Afgelopen jaar schreven we al eens over Britse cijfers waaruit zou blijken dat werkzoekers de weg naar AI-tools weten te vinden, maar nu is er ook bewijs dat de sollicitant op eigen bodem ChatGPT niet schuwt. Concreet? Uit data van werkzoekersplatform Lerensolliciteren.nl maken we op dat 1 op de 4 landgenoten kunstmatige intelligentie gebruikt om hun cv, sollicitatiebrief of interviewvoorbereiding gestalte te geven.
ChatGPT vooral verantwoordelijk voor cv’s
De cijfers, die tot stand kwamen uit een enquête onder een duizendtal werkzoekers, gaan verder de diepte in – en dat is interessant! We weten erdoor bijvoorbeeld dat van de mensen die ChatGPT inzetten bij het solliciteren, 65% de tool hun cv laat opstellen. Daarnaast gebruikt 45% van de respondenten het platform voor een sollicitatiebrief, en 30% om een gesprek met een recruiter voor te bereiden.
53% werd aangenomen na het versturen van door ChatGPT gegenereerde sollicitatiedocumenten
In het Lerensolliciteren.nl-onderzoek lezen we verder dat de hulp van ChatGPT werkzoekers geen windeieren legt. Zo geeft 68% van de respondenten aan weleens te zijn uitgenodigd voor een gesprek, nadat ze een door AI opgesteld sollicitatiedocument op de digitale brievenbus hadden gedaan. 53% werd vervolgens zelfs aangenomen. Bovendien zegt 72% van de ondervraagden vaker te worden uitgenodigd als ze hun door AI gegenereerde spullen opsturen, dan wanneer ze met authentieke teksten op de proppen komen.
AI werpt vruchten af
Wellicht zit het succes van die Chat GPT-sollicitanten hem niet eens zo zeer in de door robots strak geformuleerde cv’s en brieven. 64% van de enquête-invullers voelt zich dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het werkzoekproces namelijk simpelweg zelfverzekerder – en dat stralen ze in een gesprek vast uit.
64% voelt zich dankzij het gebruik van AI simpelweg zelfverzekerder
Tot slot hoeven we volgens het onderzoek niet te vrezen dat recruiters door AI met een kluitje in het riet worden gestuurd: de cijfers impliceren dat de persoon aan de andere kant van de sollicitatietafel dondersgoed in de gaten heeft hoe diens kandidaten aan cv’s en brieven komen. Voor de meeschrijvers thuis: twee derde van de sollicitanten die met ChatGPT werkte, dacht dat hun recruiter op de hoogte was van hun gebruik van kunstmatige intelligentie. Zolang de kandidaat maar over het juiste profiel beschikte, liet het inzetten van AI die recruiters echter warm noch koud.
Verder lezen?
Benieuwd naar het gehele Lerensolliciteren.nl-onderzoek? Je vindt het achter deze link!