Jij bent een loopbaancoach, maar tegelijkertijd ben je ook maar een mens. Je hebt dus je onzekerheden, mindere karaktertrekjes, blinde vlekken, verwachtingen en eisen die je aan jezelf stelt. En nu de vraagstukken van onze cliënten steeds complexer worden, wordt er veel van jou als mens gevraagd. Logisch, dat je daar onzeker van wordt.
We hebben een zwaar beroep
Die complexe vraagstukken lopen uiteen: stuk voor stuk moet je jezelf er bekend mee maken. Denk daarbij aan psychische problematiek, fysieke uitdagingen en noodzakelijke drastische switches. Los daarvan komen wij loopbaanprofessionals steeds vaker in aanraking met onderwerpen die niet direct over de loopbaan gaan. We noemen zaken als vitaliteit, stress en burn-outs. En omdat die zaken een goede loopbaankeuze in de weg staan, moet je daar ook mee aan de slag.
Over zaken als vitaliteit, stress en burn-outs moet je als coach ook alles weten
Plus
Tel daarbij op dat mensen eisen hebben. Ze leggen druk op zichzelf om het ultieme werkgeluk te vinden, en om nu écht die ideale baan te krijgen. Die druk komt al snel bij jou te liggen – jij moet het immers maar even voor hen regelen. Die druk kan een goede loopbaankeuze in de weg staan, dus moet je ook daar weer ingrijpen. Tegelijkertijd hou je in de gaten of de cliënt realistisch is (en blijft): daar moet je ook mee aan de slag. Als het nodig is natuurlijk. Anders niet.
Plus plus
Dat zijn al een hoop zaken waar je mee in de weer moet. En dan hebben we het nog niet gehad over alle verhalen die je hoort. De grote en soms emotionele levensgebeurtenissen, en de nare werkervaringen met alle gevoelens die daarbij opborrelen. Vaak ‘vragen’ cliënten om jouw empathie en advies – soms willen ze van jou zelfs horen dat ze gelijk hadden en hebben. En soms willen ze dat jij antwoorden geeft, lekker kant en klaar, zodat ze zelf niet op zoek hoeven.
Plus plus plus
Alsof het nog niet genoeg is, heb je ook nog met jezelf als professional te maken. Je wilt voldoen aan beroepsprofielen als loopbaanprofessional, re-integratieadviseur of jobcoach. Je wilt jouw kennisgebieden bijhouden, je competenties updaten en je professioneel handelen onder de loep nemen (en zo nodig verbeteren). En daar komt jouw persoonlijkheid ook weer om de hoek: durf je je blinde vlekken en onzekerheden onder ogen te zien? Is ‘goed’ goed genoeg of ga je voor perfectie? Vul het rijtje zelf maar aan – je weet waar we het over hebben!
Durf je je blinde vlekken en onzekerheden onder ogen te zien?
Tips ter verlichting
Lang verhaal kort: je bent de hele dag voor anderen aan de slag, en dat is uitputtend. Belangrijk dus, om soms ook met jezelf aan de slag te gaan. Dat doe je met deze tips:
- Ken jezelf! Kun je zaken wat minder mee naar huis nemen? Of moet je juist wat meer empathie tonen?
- Plan ontwikkelingstijd voor jezelf. Blok die agenda en laat er niets tussenkomen!
- Weet waar je kracht ligt en kies! Je kunt niet alles even goed doen, dus schakel de kennis van anderen in.
- Zorg dat je voldoende kunt ontspannen tussen je gesprekken in.
- Blijf reflecteren, en vlieg meer dan eens met een helicopterview over een dossier.
- Wees duidelijk over je rol en wees kritisch op de verwachtingen van een cliënt of van werkgevers.
- Zorg voor een goede werkrelatie met je cliënt en waak voor patronen. Denk bijvoorbeeld aan eigenaarschap en evenwicht tussen wat jij doet en wat je cliënt doet.
Zwaar? Mwah…
Weet je wat het is? We hebben misschien best een zwaar beroep. En zoals bij elke professie, kunnen we er zelf veel aan doen om het niet té zwaar te maken. Want juist de complexiteit, de snelle veranderingen en de menselijke factor maakt ons werk zo mooi! Als we aan het einde van de dag terugblikken en weten dat we naar eer en geweten hebben gewerkt – en dan ook nog eens lekker van de avond kunnen genieten… Dan hoor je ons niet klagen!