De Virtuele Banenbeurs is hard nodig. Bijna de helft van alle starters vindt zijn eerste baan immers via campus-recruitmentactiviteiten, stages en banenbeurzen, maar door de coronacrisis blijven deze zeer belangrijke matchingskanalen nu onbenut. Dat kost de nieuwe generatie niet alleen banen, maar ook de mogelijkheid om zich te laten informeren.
Ook werkgevers de dupe
Daarnaast hebben honderden werkgevers en duizenden campusrecruiters veel meer moeite om relaties met starters op te bouwen en te onderhouden nu ze elkaar niet fysiek kunnen zien. Ook bij de career-centra van hogescholen en universiteiten wordt dit hiaat als een groot gemis ervaren. ROC’s en vmbo’s missen de interactie eveneens. Dat resulteert onder andere in een gebrek aan stageplaatsen.
Ook bij de career-centra van hogescholen en universiteiten wordt dit hiaat als een groot gemis ervaren
Positieve reacties
Werkzoekersplatform Sollicitatiedokter start op 28 juni 2021 de eerste Nederlandse Virtuele Banenbeurs. Virtual Job Fairs zijn al jaren succesvol in Amerika, met De Virtuele Banenbeurs wordt dit concept nu breed in Nederland geïntroduceerd. Met presentaties van bedrijven, masterclasses, 3D-stands, speeddates, 1-op-1-gesprekken en diverse trainingen worden werkgevers en starters grootschalig aan elkaar gekoppeld.
“Een grote groep starters die zich normaalgesproken minder uitgenodigd voelt, kan nu drempelloos kennismaken”
“We krijgen een ongekende hoeveelheid positieve reacties op dit initiatief. Er is heel veel energie bij starters, werkgevers en onderwijsinstellingen om dit succesvol van de grond te trekken. Ze willen elkaar grootschalig ontmoeten, ondanks maar ook dankzij het digitale karakter van dit evenement. Een grote groep starters die zich normaalgesproken minder uitgenodigd voelt bij reguliere campusrecruitmentactiviteiten kan nu drempelloos kennismaken met de werkgevers van hun dromen”, aldus managing director van Sollicitatiedokter.nl Marieke Wehner.
Wordt vervolgd
Na een geslaagde pilot zullen in het najaar nog zo’n 10 extra virtuele banenbeurzen worden georganiseerd. Die focussen zich op bepaalde schaarstegebieden in de markt, zoals de technieksector, expats, gemeenten, herintreders, stagiairs en regionale opleidingscentra.