Vorige week schreven we over Coach, een AI-programma dat mensen helpt bij het plannen van hun loopbaan – het liefst in combinatie met de begeleiding van een professionele loopbaancoach. We wijdden vooral een artikel aan die app omdat het concept ons interessant leek: de kans dat het platform, dat wordt ontwikkeld door een nogal obscure partij in Californië, hier snel voet aan de grond zou krijgen leek ons namelijk miniem. Enkele dagen nadat het stuk verscheen, lanceerde YoungCapital echter een tool die verdacht veel op Coach lijkt – al zijn er ook belangrijke verschillen.
Ook veel verschillen
Het programma in kwestie heet Work-GPT. De app ondersteunt gebruikers bij het opstellen van een cv, het schrijven van een sollicitatiebrief en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken – net zoals Coach dat doet. Bovendien kan Work-GPT net als zijn Californische tegenhanger door middel van een AI-chatfunctie gebruikers van advies voorzien over hun carrière-ontwikkeling.Â
Work-GPT biedt, anders dan Coach, geen ingebouwde assessments aan
Er zijn echter, zoals al aangegeven, ook belangrijke verschillen tussen Work-GPT en Coach. Want waar laatstgenoemd programma een heus platform is, met allerlei ingebouwde functies die je met zo’n software-tool associeert, is Work-GPT op dit moment eigenlijk alleen een chatbot – over de reden daarachter later meer. Vandaar dus, dat Work-GPT anders dan Coach geen ingebouwde assessments aanbiedt. De mogelijkheid om op het platform in te loggen als begeleider en op die manier de voortgang van je coachees te bekijken, is ook alleen voorbehouden aan de app uit Amerika.Â
Chatbot, geen platform
Wie wil weten waarom Work-GPT in essentie alleen een chatbot is, moet weten hoe het programma tot stand kwam. Kort door de bocht: afgelopen week maakte OpenAI, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor ChatGPT, het voor derde partijen mogelijk om hun AI-chatbot te personaliseren. YoungCapital maakte meteen van die mogelijkheid gebruik en voerde zijn meer dan twintig jaar aan kennis en ervaring over jongeren op de arbeidsmarkt aan zijn eigen versie van ChatGPT. Meer bleek niet nodig om Work-GPT te laten materialiseren.
Je leest het goed: Work-GPT kwam in minder dan een week tot stand
Je leest het goed: Work-GPT kwam in minder dan een week tot stand. Logisch dus, dat de tool van YoungCapital geen platform is met dezelfde functies als Coach – loopbaanbegeleiders die van die app willen profiteren zullen óf nog even moeten wachten, óf naar San Francisco verhuizen. In de tussentijd is Work-GPT wél interessant genoeg om mee te spelen, te laten zien aan je (jongere) cliënten en, meer in algemene zin, om in de gaten te houden. Wie weet maakt een platform als Coach over enkele jaren zijn opwachting op de Nederlandse markt, en dan zal Work-GPT toch als een soort voorloper de geschiedenisboeken ingaan. Zie het kortom als een kijkje in de toekomst voor hoe AI de loopbaansector kan beïnvloeden.
Meer lezen?
Benieuwd wat jij in je praktijk met Work-GPT kan? Via deze link vind je de chatbot in kwestie. Ons artikel over Coach gemist? Dat lees je via deze link terug.