fbpx

Loopbaanprofessional blijkt het geheime wapen achter snelgroeiende bedrijven

Niet een goede recruitment, maar een goede interne loopbaancoaching is cruciaal om je bedrijf snel te laten groeien. Dat laat nieuw hr-onderzoek uit de Verenigde Staten zien.

Joost de Ruiter on september 15, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Loopbaanprofessional blijkt het geheime wapen achter snelgroeiende bedrijven

Snelgroeiende bedrijven in de VS hebben één ding met elkaar gemeen: ze excelleren op het gebied van loopbaanbegeleiding. Dat blijkt uit cijfers van The Josh Bersin Company, een hr-onderzoeksbedrijf uit Californië.

Getest op meer dan 80 disciplines

En die cijfers mogen we serieus nemen. Bij het trekken van hun conclusies, zijn de Amerikaanse onderzoekers namelijk niet over een nachts ijs gegaan. Aan hun methode kwamen maar liefst 7300 hr-professionals te pas: zij werden aan de hand van een assessment getest op hun competenties in meer dan 80 disciplines van het hr-vak.

Aan het onderzoek kwamen maar liefst 7300 hr-professionals te pas

Vervolgens vergeleken de onderzoekers de kwaliteiten van hr-professionals bij snelgroeiende bedrijven met die van hun collega’s bij normaal presterende organisaties. Wat bleek? Human resource-specialisten met talent voor loopbaanbegeleiding vind je vooral bij ondernemingen die jaarlijks met meer dan 15% groeien. Hun collega’s die geen aanleg hebben voor de tak van sport staan vaker onder contract bij bedrijven zonder spectaculaire groei.

Snelgroeiers 50% beter in coaching

Zoomen we in op de cijfers? Dan zien we dat hr-professionals van snelgroeiende bedrijven gemiddeld 50% hoger scoren op de kwaliteit ‘coaching individuals to help their performance’. De kwaliteit staat daarmee in de top-3 van vaardigheden die een succesvolle hr’er beter beheerst dan een, we zullen er geen doekjes om winden, huis-tuin-en-keuken-hr-professional.

De succesvolle hr’er is bovendien 38% beter in het coachen van leidinggevenden en 36% beter in het ontwikkelen van zogeheten ‘learning experiences’, blijkt uit het Amerikaanse rapport. Dat betekent dat een succesvolle hr’er beter is in het ontwikkelen van de professionele vaardigheden van zijn werknemers.

Cijfers uit het onderzoek laten zien wat een hr’er in een snelgroeiend bedrijf beter kan dan zijn collega’s

Beter reageren op prikkels in markt

De hamvraag is vervolgens: hoe kan het dat hr’ers met een aanleg voor loopbaanbegeleiding zo vaak bij snelgroeiende bedrijven werken? De onderzoekers hebben gelukkig een theorie. Eigenlijk zeggen ze: “bedrijven die snel groeien, kunnen dat doen doordat ze altijd vlug weten te reageren op prikkels uit de markt. Een hr-team met gevoel voor loopbaanbegeleiding faciliteert dat, doordat het precies weet welke werknemer de meeste potentie heeft om een nieuw-ontstane functie succesvol te vervullen. Werknemers van een snelgroeiend bedrijf zijn kortom wendbaarder.”

“Door hr’ers met talent voor loopbaanbegeleiding zijn werknemers wendbaarder”

Welzijn schiet omhoog, recruitment niet belangrijk

Dat snelgroeiende bedrijven bestaan bij de gratie van hr’ers met gevoel voor het loopbaanvak, levert de werknemers van die organisaties nog een leuke extra op, impliceert het onderzoek. Heel simpel: doordat de hr-afdeling van dit soort bedrijven z’n werk goed doet, hebben werknemers veel vaker het gevoel dat er naar ze geluisterd wordt. Dat draagt weer bij aan de inclusie en de teamspirit op de werkvloer, waardoor het welzijn en de geestelijke gezondheid van werknemers omhoogschiet.

Werknemers van snelgroeiende bedrijven hebben vaker het gevoel dat er naar ze geluisterd wordt

Pakken we nog een interessant cijfer uit het onderzoek? Dan zien we dat hr-teams van snelgroeiende bedrijven niet veel beter zijn in recruitment dan hun collega’s bij normale organisaties. ‘Bedrijven groeien dus niet door personeel aan te nemen, maar wel door in het huidige personeel te investeren, het te ontwikkelen en naar de juiste posities door te schuiven’, concluderen de onderzoekers uit die bevinding.

Als het even kan intern

Tot slot laat het rapport zien dat de begeleiding van personeel het effectiefst is wanneer een intern hr-team het oppakt. ‘Zo’n team begrijpt de organisatorische problemen beter en kan nauw samenwerken met de directie’, parafraseren we even uit de Amerikaanse toelichting bij de cijfers.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*