We schrijven op deze website vaak over hoe werkzoekers A.I. kunnen inzetten om het sollicitatieproces te vereenvoudigen en hun baankans te vergroten, maar ook aan de andere kant van de sollicitatietafel zit men niet te slapen. Wat wil het geval? Recruiters, vooral die bij grote bedrijven, hebben Applicant Tracking Systems (ATS’en) tot hun beschikking die op basis van kunstmatige intelligentie een eerste selectie maken. Dat kan betekenen dat van alle cv’s die binnenkomen, recruiters van vlees en bloed alleen de documenten onder ogen krijgen die een robot interessant genoeg vond. Dankzij een LinkedIn-post van AI-content creator Rahul Kumar, weet jij nu hoe jouw cliënt langs die eerste A.I.-selectie komt.
Belangrijke woorden vinden
Je raadt het misschien al: volgens Kumar kun je de recruitmentrobot het best overtuigen door zelf ook gebruik te maken van A.I. Hij adviseert sollicitanten ChatGPT te vragen welke kwaliteiten, opleidingen en karaktereigenschappen geassocieerd worden met de baan waarop je solliciteert, en de woorden en zinnen die uit zijn onderzoek rollen op te nemen in je cv.
Werkzoekers kunnen veel met A.I., maar ook aan de andere kant van de sollicitatietafel zit men niet te slapen
Laten we dat concreet maken. Solliciteert je cliënt op een baan in de sales? En vertelt ChatGPT je dat ‘sociaal vaardig’ een belangrijke karaktereigenschap is in zo’n functie? Dan is het zaak dat je cliënt die woorden in z’n cv opneemt. En denk je nu: ‘wat een onnodige toevoeging, uit de context van het blijkt immers overduidelijk dat mijn cliënt people skills heeft?’ Bedenk dan dat de A.I.-selecteur een stuk meer moeite met context heeft, en het cv die ronde wel moet overleven, om überhaupt bij een recruiter terecht te komen.
Controleerfunctie controversieel
De tips die Kumar verderop in z’n post geeft, zijn voor loopbaanbegeleiders bekende kost: hij adviseert bijvoorbeeld dat sollicitanten in bullet points over hun prestaties vertellen, en dat elke sollicitatie een uniek cv verdient.
Kumar adviseert sollicitanten in z’n post hun cv’s door ChatGPT te laten controleren
Wat misschien nog niet iedere loopbaanbegeleider weet, en wat later ook in de post van Kumar opduikt, is dat wanneer je cliënt z’n cv eenmaal afheeft, ChatGPT het document op fouten kan controleren. Kumar adviseert sollicitanten in z’n post van die mogelijkheid gebruik te maken – logisch dat hij dat zegt, hij verdient tenslotte z’n brood met A.I. Of de tip goed is, laten we in het midden, maar weet dat er ook veel mensen juist het tegendeel beweren. ChatGPT ziet namelijk regelmatig fouten over het hoofd, en corrigeert soms dingen die wél goed zijn. Belangrijk dus, om ondanks Kumars enthousiasme, ook een mens naar een cv te laten kijken. Een professionele loopbaanbegeleider, bijvoorbeeld!
Meer lezen?
Benieuwd naar de post van Kumar? Je vindt hem hier. Weten op welke andere manieren jouw klanten met ChatGPT hun voordeel kunnen doen? We schreven eerder onder andere over hoe de tool een cv kan opstellen – dat artikel vind je hier.