fbpx

‘Arbeidsmarktscan werkt ook voor praktisch opgeleiden uitstekend’

Het maakt niet uit of je cliënt bouwvakker of advocaat is, de Arbeidsmarktscan is een ideale tool om zijn baanperspectief te vergroten. Dat zeggen datagoeroe Geert-Jan Waasdorp en loopbaanexpert Nathalie Rauscher.

Joost de Ruiter on februari 17, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
‘Arbeidsmarktscan werkt ook voor praktisch opgeleiden uitstekend’

Arbeidsmarktgedreven loopbaanprofessionals gebruiken hem al jaren: de Arbeidsmarktscan. Logisch ook, want de op data gebaseerde tool geeft inzicht in hoe een werknemer of werkzoeker zijn arbeidsmarktkansen kan vergroten, bijvoorbeeld door middel van bij- of omscholing. Meerdere softwareontwikkelaars bieden de scan in Nederland aan.

Verplichtstelling was fantastische stap

In 2020 werd de tool bij het grote publiek bekend: de Nederlandse overheid maakte hem toen een verplicht onderdeel van de NL Leert Door-subsidie. Met die regeling kon iedere volwassen Nederlander een beroep op gratis loopbaanbegeleiding doen.

“Dat was een fantastische stap”, vertelt Geert-Jan Waasdorp. Zijn onderneming, Intelligence Group, is leverancier van de arbeidsmarktdata waar de scan op wordt gebaseerd. “De tool kreeg er opeens talloze fans bij. De loopbaansector ontdekte van de ene op de andere dag dat data voor de beroepsgroep van onschatbare waarde is.”

Wrijving normaal bij transitie

Toch ontstond er na de verplichtstelling wat wrijving. “Heel normaal voor een transitie”, vindt Waasdorp dat. “De tool heeft verschrikkelijk veel fans, maar sinds-ie verplicht is zijn er inderdaad wat criticasters.”

“De tool heeft verschrikkelijk veel fans, maar sinds-ie verplicht is zijn er inderdaad wat criticasters”

“Die criticasters zijn vaak loopbaanprofessionals die vooral op gevoel coachen; ze houden geen rekening met actuele arbeidsmarktontwikkelingen”, vertelt hij. “Hen stoort het dat ze nu verplicht van een op data gebaseerde tool gebruik moeten maken. Deze groep moeten we nog zien te overtuigen.”

Overtuigginsslag winnen

Waasdorp is ervan verzekerd dat zijn kamp die slag gaat winnen. “De arbeidsmarkt gaat immers meer en meer op data draaien”, legt hij uit. “Kijk maar eens naar nieuwe initiatieven als het SkillsCV, het Skillspaspoorten de LoopbaanAPK. Op de lange termijn moeten zelfs de gevoelscoaches daarin mee.”

Om die gevoelscoaches te overtuigen, wil Waasdorp alvast met één mythe afrekenen. Want, zo weet hij, “coaches die de scan niet zien zitten, vermoeden dat de tool alleen voor hoger opgeleiden werkt. ‘Mensen met een praktische scholing hebben er geen baat bij’, denken zij. Toch is niets minder waar.”

Banken vertrouwen scan geld toe

“Sterker nog: er zijn in Nederland maar liefst zeventien banken die een algoritme gebruiken dat je met dat van de Arbeidsmarktscan kunt vergelijken”, vervolgt hij.

“Als banken de resultaten van de scan met hun geld vertrouwen, kunnen loopbaanbegeleiders dat ook”

“Dat doen ze om na te gaan of flexwerkers in aanmerking komen voor een hypotheek. Hebben ze volgens het algoritme een goed arbeidsmarktperspectief? Dan krijgen ze de lening – ook als ze geen vast inkomen hebben.”

“Die Nederlandse banken hebben zoveel vertrouwen in de scan, dat ze op basis ervan hypotheken verstrekken. Dat doen ze in de wetenschap dat flexwerkers vaker wel dan niet praktisch zijn opgeleid. Als banken de resultaten van de scan met hun geld vertrouwen, moeten loopbaanbegeleiders ook op de scan aankunnen.”

Geen verschil tussen opleidingsniveau

Nathalie Rauscher, één van de eerste loopbaanbegeleiders in Nederland die de tool gebruikte, heeft dat vertrouwen. “Wat mij betreft is er geen verschil in de toegevoegde waarde van de tool, als je een praktisch opgeleide doelgroep vergelijkt met een theoretisch opgeleide”, vertelt ze.

FastForward, haar loopbaanbedrijf, zet de scan dan ook voor beide groepen in. Rauscher: “We hebben de Arbeidsmarktscan laatst nog gebruikt voor een traject bij een enorm bedrijf met praktisch opgeleid personeel! Dat was een groot succes.”

Begeleiding nodig

“De tool moet je trouwens niet op zichzelf gebruiken”, voegt ze toe. “Mijn advies: zet hem altijd in combinatie met een gesprek in. Ook hier geldt: doe dat zowel bij praktisch als bij theoretisch opgeleide mensen.”

“De tool moet je niet op zichzelf gebruiken”

“Want laat je een werknemer of werkzoeker zijn resultaten zonder de uitleg van een professional zien? Dan kan dat demotiverend werken”, aldus Rauscher. “Maar met professionele begeleiding is hij altijd van toegevoegde waarde. De tool helpt je te ontdekken welk stappen je kunt zetten om meer arbeidsmarktkansen voor jezelf te creëren.”

“Nogmaals: of je basisschool, middelbare school, mbo-, hbo- of wo-papieren op zak hebt, doet er daarbij niet toe.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*