fbpx

Bedrijven investeren in 2023 meer (en anders) in loopbanen

Werknemers zullen dit jaar vaker dan voorheen in teamverband begeleid worden. Bovendien gaan ze vaker online assessments voorgeschoteld krijgen. Hr-afdelingen hopen op die manier zoveel mogelijk werknemers binnen boord te houden.

Joost de Ruiter on januari 23, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Bedrijven investeren in 2023 meer (en anders) in loopbanen

Ondanks een op de deur bonkende recessie, ontspringt meer dan 80% van de Nederlandse hr-afdelingen dit jaar de bezuinigingsdans. Sterker nog: bij een derde van de bedrijven krijgt human resources in 2023 extra geld. Dat alles blijkt uit budgetonderzoek van GITP Inzicht & Ontwikkeling. En of je nu een interne of zelfstandige loopbaancoach bent: dat nieuws heeft effect op jou. Want meer geld voor hr, betekent ook meer geld voor loopbaanbegeleiding.

Geld moet verder reiken

Over hoe hr-afdelingen precies in loopbanen gaan investeren, geeft het onderzoek eveneens duidelijkheid. Ten opzichte van vorige jaren zal er bijvoorbeeld minder geld naar individuele ontwikkeling gaan. In plaats daarvan zijn veel organisaties van plan in de ontwikkeling van teams te investeren. Dat alles maken de onderzoekers op uit een enquête onder 350 hr-professionals.

Er zal een groter percentage naar teamontwikkeling gaan

Dat hr-afdelingen hun aandacht voor individuele ontwikkeling verleggen naar die van teams, heeft een logische oorzaak: men hoopt op die manier met minder resources hetzelfde resultaat te bereiken. Dat is dus: een fijne werkplek, waarin iedereen doet wat-ie leuk vindt. Niet voor niets verwacht Else Slegers, GITP’s algemeen directeur, dat organisaties dit jaar óók volop gaan inzetten op flexibele en online assessments. “Die zorgen ervoor dat je meer kunt doen met je hr-budget”, vertelt ze.

Alles in de hoop om mensen te behouden

Even resumerend: hr-afdelingen gaan meer geld uitgeven, en doen bovendien hun best om dat geld zo efficiënt mogelijk in te zetten. Naar de reden daarachter hoef je niet lang te zoeken: bijna de helft van hr-professionals (47%) verwacht namelijk dat het behouden van werknemers dit jaar lastiger wordt. Ze weten natuurlijk ook: op een arbeidsmarkt zo krap als deze, kun je jezelf een uitloop niet veroorloven – het invullen van vacatures is daarvoor op dit moment simpelweg een te grote uitdaging.

De helft van hr-professionals verwacht dat het behouden van werknemers lastiger wordt

En dus staat duurzame inzetbaarheid dit jaar bij veel hr-professionals bovenaan de agenda, blijkt tot slot uit het onderzoek. In die categorie komen zaken als loopbaanperspectief, professionele ontwikkeling en mentale en fysieke vitaliteit tenslotte samen; hoe hoger jouw personeel op die gebieden scoort, hoe kleiner de kans dat ze je verlaten. Dus investeer je erin? Dan is de kans dat je als hr-afdeling de arbeidsmarkt op moet opeens ook een stuk minder groot.

Dat sentiment benadrukt Slegers eveneens. “Willen bedrijven het aankomende economisch tij goed doorstaan, en daarna een goede concurrentiepositie verwerven? Dan is blijvend investeren in talent een must”, laat ze optekenen.

Meer lezen

Benieuwd naar meer cijfers uit het onderzoek van GITP? Via deze link vind je het nieuwsbericht dat de hr-specialist er zelf over schreef.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*