hen in beweging te komen. En met succes: in de eerste 8 maanden van ons project hebben 150 mensen hun stoel gedraaid. Van hen hebben er 100 een baan gevonden.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*