fbpx

‘Zodra je in de overgang raakt, word je écht belangrijk’

“De overgang geeft je transformerende krachten. Die kun je als vrouw gebruiken om door te groeien in je leiderschapskwaliteiten”, vertelt expert op het gebied Saron Petronilia.

Joost de Ruiter on maart 31, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
‘Zodra je in de overgang raakt, word je écht belangrijk’

“Ik kan me nog herinneren dat mijn favoriete juf ging trouwen”, vertelt een nostalgische Saron Petronilia. “Die juf verdween opeens, van de ene op de andere dag. Ik bleef verbouwereerd achter.”

Petronilia is loopbaancoach met een specialisatie in vrouwelijk leiderschap en de overgang – over dat laatste onderwerp schreef ze twee boeken.

Saron Petronilia

Vrouwen hebben ambitie

“Zo ging dat vroeger voor vrouwen”, vervolgt ze. “Als je ging trouwen, moest je stoppen met werken. Die wet is pas in 1956 opgeheven. Mijn moeder en haar moeder hadden niet de professionele ambities die vrouwen van deze generatie hebben. Logisch ook, destijds kon je die ambities toch niet waarmaken, zelfs al had je ze.”

Hoe anders is dat nu. Na een aantal decennia van emancipatie, hebben vrouwen net zoveel ambities als mannen, zo niet meer. Kijk maar naar de cijfers: vrouwen zijn royaal vertegenwoordigd op de Nederlandse universiteiten.

Nog altijd grote genderkloof

Het waarmaken van die ambities is voor vrouwen echter lastiger dan voor mannen. Pakken we opnieuw de cijfers erbij? Dan zien we dat bestuursraden van beursgenoteerde bedrijven gemiddeld voor slechts 12% uit vrouwen bestaan. Er zijn in Nederland zelfs evenveel CEO’s die Peter heten, als CEO’s die vrouw zijn.

Het waarmaken van die ambities is voor vrouwen echter lastiger dan voor mannen

Tot zover de getallen – als vrouwelijk leiderschapscoach wil Petronilia bijdragen aan verandering. “Maar”, waarschuwt ze meteen, “het is niet zozeer mijn missie dat vrouwen vaker in topposities terecht komen. Het is wél mijn missie om bij te dragen aan meer vrouwelijk leiderschap – dus leiderschap van vrouwen die vrouwelijke kwaliteiten de ruimte geven.

Vrouwelijk leiderschap is ook voor mannen

“Vrouwen die hun vrouwelijke kwaliteiten uitdragen, besturen namelijk anders dan mannen – ze stellen andere prioriteiten. Deze vrouwen zoeken vaker de verbinding op, en ze hebben meer oog voor de effecten op de lange termijn. Dat is anders dan mannelijk leiderschap, waarbij bijvoorbeeld winst maken op de korte termijn veel belangrijker is.”

“Vrouwen die hun vrouwelijke kwaliteiten uitdragen, besturen namelijk anders dan mannen”

“Ik pleit er overigens niet alleen voor dat vrouwen meer vrouwelijk leiderschap tonen. Ik denk ook dat mannelijke leiders ervan profiteren als ze hun vrouwelijke eigenschappen gebruiken. Dan zijn ze wat liever voor zichzelf, zo voorkom je burn-outs en andere scheefgroei.”

Hoe de overgang voor meer vrouwelijk leiderschap zorgt

De wereld kan dus goed meer vrouwelijk leiderschap gebruiken – zoveel is inmiddels duidelijk. De vraag is vervolgens: hoe zorg je ervoor dat vrouwelijk leiderschap meer ruimte krijgt op onze werkvloeren?

Goede antwoorden op die vraag zijn er te over, maar het antwoord dat Petronilia vanuit haar expertise geeft is een interessante. “Vrouwen zouden de overgang moeten aangrijpen om in hun leiderschapskwaliteiten door te groeien.”

De overgang is niet het begin van het eind

“Want de overgang is een belangrijk moment in het leven van een vrouw”, legt ze uit. “Maar in de westerse wereld betekent de overgang het begin van het einde; alsof het eerste paaltje van je graf dan geslagen is.”

“De Aboriginals in Australië en sommige Afrikaanse stammen hebben het beter begrepen”

“De Aboriginals in Australië en sommige Afrikaanse stammen hebben het beter begrepen. Zij weten: zodra je in de overgang raakt, word je écht belangrijk. ”

Gebruik de transformerende kracht van de overgang

“Ga maar na”, vervolgt Petronilia, “na de overgang ben je daadkrachtiger. Je kunt je ook beter focussen. Mijn advies aan vrouwen is daarom: gebruik de transformerende kracht van de overgang.”

Als je dat wilt kun je die kracht gebruiken om je leiderschapskwaliteiten tot volle ontwikkeling te brengen. Maar is dat niet je ambitie? Gebruik hem dan in ieder geval om de leiding over je eigen leven te nemen!

Meer weten?

Benieuwd naar Petronilia’s verhaal over de overgang en vrouwelijk leiderschap? Kom dan naar LoopbaanPro Live op 19 april, daar vertelt ze meer over het onderwerp.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor het evenement, de livestream ontvang je vervolgens per mail.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*