fbpx

Finland heeft een competentieraamwerk voor loopbaancoaches, wij straks ook?

In Finland stelde men recent een competentieraamwerk voor loopbaanbegeleiders op. Coaches controleren daardoor makkelijk hun eigen expertise, terwijl hun potentiële werkgevers ermee een objectief vergelijkingsmiddel in handen krijgen.

Joost de Ruiter on januari 16, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Finland heeft een competentieraamwerk voor loopbaancoaches, wij straks ook?

Een goede loopbaanbegeleider is professioneel, goed met cliënten en werkt georganiseerd. Dat klinkt misschien logisch, maar wetenschappers aan de universiteit van Jyväskylä (in Finland, zoals de plaatsnaam al doet vermoeden) hebben het niet voor niets op papier gezet. In Helsinki en omstreken loopt men qua loopbaanbegeleiding namelijk weliswaar ver vooruit op de rest van de wereld, maar tóch wilde de plaatselijke overheid een gestandaardiseerd competentieraamwerk voor de beroepsgroep zien – gewoon om nóg beter te worden. Dat raamwerk is er nu, en aangezien men in Finland de zaken prima voor elkaar heeft, doet de Nederlandse loopbaanbranche er goed aan om er kennis van te nemen.

Drie competenties, drie competentie-lagen

Het competentieraamwerk in kwestie bestaat natuurlijk uit meer dan de drie vrij voor de hand liggende kernvaardigheden uit de inleiding. Wie naar de afbeelding hieronder kijkt, ziet bijvoorbeeld dat elk van de drie skills een onderverdeling in een aantal andere competenties bevat, en ook onder die competenties worden weer specifieke vaardigheden gedefinieerd. Zo valt ‘doelgerichte interactie’ onder de skill ‘communicatie’, die zich op zijn beurt weer onder de paraplu van ‘professionaliteit’ bevindt.

Elk van de drie skills bevat een onderverdeling in een aantal andere competenties

De samenstellers van het rapport benadrukken (onderaan pagina 12, voor de meeschrijvers) dat een goede coach niet per se alle competenties in het raamwerk in zijn of haar arsenaal hoeft te hebben. Veel belangrijker is het, zo lezen we, dat een begeleider een combinatie van vaardigheden heeft die aansluit bij zijn specifieke werkzaamheden. Toch vormt het raamwerk wél een waardevol referentiemiddel, vinden de auteurs, omdat het begeleiders in staat stelt om hun expertise op het gebied van verschillende belangrijke competenties te controleren.

Gebruikstoepassingen voor coaches en hun werkgevers

Het competentieraamwerk is echter veel meer dan alleen een naslagwerk, schrijven de onderzoekers. Voor verreweg de meest bruikbare toepassing van de publicatie moeten we naar de bijgevoegde assessments kijken, aan de hand waarvan coaches kunnen testen in hoeverre ze de competenties uit de tool onder de knie hebben. Daarnaast lezen we dat organisaties met een vacature voor een loopbaanbegeleider het initiatief kunnen gebruiken om een taakomschrijving op te stellen, en als benchmark om coaches objectief met elkaar te kunnen vergelijken. Op dezelfde manier heeft het raamwerk nog talloze andere functies, waarmee zowel begeleiders als werkgevers hun voordeel kunnen doen.

Voor verreweg de meest bruikbare toepassing van de publicatie moeten we naar de bijgevoegde assessments kijken

Vanuit de Europese loopbaansector zijn de reacties op het Finse initiatief wisselend. Onder een LinkedIn-post van een van de auteurs van het rapport zien we enerzijds professionals die het raamwerk met open armen ontvangen – ze schrijven dat het altijd interessant is om te zien hoe elders in de wereld met standaarden voor de beroepsgroep wordt omgesprongen. Kritiek klinkt er echter ook. Zo willen sommigen weten waarom het raamwerk geen waarde aan de arbeidsmarktkennis van een loopbaanbegeleider hecht. Mocht het Finse initiatief het Nederlandse coachingsgilde op ideeën brengen, weten we kortom nu waar de verbeterpunten liggen.

Verder lezen?

Is je Fins niet wat het geweest is? Goed nieuws, het competentieraamwerk (en het bijbehorende onderzoeksrapport) is in het Engels vertaald. Via deze link lees je het op je gemakje terug.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*