fbpx

Kunstmatige intelligentie is werkzoekers beste vriend, maar pas op voor keerzijde

Dat AI een sollicitant enorm kan helpen, weten we inmiddels. Toch moeten loopbaanprofessionals cliënten waarschuwen om niet over de schreef te gaan, blijkt uit een TikTok-video en onderzoek.

Joost de Ruiter on oktober 11, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Kunstmatige intelligentie is werkzoekers beste vriend, maar pas op voor keerzijde

In een TikTok-video die recentelijk viraal ging, zien we een jongedame een virtueel sollicitatiegesprek voeren. We vallen binnen op moment dat de recruiter in de Zoom-call net een vraag gesteld heeft: van de kandidaat wordt verwacht dat ze een voorbeeld geeft van een lastige professionele situatie, en hoe ze daarin handelde. Vervolgens zien we de kandidaat keurig antwoord geven, maar daarbij krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Ze heeft haar mobiel namelijk aan de rand van haar laptop geparkeerd, en op haar smartphone-scherm zien we een AI-app in real time een antwoord op de vraag formuleren. Ons hoofdpersonage leest die tekst vervolgens vol zelfvertrouwen, recht in de camera voor.

TikTok-video als waarschuwing

Online wordt veel over de video gespeculeerd; sommigen beweren dat de clip te mooi om waar te zijn is. Ze wijzen naar onwaarschijnlijkheden in de scène – zo is de sollicitant zelf niet in de Zoom-call te zien – om hard te maken dat de TikTok in kwestie een fake betreft. Maar echt of niet: de video rakelt relevante vragen op. De belangrijkste: hoever mogen werkzoekers gaan bij het gebruik van AI in hun sollicitatieproces?

Hoever mogen werkzoekers gaan bij het gebruik van AI in hun sollicitatieproces?

Die vraag is natuurlijk lastig te beantwoorden. Immers: als werkzoekers AI inzetten om tijd te besparen, bijvoorbeeld door hun werkervaring op een cv samen te vatten, is er niks aan de hand. En ook als ze zo’n tool gebruiken om zichzelf goed te presenteren is er geen man over boord – kunstmatige intelligentie doet dan niets anders dan een (weliswaar beperkte) coach. Er ontstaat pas een probleem wanneer werkzoekers ChatGPT inzetten om een zo wenselijk mogelijk antwoord te produceren, zelfs als dat antwoord niets te maken heeft met hun eigen ervaring. Zoals de dame in de video, kortom.

Harde cijfers zijn er ook

Moeten werkgevers zich daar zorgen maken over deze ontwikkeling? Ja, zo suggereert recent onderzoek van Arctic Shores. Volgens cijfers van die assessment-ontwikkelaar is namelijk 7 op de 10 werkzoekers van plan om AI te gebruiken bij hun volgende sollicitatie. Je kunt hopen dat een groot deel van het dat op manieren doet die binnen de perken vallen – bijvoorbeeld door een AI-tool hun cv te laten ontwerpen – maar een enkeling zal de verleiding om verder te gaan waarschijnlijk niet kunnen weerstaan.

7 op de 10 werkzoekers is van plan AI te gebruiken bij hun volgende sollicitatie

En voor die enkeling heeft AI veel te bieden. We kennen het voorbeeld uit de TikTok-video inmiddels, maar naast bij sollicitatiegesprekken kunnen werkzoekers ook valsspelen bij assessments, zo weet Arctic Shores. In het onderzoek dat we net al aanhaalden lezen we dat de nieuwste versie van ChatGPT beter presteert dan 98,8% van de menselijke invullers van bepaalde logica-tests, en beter dan 70% van de mensen die een beslissingsvermogenstest doen.

Les voor recruitment en loopbaanprofessionals

De TikTok-video waarmee we dit artikel openden is, net als het Arctic Shores-onderzoek, een wake up-call voor werkgevers en recruiters: zij moeten zich ervan bewust zijn dat kandidaten die AI gebruiken hun hiring-proces te slim af kunnen zijn. 

Coaches moeten kandidaten bekendmaken met wat AI kan, maar hen ook waarschuwen voor misbruik

Voor loopbaanprofessionals is er echter ook een les. Die luidt dat het belangrijk is om je kandidaten bekend te maken met de mogelijkheden van AI, maar hen ook te waarschuwen voor misbruik ervan. Iemand die dankzij kunstmatige intelligentie assessments met een voldoende afsluit en zodoende een baan bemachtigt, heeft daar uiteindelijk immers alleen zichzelf mee. Ga maar na: de kans is groot dat het werk wél aansluit bij zijn AI-antwoorden, maar niet bij z’n eigen karakter en capaciteiten. 

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*