fbpx

Genezing en preventie: op deze manier bedient LDC de twee takken van loopbaanbegeleiding

Wat Maurice Vermunt betreft – hij is directeur van arbeidsmarktsoftwarebedrijf LDC – bestaat loopbaanbegeleiding uit twee disciplines. Enerzijds moet de sector carrièrekwalen genezen. Maar hij moet ze ook kunnen voorkomen. LDC bedient beide kanten.

Joost de Ruiter on juli 14, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Genezing en preventie: op deze manier bedient LDC de twee takken van loopbaanbegeleiding

Via een videoverbinding legt Vermunt aan LoopbaanPro uit dat, wat hem betreft, de loopbaanwereld twee kanten heeft. Ten eerste de genezingskant. “Je vindt er onder andere bedrijfsartsen, verzuimcoaches en arbeidsdeskundigen,” vertelt hij. “Werknemers die langdurig uitvallen – vanwege fysieke klachten of een burn-out, bijvoorbeeld – komen bij hen terecht. Samen kijken ze hoe de hulpvrager op de arbeidsmarkt kan re-integreren.”

Maurice Vermunt (LDC)

De andere kant, die van de preventie, heeft volgens Vermunt daarentegen alles te maken met tevreden blijven in je werk. “Veel loopbaanbegeleiders bevinden zich aan deze zijde. Nog voordat werknemers in de penarie komen, gaan ze bij hen te raadde. ‘Wat kan ik doen om mijn werk leuker te maken?’, is vaak de vraag. Zoeken naar ander werk is slechts in sommige gevallen het antwoord. Een andere werk-privé-balans kan bijvoorbeeld ook uitkomst bieden. Zo lang de werknemer maar happy blijft, en daardoor ziekte voorkomt. In mijn visie heeft de loopbaanadviseur daarmee een cruciale preventieve functie binnen een gezonde arbeidsmarkt.”

“In mijn visie heeft de loopbaanadviseur een cruciale preventieve functie binnen een gezonde arbeidsmarkt”

Allebei bediend

Vermunt probeert met de producten van LDC zowel de genezingstak als de preventietak te bedienen. Voor lezers die zijn bedrijf nog niet kennen: LDC maakt tests voor mensen met een arbeidsmarktgerelateerde hulpvraag. Voor loopbaanprofessionals die kandidaten met burn-outklachten begeleiden heeft LDC bijvoorbeeld tests waaruit blijkt waar de stress bij hun cliënt vandaan komt. Of ze nemen een foto-interesse test af. Daarbij krijgt een werknemer foto’s te zien: op basis van welke foto’s hem bevallen kan een coach nagaan wat een goede vervolgstap in z’n carrière zou zijn. In totaal biedt LDC tientallen tests aan.

Verzuimprofessionals als bedrijfsartsen, verzuimcoaches en arbeidsdeskundigen gebruiken vooral de functiegerelateerde modules die LDC aanbiedt. Daarmee kunnen ze zien welke functies hun cliënten, ondanks hun ziekte, nog kunnen uitoefenen. Mensen die anders langdurig zouden thuiszitten, komen zo toch weer de arbeidsmarkt op. De unieke beroependatabase die LDC tot zijn beschikking heeft staat aan de basis van deze modules.

Dialoog

Het logo van LDC

“Al die tests kunnen begeleiders in een gebruikersvriendelijk portaal aan hun cliënten toewijzen”, vertelt Vermunt. “Tests waar mogelijk interessante beroepen uitrollen, bieden bovendien de mogelijkheid om het beroep in kwestie nader te bekijken. Je ziet dan in een oogopslag onder andere hoeveel vacatures het vak heeft, waar die vacatures zijn en hoe goed ze betalen.”

“Onze tooling doet suggesties en is bedoeld om de dialoog te ondersteunen”

“Onze tooling doet suggesties en is bedoeld om de dialoog te ondersteunen,” benadrukt Vermunt. “Daarom verkopen we onze tests alleen aan professionals, en niet aan individuen. Je hebt echt een professional nodig om de resultaten op een goede manier te interpreteren.”

