fbpx

‘Een carrière is geen rechte lijn naar de finish’, lezen we in nieuw loopbaanboek

Veel loopbaanboeken gaan over een specifiek onderwerp, en dus is het verfrissend om een helicopter-view op het inrichten van een carrière te krijgen. Dat perspectief wordt verzorgd door Jolan Douwes en Map Oberndorff, beiden zijn zowel journalist als loopbaancoach.

Joost de Ruiter on september 20, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
‘Een carrière is geen rechte lijn naar de finish’, lezen we in nieuw loopbaanboek

Jolan Douwes en Map Oberndorff zijn beiden journalist én loopbaanbegeleider – logischerwijs schrijft het duo veel en vaak over carrières, werk zoeken en de arbeidsmarkt. Normaalgesproken belanden hun teksten bij bijvoorbeeld Het Financieel Dagblad of Intermediair, maar als 3 oktober ‘Succes met je carrière’ wordt gepubliceerd, is hun kijk op zaken ook terug te vinden in een boek. De titel ervan impliceert dat informatie die het bevat vooral voor professionals zélf bedoeld is, maar ook voor loopbaancoaches is de publicatie de moeite waard – zie het als een stukje inspiratie.

Nieuwe en reeds bekende stof, én meer experts

Wie bekend is met het werk van Douwes en Oberdorff, kan ongeveer raden waar hun gezamenlijke boek over zal gaan. Immers: de auteurs kennen actuele onderwerpen als prestatiedruk, grensoverschrijdend gedrag, keuzestress, faalangst, ondernemerschap, salarisonderhandeling en LinkedIn als hun broekzak. Even voor de duidelijkheid: columns die het duo eerder in andere media publiceerden zullen in het boek terug te vinden zijn, maar daar blijft het niet bij. Het zogeheten pillar-materiaal wordt namelijk aangevuld met nieuwe, originele input.

Het zogeheten pillar-materiaal wordt aangevuld met nieuwe, originele input

De twee zullen de lezer bovendien niet in hun eentje aan de hand hoeven te nemen – ze krijgen namelijk hulp van verschillende experts die in het boek worden aangehaald. Deskundigen waaronder psycholoog Thijs Launspach, loonkloofexpert Sophie van Gool, emotieprofessor Ad Vingerhoets, millennialexpert Nienke Wijnants en kernkwadrant-uitvinder Daniel Ofman komen bijvoorbeeld stuk voor stuk ook aan bod.

Voor iedereen iets

Uniek aan het boek is dat het voor bijna iedereen praktisch nut kan hebben: waar iemand zich op dit moment in z’n carrière bevindt maakt daarbij weinig uit. Zo is er voor werkzoekers veel te leren over hoe je effectief solliciteert, en kunnen mensen die goed op hun plek zitten iets opsteken over salarisonderhandelingen – wie weet zitten ze straks nog beter op hun plek. Voor mensen die wél werken, maar dat niet met plezier doen, valt er tot slot ook iets te halen: hoofdstukken over wat te doen aan een vervelende baas of waar te beginnen met een carrièreswitch zullen hun interesse wekken. Onderaan de streep bespreken de auteurs in het boek maar liefst 60 herkenbare carrière-dilemma’s.

‘Je carrière is niet één rechte lijn naar de finish’

Waarom de schrijvers het boek schreven? In het persbericht wordt in ieder geval de krappe arbeidsmarkt aangehaald: de auteurs vinden het juist nú belangrijk dat mensen een fijne plek voor zichzelf op de arbeidsmarkt veroveren. Maar met het boek willen ze ook realistische verwachtingen scheppen. De slagzin ‘je carrière is niet één rechte lijn naar de finish’ – een onderzoeker merkte dat in een interview eens op aan een van de auteurs – keert in de aankondiging van het boek niet voor niets regelmatig terug.

Meer lezen?

Benieuwd naar ‘Succes met je carrière’? Vanaf 3 oktober is het bij managementboekuitgeverij Van Duuren te verkrijgen. Tot die tijd lees je er via deze link meer over.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*