fbpx

Omgekeerde wereld in België: ‘Werkgevers vrezen dat loopbaangesprek tot exodus leidt’

Interne loopbaanbegeleiding zorgt voor personeelsbehoud, weten wij. Maar onder werkgevers in België leven schijnbaar hele andere hypotheses.

Joost de Ruiter on mei 16, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Omgekeerde wereld in België: ‘Werkgevers vrezen dat loopbaangesprek tot exodus leidt’

Bied je als werkgever loopbaanbegeleiding aan? Dan zorg je voor een goede interne mobiliteit, en die zorgt er weer voor dat je jouw mensen behoudt. Dat is algemene kennis, zou je zeggen. Maar niet in België, blijkt nu.

Geen Belgenmop

Als we een artikel dat afgelopen maand in het Vlaamse dagblad De Tijd verscheen mogen geloven, houdt een groot deel van de werkgevers aan onze zuidgrens er namelijk een curieuze verwachting van loopbaanadvies op na.

Een deel van de werkgevers aan onze zuidgrens heeft een curieuze verwachting van loopbaanadvies

Hou je vast: ze denken dat een loopbaangesprek een exodus bij personeel teweeg kan brengen, lezen we in het krantenartikel. En nee: we zijn hier geen Belgenmoppen aan het tappen.

Belgen willen wel, maar krijgen geen loopbaanadvies

Om te begrijpen hoe sommige van onze zuiderburen tot deze frappante hypothese kunnen komen, moeten we een onderzoek induiken. Twee maanden geleden publiceerde de Belgische tak van het uitzendbureau Randstad namelijk een rapport waaruit blijkt dat slechts 20% van de Belgen ooit loopbaanadvies kreeg.

Geen cijfer om trots op te zijn, vonden Belgische arbeidsmarktdeskundigen. “Het zet ons met de voetjes op de grond”, liet de aan Randstad verbonden expert Jan Denys zelfs optekenen in het eerdergenoemde De Tijd-artikel.

“De cijfers zetten ons met de voetjes op de grond”

Denys vindt het jammer dat slechts 2 op de 10 Belgen ooit loopbaanadvies kreeg, vooral omdat uit onderzoek blijkt dat Belgen die coaching wél graag willen. Voor de volledigheid: we weten dat Belgen bij hun zoektocht naar nieuw werk loopbaanbegeleiding net zo belangrijk vinden als een goed salaris. Voor Nederlanders jongeren geldt overigens precies hetzelfde.

Oorzaak rust op misverstand

Er bestaat dus een discrepantie tussen het aantal Belgen dat loopbaanadvies wil, en het aantal dat dat ook daadwerkelijk krijgt.

Toen Denys en zijn collega’s op zoek gingen naar een oorzaak van dat probleem, kwam het misverstand uit de kop van dit artikel aan het licht: volgens Denys valt namelijk niet uit te sluiten dat werkgevers die in principe loopbaanbegeleiding willen aanbieden, dat niet doen uit angst om slapende honden wakker te maken.

Werkgevers zijn bang dat loopbaanadvies slapende honden wakker maakt

De arbeidsmarktdeskundige bedoelt daarmee te zeggen: werkgevers zijn misschien wel bang dat loopbaangesprekken een exodus van werknemers tot gevolg kunnen hebben.

‘Als mijn personeel zich niet realiseert dat het niet op z’n plaats zit, blijft het gewoon voor mij werken’, is hun redelijk bizarre gedachte volgens Denys.

Slechts 14% stopt na loopbaantraject

Om onze zuiderburen te laten zien dat het hierbij écht om een misverstand gaat, pakken we wat andere cijfers uit hetzelfde Randstad-onderzoek erbij.

Eerlijk is eerlijk: uit dat onderzoekt blijkt wel degelijk dat sommige mensen na een intern loopbaanadviestraject hun bedrijf verlaten. Maar dat geldt slechts voor 14% van de werknemers die zo’n traject kregen. En onder die 14% worden ook mensen meegerekend die door hun werkgever zijn ontslagen: zij móésten dus wel vertrekken.

Helft werknemers blijft juist wél

Veel opvallender is dat maar liefst 50% van de werknemers na een loopbaantraject iets anders is gaan doen binnen het bedrijf. Die mensen zijn dus een rol gaan uitvoeren die beter bij hun kwaliteiten en wensen past – ze hebben hun werkplezier hervonden.

Zonder loopbaanbegeleiding had de helft van je werknemers al lang z’n biezen gepakt

Je kunt met een gerust hart aannemen dat van die 50% een groot deel na verloop van tijd de biezen had gepakt, als ze dat loopbaantraject niet hadden gekregen, en dus in dezelfde rol waren gebleven.

Onderaan de streep zorgt een intern loopbaantraject er dus voor dat je 14% van je mensen kwijtraakt, maar ook dat je 50% van hen behoudt.

Mythe in de ijskast

Om een lang verhaal kort te maken: de Belgische mythe dat loopbaantrajecten een exodus onder je personeel veroorzaken, kan de ijskast in. Loopbaantrajecten zorgen juist voor personeelsbehoud.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*