fbpx

Coaching is een vrij beroep – zo ga je daar ethisch verantwoord mee om

Iedereen mag zichzelf loopbaanbegeleider noemen, het is immers geen beschermd beroep. Dat wil niet zeggen dat je maar wat aan kunt modderen, schrijven De Heren van Werk in hun nieuwe gastblog.

De Heren van Werk on februari 08, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Coaching is een vrij beroep – zo ga je daar ethisch verantwoord mee om

Er is goed nieuws voor iedereen die iets zinnigs te vertellen heeft. En voor iedereen die een ander wil helpen met ervaringsverhalen, leefmethodes, businessmodellen, gouden formules, mental life hacks en schep-orde-in-jouw-chaos-theorieën.

Goed nieuws

In andere woorden: er is goed nieuws voor iedereen die coach wil zijn – ook als je jezelf geen coach, maar loopbaanbegeleider, adviseur of trainer wilt noemen. Hier komt het: jouw vak is een vrij beroep, je hoeft dus geen opleiding te volgen om je eigen praktijk te openen.

Jouw vak is een vrij beroep, je hoeft dus geen opleiding te volgen om je eigen praktijk te openen

Ben je ook nog eens een beetje handig met marketing? Dan komen je klanten vanzelf.

Geen kwestie van gunnen

Luister: wij gunnen iedereen een bloeiende coachingspraktijk, echt waar! Met dit artikel willen we dan ook geen discussie over de voor- en nadelen van een vrij beroep op gang brengen. Het vak van de loopbaanbegeleider is nu eenmaal niet beschermd, daar kunnen wij prima mee leven.

Maar dat betekent niet dat het onze beroepsgroep vrijwaart van het voldoen aan eisen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat onze klanten weten dat ze in vertrouwde handen zijn. Natuurlijk kunnen ze ons op onze mooie blauwe (en bruine) ogen geloven. Maar we snappen dat ze nét wat meer willen weten.

Valkuilen

Het begeleiden van mensen is namelijk een vak. Er bestaan serieuze opleidingen voor, de echte professionals doen aan intervisie en supervisie, houden hun vakkennis op peil – bijvoorbeeld via LoopbaanPro – en handelen volgens een ethische gedragscode.

De echte professionals doen aan intervisie en supervisie, en ze houden hun vakkennis op peil

Loopbaanbegeleiders zijn uiteindelijk net mensen: zelfs zij hebben zo hun valkuilen. Het mooie is dat professionals zich daar bewust van zijn; ze voorkomen zo dat het hun cliënt in de weg staat. Kom je als coachee terecht bij iemand die gisteren het bordje ‘loopbaancoach’ op z’n voordeur hing? Dan kan dat heel anders liggen.

Beroepsorganisatie

Cliënten die op zoek zijn naar een kwalitatieve loopbaancoach, kunnen natuurlijk terecht bij het register van NOLOC, of een andere beroepsorganisatie. De professionals die daar aangesloten zijn, doen dat immers niet vrijblijvend. Ze voldoen aan bepaalde eisen en houden zich aan gedragsregels. En zijn er klachten? Dan onderwerpen zij zich aan het tuchtrecht van de beroepsorganisatie.

De professionals die bij een beroepsorganisatie aangesloten zijn, doen dat immers niet vrijblijvend

Terecht, wat ons betreft! Maar zelfs tussen de leden van zo’n club, zitten coaches die niet écht professionals zijn. En er zijn coaches die zich nergens hebben aangesloten, maar die in onze ogen zichzelf wél met recht loopbaanbegeleider mogen noemen.

Hoe serieus neem jij je vak?

En jij? Ben jij een echte professional? Denk dan eens over onderstaande vragen na:

  • Neem ik mezelf kritisch onder de loep en reflecteer ik actief op mijn eigen handelen en de gevolgen daarvan?
  • Denk ik na over zaken als discretie en geheimhouding? Bijvoorbeeld: waar ligt mijn loyaliteit, welke methoden en praktijken zijn geoorloofd?
  • Wanneer stop ik zelf en verwijs ik door? Welke dilemma’s kom ik daarin tegen en hoe ga ik daarmee om?
  • Behoed ik mijn cliënt voor stomme keuzes of mag ik me daar niet mee bemoeien?
  • Denk ik na over inclusiviteit, diversiteit en gelijkwaardigheid?

Professional of échte professional?

Heb je nergens over nagedacht? Proficiat! Je mag jezelf alsnog gewoon ‘professional’ noemen. Het is immers een vrij beroep.

Maar heb je wel over deze vragen nagedacht? Nog meer proficiat! Je mag jezelf een échte professional noemen! Mensen zijn bij jou immers in goede handen.

Ethische vraagstukken

Je denkt immers na over ethische vraagstukken en geeft ze vorm in de dagelijkse praktijk. Je denkt ook na over wat er nog schort aan jouw dienstverlening. Jij geeft altijd eerlijke informatie over je eigen professionele kwalificaties en vaardigheden en je kent de grenzen van je eigen competenties.

Jij geeft altijd eerlijke informatie over je eigen professionele kwalificaties en vaardigheden

En blijkt iemand bij jou niet in goede handen te zijn? Dan laat je dat weten! Want jij toetst of je eigen deskundigheid toereikend is. Niet het geval? Dan verwijs je iemand door.

Ethiek kan schuren

Kortom, je handelt professioneel en ethisch verantwoord. Is dat makkelijk? Nee, natuurlijk niet! Je moet er constant mee bezig zijn en er alert op blijven. Je moet reflecteren en open staan voor je eigen vragen, en voor vragen van een ander.

Het is soms lastig om naar je eigen handelen te kijken. Het kan schuren, want je intenties zijn ongetwijfeld goed. Maar dat is niet genoeg! Bij De Heren Van Werk noemen we het overigens gewoon ‘fatsoen’. Je gaat tenslotte samen met je klant een pad bewandelen, daar wil je heel integer en goed mee omgaan. De ethiek maakt ons vak alleen maar interessanter!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*