fbpx

Sollicitatie-experts luiden alarmklok over A.I.

Als werkzoekers massaal A.I. inzetten, lopen recruitmentprocessen in mum van tijd vast. Dat voorspellen arbeidsmarkt-experts als Hung Lee. Loopbaanprofessionals moeten die ontwikkelingen in de gaten houden.

Joost de Ruiter on december 07, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Sollicitatie-experts luiden alarmklok over A.I.

“Recruitment-pijpleidingen zoals we die nu kennen, zullen overvol raken, en uiteindelijk knappen.” Dat klinkt als een doemscenario, maar volgens de Britse arbeidsmarktexpert Hung Lee hollen we op hoge snelheid naar een dergelijke toekomst. Lee is overigens niet de enige in z’n veld die waarschuwt voor een falen van het systeem – veel van z’n collega’s denken er hetzelfde over. De oorzaak van het probleem? De manier waarop sollicitanten A.I. gebruiken, en dat zullen blijven doen.

Onvoorspelbaar, maar angst gegrond

Voordat we de prognose van Lee verder onder de loep nemen, is het allereerst goed om even bij het volgende stil te staan: we zijn afgelopen jaar een beetje overvallen door de zich rap uitbreidende mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, en het is lastig om te voorspellen of die ontwikkelingen zich in 2024 in eenzelfde tempo gaan voortzetten – het blijft koffiedik kijken. 

Het is lastig om te voorspellen of A.I.-ontwikkelingen zich in 2024 in eenzelfde tempo gaan voortzetten

Toch is de angst van Lee wel degelijk gegrond: werkzoekers hebben nu al enorm veel profijt van A.I.; ze kunnen de technologie op verschillende manieren gebruiken om het sollicitatieproces te manipuleren – daarover later meer. En nu solliciteren zo makkelijk is, en het zelfs nog makkelijker wordt, staat niks hen in de weg om honderden sollicitaties per dag te versturen. Als je met hagel schiet, raak je immers altijd iets. Lee wijst bij zijn voorspellingen onder andere op statistieken van Arctic Shores en iCIMS: daaruit blijkt dat 72% van de sollicitanten van plan is om dit jaar nog ChatGPT in te zetten bij het sollicitatieproces, en dat 4 op de 10 laatstejaars-universiteitsstudenten die tool al heeft gebruikt voor het schrijven van een cv of sollicitatiebrief.

Auto Apply- en Co Pilot-bots

Het moge duidelijk zijn dat Lee zich vooral zorgen maakt over zogeheten Auto Apply-tools. Dat zijn bots die een werkzoeker kan programmeren om automatisch te reageren op vacatures die in zijn zoekgebied vallen. Vanzelfsprekend past de A.I. z’n cv en sollicitatiebrief aan de vacature in kwestie aan. Het gevolg? Werkgevers worden overspoeld door sollicitaties van mensen van wie nog maar moet blijken hoe serieus hun interesse in de openstaande functie is – ze hebben in ieder zelf nog geen seconde in hun sollicitatie geïnvesteerd. Ondertussen is het maar de vraag of hun systemen die influx van sollicitaties aankunnen.

Het gevolg van Auto Apply-tools? Werkgevers worden overspoeld door sollicitaties!

Andere kunstmatige intelligentie-tools waarmee werkzoekers hun voordeel kunnen doen zullen minder grote impact op huidige recruitmentsystemen hebben: denk daarbij bijvoorbeeld aan zogeheten Jobseeker Co Pilot-bots, of gewoon aan ChatGPT. De eerstgenoemde tool (zoals die van YoungCapital) helpt werkzoekers onder andere aan feedback op het cv, of helpt hen vaardigheden te definiëren. ChatGPT wordt, zoals inmiddels bekend, vooral gebruikt om cv’s of sollicitatiebrieven te schrijven – alhoewel slimmerikken het platform voor veel meer kunnen inzetten.

Verder lezen?

Lang verhaal kort: de toekomst van A.I. blijft ongewis, maar experts als Lee luiden de noodklok niet voor niets. Loopbaanprofessionals doen er goed aan de ontwikkeling in de gaten te houden, en cliënten te waarschuwen voor misbruik van kunstmatige intelligentie – niemand is immers gebaat bij een complete verstokking van het recruitmentsysteem. 

Niemand is gebaat bij een complete verstokking van het recruitmentsysteem

Benieuwd naar meer over dit onderwerp? Dan mag je het Werf&-congres over A.I. en hr op 23 januari niet missen. Meer info achter de link!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*