fbpx

Waarom 'jobcrafting' de oplossing voor arbeidsmarktkrapte is

Kun je sleutelen aan je baan? Dan worden je dagelijkse bezigheden plezieriger. Logisch dus, dat het concept van jobcrafting oplossingen biedt voor uitstroom- en ziekteverzuimsproblematiek, lezen we in een Trendsinhr.nl-interview met loopbaanexpert Emile van Nassau.

Joost de Ruiter on februari 22, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Waarom 'jobcrafting' de oplossing voor arbeidsmarktkrapte is

In de strijd tegen arbeidsmarktkrapte moeten we ziekteverzuim terugdringen, en langer doorwerken. Die illustere combinatie afdwingen lukt alleen alleen als een groot deel van de beroepsbevolking – te beginnen met de oudere generatie – hun werk leuk vindt. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door middel van jobcrafting! Dat zegt hr- en loopbaanadviseur Emile van Nassau althans, hij onderzocht de effecten van jobcrafting onder 50-plussers bij de gemeente Lingewaard – de overheidsinstantie is tevens zijn werkgever. Op Trendsinhr.nl gaf hij onlangs een interview over zijn bevindingen.

Emile van Nassau

Werkgeluk maak je zelf

Als Van Nassau het concept van jobcrafting uitlegt, begrijp je meteen waarom de techniek bevorderend werkt voor de duurzame inzetbaarheid van een werknemer. “Op het moment dat medewerkers weten te sleutelen aan hun baan, zijn ze in staat om bewust actief op [hun eigen inzetbaarheid] te sturen”, laat hij bij Lieke Jansen, hoofdredacteur van Trendsinhr.nl, optekenen. “Zo weten ze een betere baan te creëren, waardoor ze gelukkiger zijn in hun werk en meer plezier ervaren.” 

“Wanneer medewerkers weten te sleutelen aan hun baan, zijn ze in staat om op hun eigen inzetbaarheid te sturen”

In andere woorden: voor iemand die stressfactoren uit z’n werk weet te vissen, en daardoor met meer plezier naar z’n werk gaat, is het al snel aantrekkelijk om langer door te werken – misschien zelfs wel tot na z’n pensioensleeftijd. Dat dringt de arbeidsmarktuitstroom terug, waardoor personeelsschaarste ook binnen de perken blijft. Tel daarbij op dat iemand met een ge-crafte baan minder snel tegen een burn-out aanloopt, en je begrijpt dat jobcrafting ook een bestrijdingsmiddel is voor ziekteverzuim – een andere oorzaak voor arbeidsmarktkrapte.

Deze meneer gaat met wel heel veel plezier naar z’n werk

Management mee, en zorgen dat de boel beklijft

De vraag is vervolgens: hoe introduceer je jobcrafting op een werkplek? En ook daar heeft Van Nassau ideeën over: hij ontwikkelde een incompany-training met een drietal workshops, verspreid over enkele weken. In het interview op Trendsinhr.nl lees je hoe die workshops er precies uitzien, maar wie het vraaggesprek leest, bekruipt het gevoel dat het implementeren van jobcraftings-methodieken misschien nog wel het eenvoudigste deel van het hele proces is. 

“Het lijkt simpel, maar het is zo lastig voor veel mensen in de waan van de dag”

Immers: voor je de trainingen kunnen starten, moet je mensen eerst enthousiast maken voor het concept. Dat begint bij het management, legt Van Nassau uit. Die moeten namelijk niet alleen groen licht geven, maar ook zelf meedoen. Want, zo weet de loopbaanspecialist: “op het moment dat je zelf meedoet, weet je waar het over gaat, spreek je dezelfde taal en snap je waar de ander mee bezig is.” En is het balletje gaan rollen, en ben je door de workshops heen? Dan moeten daarna alle zeilen bij om te zorgen dat de materie beklijft. “Het lijkt simpel, maar [het] is zo lastig voor heel veel mensen in de waan van de dag”, vertelt Van Nassau.

Verder lezen?

Benieuwd naar het hele interview? Je vindt het via deze link. Het onderzoek naar jobcrafting onder 50-plussers bij de gemeente Lingewaard vindt je via Van Nassau’s LinkedIn-profiel.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*