fbpx

Hr-professional moet coachingsmarkt goed kennen, vindt NVP-voorzitter

Irene Oerlemans is voorzitter van de NVP, en daarmee een soort spreekbuis voor de Nederlandse hr-professional. Leuk om te lezen dus, dat ze vindt dat haar vakgenoten nóg meer mogen investeren in hun kennis over coaching.

Joost de Ruiter on april 12, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Hr-professional moet coachingsmarkt goed kennen, vindt NVP-voorzitter

“Hr-porfessionals moeten weten wat er op gebied van coaching in de markt te halen is.” Dat zegt Irene Oerlemans, voorzitter van de NVP, een netwerkorganisatie voor hr-professionals. Met die woorden wil ze, zoveel is duidelijk, niet zeggen dat hr-mensen een blinde vlek voor loopbaanbegeleiders hebben. Maar er is wél ruimte voor verbetering, lezen we tussen de regels door. “De samenwerking tussen coaches en organisaties verloopt op dit moment nog vaak ad hoc”, vertelt ze. “Het zou mooi zijn als hr-professionals zich beter bewust zijn van de manieren waarop een coach hun organisaties kan helpen, en daar dan ook beleid naar voeren.”

Irene Oerlemans

Vooral hulp bij selectie

Bovenstaande quotes komen stuk voor stuk uit een interview dat Oerlemans in de nieuwe editie van Coach geeft – dat is het e-magazine van beroepsorganisatie NOBCO. In het gesprek, dat ze voert met NOBCO-bestuurslid Miriam Oude Wolbers, vertelt ze onder andere over de rol die hr-professionals kunnen vervullen bij het implementeren van coaching in hun organisaties.

“Hr-professionals weten welke vraagstukken er op de werkvloer spelen”

“Hr-professionals kunnen vooral goed helpen bij het selecteren van een passende coach”, laat ze, als we even parafraseren, optekenen. “Zij weten immers welke vraagstukken er op de werkvloer spelen: gaan die over de werk-privébalans, of over de manier van leidinggeven? Als ze ook weten welke coach bij welke coachthema’s past, kunnen ze op basis van die informatie een goede pool aan coaches opbouwen.”

Bemiddelaar tussen coach en coachee?

Ook opvallend: het lijkt in het interview wel alsof Oerlemans een interessante rol voor hr-professionals ziet weggelegd. Want zonder het zodanig te benoemen, beschrijft ze in essentie de hr-medewerker als potentiële bemiddelaar tussen coach en coachee.

“Enerzijds vertelt hr een coach over de organisatie, anderzijds vertelt hr een coachee over het coachingsproces”

Wat wil het geval? Aan de ene kant vindt Oerlemans dat haar vakgenoten aan coaches duidelijk moeten maken wat er in hun organisatie speelt. Wanneer nodig, moet hr de coach bovendien op weg te helpen, vertelt ze. Anderzijds dienen hr-professionals coachees soms een duwtje in de rug te geven – bijvoorbeeld door hen te vertellen waar ze op kunnen letten tijdens een kennismakingsgesprek met hun coach. In andere woorden: met de hulp van een hr-professional, hoeven coaches minder te graven bij hun gesprekspartners, en zijn coachees eerder op hun gemak: een bemiddelaar tussen beide kampen, dus. Op die manier lezen wij de boodschap van Oerlemans in ieder geval.

Verder lezen?

Meer lezen over de rol van hr bij het faciliteren van goede coaching in een organisatie? Dan raden we je aan om via deze link het hele interview met de NVP-voorzitter te lezen. Je ontdekt dan meteen waarom organisaties volgens haar steeds vaker interesse in coaching tonen.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*