Innovatie

“Innovatie is een van onze belangrijkste kernwaarden”, vertelt Vermunt verder. “En dat betekent niet dat we eens in de zoveel tijd een nieuw soort test maken, we innoveren onze producten echt. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van AI (Artificial Intelligence, red.).”

“Innovatie is een van onze belangrijkste kernwaarden”

Het beste voorbeeld daarvan is AD assist, een digitale assistent voor arbeidsdeskundigen die LDC in september 2021 gaat lanceren. Het systeem kijkt naar competenties bij een kandidaat en matcht die met de meest uitgebreide beroependatabase van Nederland, in beheer bij LDC. “Arbeidsdeskundigen kunnen daardoor makkelijk zien of werknemers via jobcarving een andere functie kunnen vervullen”, vertelt Vermunt. Ook geeft hij aan dat de Verzuimtuner voor arbodiensten op dezelfde intelligente wijze verzuimcoaches en bedrijfsartsen ondersteunt.

Luchtigheid

Een andere kernwaarde die LDC onder Vermunt bij zich draagt, is humor. Of eigenlijk, luchtigheid. “Want”, vertelt hij, “de materie waar wij mee werken is best gecompliceerd. Natuurlijk nemen we onze rol als katalysator op de arbeidsmarkt serieus, maar we proberen ook laagdrempelig te zijn. Op kantoor doen we dat bijvoorbeeld met een kantoorhond. En onze klanten weten dat de lijntjes naar ons kort zijn, en dat bij ons de communicatie niet overdreven formeel hoeft”.

“Gelukkig lag daar al een plakje Fryske koek op me te wachten”

Deze kernwaarde past goed bij Vermunt als persoon, die zijn Brabantse “bakske koffie”-cultuur meenam naar Friesland, waar LDC haar hoofdkantoor heeft. “Gelukkig lag daar al een plakje Fryske koek op me te wachten,” zegt hij met een glimlach.

LDC Maatschappelijk Oké

Voordat Vermunt tien jaar geleden LDC overnam, werkte hij als ondernemer in de re-integratie. Daar kreeg hij te maken met mensen die het lastig hebben op de arbeidsmarkt. “Mensen met een beperking bijvoorbeeld”, vertelt hij. “Of mensen die langdurig een uitkering ontvangen.”

Om ook in zijn LDC-jaren een lans te breken voor hen die het moeilijk hebben, riep Vermunt ‘LDC Maatschappelijk Oké’ in het leven. “We ondersteunen ermee projecten waarvan we denken dat ze een bijdrage leveren aan de maatschappij”, vertelt Vermunt. “Maar het betekent ook dat we zelf werkplekken beschikbaar stellen aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.”

Net de tandarts

Vraag je Vermunt naar zijn toekomstvisie voor de loopbaanbegeleiding, dan kan hij met slechts één woord uit de voeten: “Preventie.”

“In de loopbaanbegeleiding maken we nu eigenlijk dezelfde shift door als tandartsen een paar decennia geleden”

“In de loopbaanbegeleiding maken we nu eigenlijk dezelfde shift door als tandartsen een paar decennia geleden. Toen ik jong was, goten ze de gaten in je tanden eens in de zoveel tijd vol met zwart spul: lood, of zo. Tegenwoordig doen ze er alles aan om te voorkomen dat je überhaupt gaatjes krijgt. We hebben geleerd goed te poetsen en te flossen.”

“De preventietak van de loopbaanbegeleiding wordt op diezelfde manier steeds belangrijker. We kijken nu vaker vanuit een integraal perspectief naar mensen en proberen te voorkomen dat ze ziek worden. Als je het mij vraagt, gaat die preventietrend zich de komende jaren alleen maar verder doorzetten.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*