fbpx

Dé Loopbaanopleiding: dit is waarom deze splinternieuwe leergang een streepje op de ‘e’ heeft

Er is in Nederland meer behoefte aan goed loopbaanadvies dan de sector momenteel kan bieden. Tijd voor een nieuwe post-HBO-opleiding dus, dachten vakvrouwen Heidi Jansen en Elske van Eijndhoven. Hier lees je waarom-ie ‘Dé Loopbaanopleiding’ (met een streepje op de é dus) gaat heten.

Joost de Ruiter on juli 01, 2021 Gemiddelde leestijd: 5 min
Deel dit artikel:
Dé Loopbaanopleiding: dit is waarom deze splinternieuwe leergang een streepje op de ‘e’ heeft

Ons land was afgelopen jaar nog nauwelijks van de eerste COVID-schok bijgekomen, of de overheid lanceerde het NL Leert Door programma. Daarmee kon iedere Nederlander een beroep doen op gratis loopbaanbegeleiding. Mensen die vanwege de in één klap veranderde economie van sector moesten wisselen – bijvoorbeeld van de horeca naar de zorg – konden daar immers wel wat hulp bij gebruiken, dacht men in Den Haag.

Mensen die van sector moesten wisselen, konden daar wel wat hulp bij gebruiken, dacht men in Den Haag.

Veel vraag, weinig aanbod

Den Haag kreeg gelijk. “Er was zoveel behoefte aan loopbaanadvies, dat het programma binnen enkele dagen vol zat”, memoreert loopbaanprofessional Heidi Jansen. Ze zag er iets geïllustreerd, dat ze eigenlijk al wist: er is in Nederland meer behoefte aan loopbaanbegeleiding dan huidige loopbaanadviseurs kunnen bieden. “Er zijn er gewoon niet genoeg.”

“En van de coaches die er zijn, moeten er veel nog een stap maken”, vervolgt ze. “Dat je naar de problemen van je vrienden en familie kunt luisteren, betekent namelijk niet dat je een geschikte loopbaanbegeleider bent. Het vak is meer dan een luisterend oor bieden, je moet een professional zijn: een adviseur die veel verstand heeft van de arbeidsmarkt en al haar mogelijkheden.”

Dé Loopbaanopleiding

Om ervoor te zorgen dat het aanbod aan loopbaancoaches toegroeit naar de vraag ernaar – én om ervoor te zorgen dat al bestaande loopbaanprofessionals verdieping kunnen vinden in hun vak – lanceert Jansen met haar vakgenoot Elske van Eijndhoven nu dus een gloednieuwe post-HBO-Registeropleiding voor de beroepsgroep. Jansen zelf wordt hoofddocent.

Eind oktober gaat de opleiding – die Dé Loopbaanopleiding gaat heten – van start. “Dé Loopbaanopleding, met een streepje op de ‘e’ dus”, vertelt Van Eijndhoven. “Omdat we geloven dat onze opleiding straks de beste is.” Jansen loopt iets minder hard van stapel. “Het wordt in ieder geval een hele goede.”

Bijzonder goed

Toch krijgt Dé Loopbaanopleiding niet alleen een streepje op de ‘é’ vanwege de beoogde onderwijskwaliteit, legt Jansen uit. Het lidwoord verdient ook een ‘é’ omdat de opleiding uniek is.

Het lidwoord verdient ook een ‘é’ omdat de opleiding uniek is

“Onder andere omdat hij uit twaalf modules bestaat en daarmee heel volledig is”, zegt ze. “Veertien mensen kunnen zich voor de hele opleiding inschrijven. Per module kunnen nog eens vier andere deelnemers terecht. Er is dus ook ruimte voor mensen die op slechts één onderwerp, en niet alle twaalf, willen inzoomen.”

Loopbaantrechter

Maar dat is niet het enige unieke aan Dé Loopbaanopleiding. Karakteriserend voor de opleiding is namelijk vooral De loopbaantrechter, de methode die Jansen door de jaren heen ontwikkelde. Een loopbaanadviseur achterhaalt ermee in vijf concrete stappen wat de beste vervolgstap voor zijn of haar loopbaanklant is. Doordat Dé Loopbaanopleiding De loopbaantrechter als dragend element gebruikt, onderscheidt de post-HBO zich van de talloze leergangen zonder onderliggende eigen methode.

Van Eijndhoven zweert bij De loopbaantrechter. “Ik vind eigenlijk dat Heidi er iets te bescheiden over doet”, zegt ze met een glimlach. “Nieuwsgierig? Kijk dan eens op www.deloopbaanopleiding.nl, daar vind je er een animatie over.”

Centrale vraag

De hamvraag is vervolgens: waarom verdient De loopbaantrechter zo’n centrale rol in de post-HBO? Volgens Van Eijndhoven is dat omdat hij antwoord geeft op de meest voorkomende loopbaanvraag aller tijden: ‘welk werk past er nu echt bij mij?’. ‘Wat wil ik nu echt?’

“De antwoorden van De loopbaantrechter zijn bovendien heel concreet”

“De antwoorden zijn bovendien heel concreet”, voegt Jansen toe. “Zo krijg je beroepen te zien die aansluiten bij wat je loopbaanklant doet of deed, maar ook werk dat iets verder van hem of haar afstaat wordt door De loopbaantrechter gesuggereerd. Wil je het roer helemaal omgooien? Dan doet de methode ook een suggestie voor een baan waar je loopbaanklant vast nog nooit aan had gedacht, maar waar hij of zij op basis van de competenties wel voor in aanmerking komt.”

Modules

Over hoe de opleiding er verder uitziet kan Jansen helder zijn. “In totaal bestaat hij uit twaalf modules”, vertelt ze. “Twee van die twaalf modules staan volledig in het teken van de De loopbaantrechter. Je leert de methode toe te passen voor individuele loopbaanklanten, maar ook voor meerdere loopbaanklanten tegelijk in de vorm van een training. Andere modules besteden aandacht aan bijvoorbeeld gedegen kennis van de arbeidsmarkt, gesprekstechnieken, arbeidsmarktcampagnes en ondernemerschap.”

“Weet de loopbaanklant eenmaal welk werk het best past, dan helpt de loopbaanadviseur daarna met het daadwerkelijk vinden van die baan. Ook aan die laatste, cruciale stap wordt in Dé Loopbaanopleiding uitgebreid aandacht besteed.”

Docenten

Sommige van de twaalf modules doceren Van Eijndhoven en Jansen zelf, voor andere modules worden externe experts ingevlogen. Zo is de docent voor de module Diversiteit en inclusiviteit een hoogleraar op dat gebied aan de Vrije Universiteit. De docent voor jobmarketing is één van de toonaangevende specialisten op haar vakgebied. Ook kerndocenten voor arbeidswetgeving en gesprekstechnieken staan te popelen om te starten.

Ook kerndocenten voor arbeidswetgeving en gesprekstechnieken staan te popelen om te starten

Start

Jansen: “Dé Loopbaanopleiding gaat in oktober van 2021 van start. Op www.deloopbaanopleiding.nl kan je er alles over lezen en je inschrijven. De bijeenkomsten vinden plaats in een kerk in Midden-Nederland, een prachtige locatie. Daar zijn we trots op.”

“Hopelijk kunnen we met Dé Loopbaanopleiding een waardevolle bijdrage leveren aan de toekomst van de beroepsgroep”, vervolgt ze. “Coronacrisis of niet, er zijn altijd mensen met behoefte aan loopbaanbegeleiding. In een perfecte wereld staan er voor hen voldoende loopbaanbegeleiders klaar.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*