fbpx

Een verplichte APK voor loopbanen: goed idee of niet?

De Heren van Werk schrijven deze week een lofzang aan de loopbaancheck. “Iedere werkgever zou ze standaard preventief moeten aanbieden”.

De Heren van Werk on oktober 24, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Een verplichte APK voor loopbanen: goed idee of niet?

De loopbaancheck, welke hr-professional kent hem niet? Je zet de tool in om medewerkers te helpen bij het inzicht krijgen in hun eigen skills. Dat helpt hen beter te worden in het werk dat ze nu doen, maar geeft hen ook houvast op de arbeidsmarkt van morgen: ze kunnen met de kennis over hun vaardigheden immers gerichtere loopbaankeuzes maken. Een geweldig instrument, alles bij elkaar!

Bewezen voordelen

Dat een loopbaan-APK toegevoegde waarde kan hebben, blijkt ook uit recent onderzoek. Dat laat zien: loopbaanchecks kunnen op een aantal manieren bijdragen aan loopbaangerichte gedragsverandering. Zo krijgen invullers van een loopbaancheck:

  1. Zelfinzicht met betrekking tot hun persoonlijkheid en drijfveren
  2. Inzicht in hun persoonlijke positie op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt
  3. Meer motivatie tot loopbaangericht gedrag
  4. Beter ontwikkelde loopbaangerichte vaardigheden
  5. Lagere barrières voor loopbaangericht gedrag

Loopbaanchecks dragen op verschillende manieren bij aan loopbaangerichte gedragsverandering

Minder uitval, betere mobiliteit

Het moge duidelijk zijn: een werknemer die regelmatig loopbaanchecks krijgt, kan beter verwoorden wat hem bevalt aan zijn baan en wat niet. En dat is mooi, want daarmee wordt de kans dat hij op gegeven moment uitvalt kleiner. Er kan immers in een vroeger stadium actie worden ondernomen om de ‘fit’ tussen werknemer, werk en organisatie te herstellen.

Het structureel inbedden van loopbaanchecks komt de organisatie bovendien op andere gebieden ten goede. Want koppel je de checks aan je hr-beleid? Dan kun je sneller sturen op mobiliteit en bezetting, en beter gebruikmaken van intern potentieel. Koppel je de resultaten van de loopbaanchecks van jouw werknemers ook nog eens aan arbeidsmarktontwikkelingen? Dan helpen de checks om in te spelen op de specifieke behoeften van jouw organisatie.

Deze groep mensen heeft duidelijk een preventieve loopbaancheck ingevuld

Kwestie van durven

De hamvraag is natuurlijk: durft jouw bedrijf preventieve loopbaanchecks in te zetten? Het kan natuurlijk zomaar zijn dat een loopbaancheck ertoe leidt dat een medewerker vertrekt. Het kan dus voelen als slapende honden wakker maken – en dat in een markt waarin het al lastig genoeg is om de juiste talenten aan te trekken.

Sommige werkgevers zijn bang dat ze met een loopbaancheck slapende honden wakker maken

Je moet je ook afvragen: durft jouw organisatie überhaupt te investeren? Die vraag wordt al helemaal prangend als je niet meteen kunt meten wat je investering oplevert. Immers: preventieve loopbaanchecks renderen pas op langere termijn – na een paar jaar verhoog je er je werknemerstevredenheid mee en verlaag je je vacatures en uitstroom.

Maar vraag je het aan ons? Dan zeggen we: ‘ga ervoor!’. Want zelfs als mensen na een loopbaancheck besluiten elders te gaan werken, geef je wél een belangrijk signaal af. Je zegt: ‘bij mij heerst een veilige werksfeer – hier mag je aan je persoonlijke ontwikkeling werken.’ Uiteindelijk levert dat natuurlijk alleen maar nieuw talent op!

Nog beter effect met loopbaancoach

Het invoeren van preventieve loopbaanchecks vereist in eerste instantie kortom wellicht wat lef en interne overredingskracht. Maar geloof ons: op de lange termijn pluk je er de vruchten van. En ga je ermee aan de slag? Doe het dan ook goed: neem externe loopbaanprofessionals in dienst. In het onderzoek dat we eerder noemden komt namelijk ook naar voren dat de samenwerking met externe loopbaanprofessionals het effect van loopbaanchecks verbetert.

Als je de loopbaanchecks preventief inzet, doe het dan ook goed – met een externe coach

Waarom? Omdat medewerkers in het onderzoek aangeven dat het hun voorkeur heeft als de werkgever niets van de inhoud en de uitkomsten van de check krijgt te weten. En aangezien externe loopbaanprofessionals onafhankelijk en vertrouwelijk werken, kunnen werknemers in die setting in alle veiligheid aan hun loopbaan bouwen.

Zo voer je de loopbaancheck in

Gaat jouw organisatie preventieve loopbaanchecks invoeren? Dan is het in onze ogen van groot belang om goed te luisteren naar je werknemers. Dus: ga met ze in gesprek en bevraag ze. Is er een reden dat ze geen loopbaancheck willen doen? Luister dan naar de bezwaren en probeer die gericht weg te nemen – zo kom je vast tot oplossingen die jij en je collega’s misschien zelf niet bedacht zouden hebben.

Zijn er medewerkers die enthousiast zijn over de check? Zet hen dan in als ambassadeurs voor degenen die nog twijfelen. En denk eens na over andere stimulansmogelijkheden. Wil je deelname verplichten of juist niet? Wil je goed gedrag belonen of laat je dat? Het zijn vragen die in elke organisatie anders beantwoord zullen worden. Maar erover nadenken en erover in gesprek gaan, geeft de antwoorden die bij jouw organisatie passen. Één ding staat buiten kijf: loopbaanchecks zouden bij iedere werkgever standaard in het pakket moeten zitten.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*