Van alle studenten journalistiek krijgt 87% later in het leven spijt van de gekozen studierichting. Datzelfde geldt voor 72% van de sociologiestudenten en 64% van communicatiestudenten. Dat blijkt uit een enquête onder 150 werkzoekers van ZipRecruiter, een Amerikaans jobboard.
Studiespijt (of juist niet)
Het lijstje van ZipRecruiter gaat nog even door, en voor loopbaanbegeleiders die regelmatig studieadvies geven is dat interessante kennis. Zo ontdekken we dat 60% van de marketingstudenten uiteindelijk spijt van zijn studierichting krijgt, en dat 58% van de mensen die medicijnen studeerden daar later van baalt. Even voor de duidelijkheid: ‘mensen die spijt krijgen van een gekozen studie’ definieert ZipRecruiter als mensen die met de kennis van nu voor een andere richting hadden gekozen.
60% van de marketingstudenten krijgt uiteindelijk spijt
Dankzij hetzelfde ZipRecruiter-onderzoek, weten we ook welke mensen na het verstrijken van enige tijd nog altijd blij zijn met hun gekozen studie. Zo blijkt dat 72% van de informaticastudenten precies dezelfde opleiding zouden kiezen als ze het allemaal opnieuw mochten doen. Precies hetzelfde percentage – 72%, dus – zou opnieuw de studie criminologie doen, terwijl 71% opnieuw voor een opleiding tot ingenieur in de schoolbanken zou gaan zitten.
Gekleurde statistieken
Wellicht goed om nogmaals op te merken, is dat ZipRecruiter de enquête afnam onder mensen die op dit moment op zoek zijn naar werk. Logisch dus, dat er voor mensen die geen spijt hebben van hun studiekeuze veel werkgelegenheid is, en er juist weinig arbeidsmarktkansen zijn voor mensen die wél spijt hebben. Voer je hetzelfde onderzoek uit onder mensen met een baan? Dan krijg je waarschijnlijk andere resultaten – cijfers die niet gekleurd zijn door werklozen die gewoon weer aan de slag willen.
Voor je dezelfde enquête uit onder mensen mét een baan? Dan krijg je andere resultaten
We willen er maar mee zeggen: als iemand écht gemotiveerd is om journalistiek of sociologie te studeren, dan is het onzin om dat op basis van deze cijfers af te raden. Immers: heeft je cliënt eenmaal een baan? Dan is de kans dat hij van z’n studie baalt een stuk kleiner. Maar twijfelt iemand tussen sociologie en informatica? Dan is het wél de moeite waard om met je cliënt eens in deze cijfers te duiken. Het kan een beslissing net een andere kant op laten vallen.
Verder lezen?
Alle resultaten uit de enquête op je gemakje doornemen? Dat kan via deze link!