Afgelopen jaar vertrokken 1,1 miljoen Nederlanders bij hun werkgever, om hun geluk elders te beproeven. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsmarktexpert Intelligence Group (IG!). Dat nieuws zal niet alleen slecht zijn gevallen bij retentie-specialisten – zij zien het algemene retentiecijfer voor het eerst onder de 80% zakken – maar ook bij hun opdrachtgevers. Werkgevers moeten de mensen die ze niet binnenboord kunnen houden tenslotte vervangen, en dat is op deze arbeidsmarkt makkelijker gezegd dan gedaan. Om extra zout in de wonden te strooien: in het IG!-onderzoek lezen we ook dat in 2015 de retentie in Nederland nog in de buurt van de 90% kwam. We zijn dus een behoorlijk eindje afgezakt.
Beveiligers hondstrouw
Gelukkig hadden niet alle retentie-specialisten een horrorjaar in 2023. Functiebekleders in de beveiligingssector hielden, om in vaktermen te blijven, hun achterdeur namelijk knap op slot. De gemiddelde senior-werknemer in dat veld bleef zijn werkgever maar liefst twaalf jaar trouw. Zet dat eens af tegen de gemiddelde werknemer in de agrarische sector: die was door de bank genomen binnen drie jaar alweer weg.
De gemiddelde werknemer in de agrarische sector was door de bank genomen binnen drie jaar weg
Net als beveiligers, blijven ook verplegers, administrateurs, medici, productiemedewerkers en financieel experts hun werkgevers relatief lang trouw, blijkt verder uit het rapport van IG!. Als we de cijfers mogen afronden zit men in die beroepsgroepen gemiddeld tussen de zes en zeven jaar op één en dezelfde plek. De agrariërs krijgen daarentegen gezelschap van communicatiemedewerkers, marketeers, designers en directeuren: mensen in die velden houden het gemiddeld tussen de drie en vier jaar bij één werkgever vol.
Europees gezien niet eens zo slecht
Loopbaanprofessionals die vorig jaar retentie in hun portefeuille hadden, mogen bovendien van geluk spreken dat ze niet elders in Europa onder contract staan. Want vergelijk je de retentiecijfers met landen om ons heen, dan is onze situatie nog best te overzien – vooral als je alleen kijkt naar senior-werknemers. In Nederland bleef die groep zijn werkgever gemiddeld namelijk nog acht en een half jaar loyaal, terwijl ervaren krachten in de rest van het continent al na zeven jaar hun biezen pakten.
In Nederland bleef de gemiddelde senior-werknemer zijn werkgever acht en een half jaar loyaal
Kijk je daarentegen naar werknemers met iets minder ervaring? Dan presteerde de Nederlandse retentie afgelopen jaar vrij gemiddeld: medior-werknemers waren bij ons net iets trouwer dan de gemiddelde Europeaan. Junior-werknemers vormden wél een hoofdpijndossier voor de retentie-specialist: zij waren gemiddeld minder honkvast dan hun Europese tegenhanger.
Meer lezen?
Zin om zelf in de talloze grafiekjes die bij dit onderzoek horen te duiken? Dan vind je via deze link het hele onderzoek van Intelligence Group.