Zo extreem als de voorbeelden die we in de intro noemden, is de carrièreswitch die business manager Lian Van Ark-Swinkels maakte niet. Maar lang voordat ze loopbaanveranderaars interessant genoeg vond om een boek over hen te schrijven, zette ze toch een grote stap.
Eigen ervaring
Lian werkte namelijk in de werving en selectie. Dat deed ze niet met tegenzin, maar de uitdaging was na een aantal jaar verdwenen.
Lians carrièrestap was gedurfd – thuis leidde het tot bonje
En dus ging ze aan de slag als zelfstandig coach, min of meer van de ene op de andere dag. Dat was gedurfd – thuis leidde het tot bonje. Haar vriend begreep niet hoe ze zó intuïtief haar baan op kon zeggen, terwijl die toch voor brood op de plank zorgde. Maar de stap, die uiteindelijk weer uitmondde in een baan als hr-consultant bij Giraffe HR, betekende nieuw hervonden werkplezier voor haar.
Inspiratie in carrièreswitch
Mede door haar eigen move, maar vooral door een vriendin die haar baan als psycholoog inruilde voor een carrière als juf, én door een collega die kraamverzorgster werd, raakte Lian geïnspireerd. “Zo erg zelfs, dat ik met meer carrièreswitchers in gesprek wilde!”, vertelt ze erover aan LoopbaanPro.
Zo gezegd, zo gedaan: Lian begon LinkedIn af te struinen. Zag ze op een profiel dat iemand eerst in sector A werkte, en nu in sector B? Dan kreeg de profieleigenaar van haar een bericht.
Van online reeks naar boek
Interviews die ze met de carrièreswitchers afnam, waren in het begin bestemd voor een online interviewreeks. Maar al snel kreeg Lian het idee om met de stukken een langgekoesterde ambitie te vervullen: het schrijven van een boek.
Haar eerdergenoemde werkgever, Giraffe HR, zag het zitten. Het bedrijf bood aan om haar boek te sponsoren, als ze het zou schrijven. Lian: “Ik ben hen daar nog steeds enorm dankbaar voor.”
En dus ligt het boek nu, feloranje cover incluis, in heel Nederland in de schappen. “Wie geïnteresseerd is in de verhalen van carrièreswitchers moet het daar vooral ophalen”, vertelt Lian. Desgevraagd wil ze best een tipje van de sluier geven.
Hoe architect Arthur CliniClown werd
Onder de sluier zien we Arthur, de architect die CliniClown werd, en die we in de intro van dit artikel noemden. “Hij maakte zijn stap ruim 20 jaar geleden, maar kan er nog altijd over vertellen alsof het gisteren is gebeurd”, zegt Lian.
“Arthur maakte zijn stap ruim 20 jaar geleden, maar vertelt er nog altijd over alsof het gisteren is gebeurd”
“Arthur volgde het traject dat zijn vader voor zich zag”, vervolgt ze. “Z’n pa had een bewondering voor technische vakmensen, zoals architecten. ‘Leuk als hobby’, zei hij over Arthur’s ambities om het clownsvak na te jagen, ‘maar zoek liever een echte baan.’ Arthur gaf zijn vader op dat moment gelijk.”
“Een paar jaar later werd de inmiddels hardstuderende Arthur opgenomen in het ziekenhuis. Hij had z’n hele leven al last van astma – nu was dat zo erg dat hij maandenlang moest revalideren. Tijdens die revalidatie kreeg hij tijd: hij ging nadenken over wat-ie echt belangrijk vond. De conclusies die hij trok waren duidelijk. Toen Arthur uit de revalidatiekliniek kwam, begon hij clownsworkshops te volgen.”
Kost tijd, maar nooit spijt
“Arthur hakte niet meteen de knoop door, daar had hij meer tijd voor nodig. Hij begon z’n carrière dan ook ‘gewoon’ als architect. Maar het vak van clown begon hem meer en meer te trekken – hij pakte dus het theatermaken naast zijn baan op.”
“Op een dag hing hij, volledig op gevoel, z’n bouwtekeningen aan de wilgen; hij pakte z’n clownsneus op”
“Op een dag hing hij, volledig op gevoel, z’n bouwtekeningen aan de wilgen; hij pakte z’n clownsneus op. Hij had geen cent op de spaarrekening op dat moment, z’n hele omgeving – behalve zijn pas bevallen vrouw – had zoiets van: ‘waar ben jij mee bezig?!’”.
“Toch heeft Arthur nooit spijt van zijn keus gehad – hij werkt nu al jaren als CliniClown en maakt theater. ‘Als clown hoef ik eindelijk niet meer na te denken’, vertelde hij me. En ook: ‘Als clown heb ik geen verleden of toekomst, alleen het heden. Daarin kan ik een kind, of iemand met dementie, een beetje blijer maken’”.
Inspiratie voor de carrièreswitcher
Met haar nieuwe boek hoopt Lian iets los te maken bij mensen die – net als Arthur ooit – dromen van een andere baan. “Het staat vol met tips van ervaringsdeskundigen en mijn eigen coachende vragen”, vertelt ze. “Ik hoop dat mensen erin inspiratie vinden”.
“Mijn boek is geen 5-stappenplan naar werkgeluk, van dat genre krijg ik bultjes”
Tegelijkertijd waarschuwt ze ook: “mijn boek is geen 5-stappenplan naar werkgeluk, van dat genre krijg ik bultjes. Ik zie veel overeenkomsten tussen mensen, maar uiteindelijk is een carrièrestap zetten voor iedereen anders. Hoe je uiteindelijk tot de beslissing komt om een move te maken, ligt helemaal aan jou.”