CompetentNL, een initiatief van partijen in de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven, doet al een paar jaar haar best om skills te definiëren, én vooral ook om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde definitie van die skills hanteert. Over waarom dat belangrijk is frissen we dadelijk je geheugen op: voor nu is het vooral goed om te weten dat de skillstaal in een aantal pilots wordt gebruikt, en dat partijen die bij die pilots betrokken zijn, op 7 december hun bevindingen met ons delen. Dat doen ze tijdens een uur-durend webinar (aanvang 15.30), waarvoor je je via deze link in kunt schrijven.
CompetentNL in de praktijk
Voor wie een geheugensteuntje kan gebruiken: met CompetentNL hopen organisaties als het UWV, het CBS en TNO de manier waarop we in Nederland over skills denken gelijk te trekken. In andere woorden: het hoopt bij de markt te achterhalen aan welke skills behoefte is, daar een duidelijke definitie van te krijgen, en vervolgens aan onderwijsinstellingen duidelijk te maken dat in die skills opleiden nut heeft. Bovendien voorziet het studenten en carière-switchers – én natuurlijk hun loopbaanbegeleiders – van een overzicht van skills die ze het beste onder de knie kunnen krijgen, om in trek te raken op de arbeidsmarkt.
Dankzij CompetentNL moet de manier waarop we in Nederland over skills denken gelijk worden getrokken
Om zijn doel te bereiken, ontwikkelde CompetentNL afgelopen tijd een uitgebreide database: daarin zien we onder andere welke skills nodig zijn voor welke beroepen. Die data kreeg al eerder een praktische toepassing: in het ‘Dashboard Skills’ kun je zien welke vaardigheden die je opdoet bij minder kansrijke beroepen goed van pas zouden komen bij een krapteberoep. CompetentNL kan op die manier worden ingezet om mensen die op straat komen te staan snel met een baan te matchen waar op dat moment wél vraag naar is. En het praktsich nut van CompetentNL zal de komende tijd alleen maar verder groeien: vanaf afgelopen maand wordt er, zoals je in de intro al kon lezen, in zes verschillende pilots getest op welke manieren CompetentNL nog meer een rol van betekenis kan spelen.
Maak kennis met pilots
Zo komen we terecht bij het webinar waar we je aan het begin van dit artikel over vertelden. Gedurende die online bijeenkomst maken we namelijk kennis met twee van de zes partijen die een pilot draaien met de skillstaal: we hebben het over onderwijsinstelling ROC Nijmegen, en het Passport4Work-project van de Gemeente Eindhoven. Het moge duidelijk zijn waar beide partijen de skillstaal voor inzetten: eerstgenoemde wil weten in welke vaardigheden het studenten moet opleiden om hen zoveel mogelijk kans te geven op de arbeidsmarkt, de ander wil weten in welke functies het haar huidige werknemers nog meer kwijt kan, als er een verschuiving in benodigde werkcapaciteit ontstaat.
Webinar-gangers worden niet meteen in het diepe gegooid
Webinar-gangers worden overigens niet meteen in het diepe gegooid: vertegenwoordigers van partijen achter CompetentNL zullen ook meer context bij het initiatief en de recente ontwikkelingen erin bieden. Benieuwd wie precies komen spreken? Dan vind je via deze pagina meer informatie.
Zelf webinar bijwonen?
Voor loopbaanprofessionals is het webinar vast en zeker interessante materie. De arbeidsmarkt oriënteert zich tenslotte meer en meer op skills; experts zijn het erover eens dat een skillsgerichte arbeidsmarkt het best in staat is om de huidige krapte op te lossen. Ga jij in je rol van facilitator op de arbeidsmarkt mee met de tijd? Dan moet je weten hoe je matches maakt op basis van skills, en hoe CompetentNL daarbij kan helpen. Zaak dus, om ervoor te zorgen dat je aanstaande 7 december van de partij bent. Via deze link schrijf je je in.