fbpx

STAP Ontwikkeladvies: met deze subsidie help jij praktisch opgeleiden

Met het STAP Ontwikkeladvies mag je €700 declareren voor ieder traject dat je met een praktisch opgeleide cliënt afrondt. Hier lees je meer over de subsidie.

Joost de Ruiter on april 12, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
STAP Ontwikkeladvies: met deze subsidie help jij praktisch opgeleiden

Het STAP-budget, een overheidssubsidie waarmee zo’n beetje iedereen een beroep kon doen op gratis bij- of omscholing, was op papier een fantastisch idee. Maar de uitwerking? Die liet, sinds het budget op 1 maart van dit jaar aan te vragen viel, veel te wensen over.

Nieuwe smaak in het STAP-budget

Het geld voor het eerste gedeelte van de subsidie was binnen een paar dagen namelijk al op. Dat werd mede veroorzaakt doordat veel mensen die toch al goede baankansen hadden het budget aanvroegen om iets extra’s te leren. Leuk voor hen natuurlijk, maar het geld ging daarmee niet per se naar de doelgroep voor wie het was bedoeld.

“Het STAP-budget ging niet per se naar de doelgroep voor wie het was bedoeld”

Een nieuwe smaak in het STAP-budget, het STAP Ontwikkeladvies, moet er nu voor zorgen dat de ontwikkelsubsidie wél in de juiste handen belandt. De regeling, die op 1 april in gang werd gezet, is specifiek op praktisch opgeleiden gericht. We hebben het daarbij over mensen met een Mbo-2-diploma of lager.

Lage drempel naar loopbaanhulp voor praktisch opgeleiden

Door gebruik te maken van het STAP Ontwikkeladvies kunnen mensen met een praktisch beroep kennismaken met loopbaanbegeleiding, is de hoop van Den Haag. Wanneer die doelgroep met hulp van loopbaanbegeleiders van carrièrepad wisselt, wordt ook de huidige muurvaste arbeidsmarkt uit het slop getrokken, verwachten de beleidsmakers.

Door het STAP Ontwikkeladvies kunnen mensen met een praktisch beroep kennismaken met loopbaanbegeleiding

Buiten kijf staat dat het STAP Ontwikkeladvies voor loopbaanbegeleiders goed nieuws is. De subsidie verlaagt de drempel die mensen ervaren om loopbaanbegeleiding te zoeken aanzienlijk – onderaan de streep levert dat jou dus meer business op.

Noloc: ‘spoor nieuwe doelgroep aan’

Maar nog veel fijner dan die extra cliënten, is dat het STAP Ontwikkeladvies een volledig nieuwe doelgroep aanboort. Mensen met kantoorbanen weten de loopbaansector steeds beter te vinden, maar dat geldt nog absoluut niet voor mensen met een praktische opleiding. Deze subsidieregeling gaat daar verandering in brengen.

Beroepsvereniging Noloc adviseert haar leden om aandacht te vragen voor het STAP Ontwikkeladvies

Beroepsvereniging Noloc adviseert haar leden (onderaan deze pagina) dan ook om via lokale media aandacht te vragen voor het STAP Ontwikkeladvies. Zo kun je zelf bijdragen aan een lagere drempel naar loopbaanbegeleiding voor praktisch opgeleiden. Ondertussen maak je natuurlijk ook reclame voor je eigen praktijk.

Zo vraag je het budget aan

Wil je als coach een beroep doen op het STAP Ontwikkeladvies? Dan moet je het budget na afronding van het traject zelf aanvragen.

Coaches moeten het budget na afronding van het traject zelf aanvragen

Om goedkeuring te krijgen voor je subsidieaanvraag, ben je verder verplicht om de Arbeidsmarktscan bij de intake van het traject te gebruiken. Daarnaast moet je traject uit meerdere gesprekken bestaan die in totaal minimaal 4 uur duren. Per begeleidingstraject mag je €700 declareren.

Vanaf 1 april kun je via ontwikkeladviesportaal.nl een registratiecode opvragen om van het budget gebruik te maken. Vanaf 1 mei dien je een subsidieaanvraag voor een afgerond traject in via uitvoeringvanbeleidszw.nl.

Definitie praktisch opgeleiden

Nog even voor de duidelijkheid, het STAP Ontwikkeladvies is bedoeld voor mensen met de volgende opleidingsachtergrond(en):

  • Geen opleiding
  • Basisonderwijs
  • Vmbo
  • Mbo-1
  • Mbo-2

Mensen met een havo- of vwo-diploma komen niet in aanmerking voor de subsidieregeling. Hetzelfde geldt voor mensen met een hoger mbo-diploma dan mbo-2.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*