Interne loopbaanprofessionals proberen dagelijks de juiste poppetjes op de juiste plek te zetten. Maar ook al doen ze dat met de beste bedoelingen, het risico bestaat dat hun werknemers zo’n interne-stap-suggestie verkeerd opvatten. Over dat risico vertelden experts gisteravond in The Washington Post. Ze vertelden er meteen bij hoe je teleurstelling als bij-effect van interne mobiliteit kunt voorkomen.
Quiet Cutting-angst
Laten we allereerst even benoemen: het is natuurlijk opvallend dat sommige werknemers teleurgesteld raken wanneer je hen de mogelijkheid van een interne stap voorlegt. Immers: wanneer een organisatie iemand van de ene naar de andere functie overhevelt, gebeurt dat vaak om diegene beter tot z’n recht te laten komen. Dat soort skills-denken is tegenwoordig razendpopulair, en in essentie positief voor zowel werknemer als werkgever.
Het is opvallend dat werknemers teleurgesteld raken wanneer je hen een interne stap voorlegt
Hoe dan ook: een organisatie ziet in interne mobiliteit misschien alleen pluspunten, maar voor een werknemer kan het spannend zijn, schrijft The Washington Post. En niet alleen omdat hij of zij opeens iets anders moet doen. Volgens experts die de krant aanvoert, zijn mensen namelijk vooral angstig slachtoffer te worden van het Quiet Cutting-fenomeen: een term die voor gisteravond nog nooit ergens was opgedoken. Wat ermee wordt bedoeld? Wel nu, zoals werknemers in de Quiet Quitting-trend van vorig jaar de boel de boel lieten tot ze ontslagen werden, sturen werkgevers die aan Quiet Cutting doen hun werknemers naar afdelingen die hen niet aanstaan, in de hoop dat ze vervolgens op eigen initiatief de biezen pakken.
Communiceren cruciaal
Heb jij de beste bedoelingen met je werknemers wanneer je hen op een andere positie tot hun recht wilt laten komen? Dan is dit natuurlijk een nachtmerrie-scenario: een nieuwe stap moet nieuwe energie met zich meebrengen; niet de angst dat het de snelweg naar de uitgang is. Belangrijk dus, dat je Quiet Cutting-vrees in de kiem smoort.
Een nieuwe stap moet nieuwe energie met zich meebrengen; niet de angst dat het de snelweg naar de uitgang is
Hoe? Door goed te communiceren, is de strekking van het verhaal van experts die in The Washington Post aan het woord komen. Naomi Sutherland, werkzaam bij de consultants van Korn Ferry, zegt bijvoorbeeld: “als je mensen niet meeneemt in waarom ze volgens jou op een andere plek beter tot hun recht komen, gaan ze zelf redenen verzinnen.” Grote kans dat de oorzaak waar ze op eigen houtje op uitkomen is: ‘dat doen ze omdat ze van me af willen’, zo lijkt Sutherland te impliceren. Aan jou dus de taak om de echte reden over te brengen, en je werknemer op die manier met plezier een nieuwe rol in te helpen.
Verder lezen?
Wil je meer lezen over Quiet Cutting, en waarom mensen al dan niet terecht bang zijn voor het fenomeen? Via deze link lees je het verhaal dat The Washington Post erover schreef.