Dat de arbeidsmarkt vast zit, weten we. Over een vaak genoemde oplossing, de zogeheten ‘skillsgerichte arbeidsmarkt,’ hebben we bovendien al veel gehoord. Maar dat de vorm nog altijd niet geïmplementeerd is moge duidelijk zijn. Daarvoor zijn een aantal redenen aan te wijzen – een tijd geleden zetten we ze op een rijtje. Eén van de sta-in-de-wegs? Het feit dat er tot op heden geen eenduidige ‘slkillstaal’ bestaat. En dat is onhandig, want als je match-systeem niet weet dat ‘feedback geven’ ongeveer hetzelfde is als ‘evalueren’ kan-ie lastig vraag en aanbod op de skillsmarkt bijelkaar brengen.
CompetentNL populair omdat het skills concreet maakt
Om die matches wél mogelijk te maken, werkt een collectief aan private- en overheidsorganisaties aan CompetentNL – via deze link lees je wat we eerder over die skillstaal schreven. We wijden er echter nu opnieuw een berichtje aan, omdat één van de partijen die bijdraagt aan het project, onderzoeksbedrijf TNO, eerder deze week een rapport erover uitbracht. Dat rapport gaat over de behoefte aan CompetentNL in de markt – ze enquêteerden onder andere spelers uit het onderwijs, gemeenten en het bedrijfsleven ervoor. Tool-bouwers en dataleveranciers werden eveneens aan de tand gevoeld.
‘We zijn geïnteresseerd’, is de consensus onder de 240 ondervraagde partijen
Belangrijkste resultaat van het rapport? De markt is in CompetentNL geïnteresseerd! De consensus onder de 240 partijen die van zich lieten horen is dat er met de skillstaal eindelijk een initiatief is dat de skillsgerichte arbeidsmarkt voor werkgevers concreet maakt. De partijen denken daarnaast dat de skillstaal bijdraagt aan de ontwikkeling van het vaardigheidsdenken op de arbeidsmarkt, en ze roemen het grote potentiële bereik van CompetentNL – het project is immers publiekelijk toegankelijk.
Markt heeft ook suggesties
De partijen die aan het onderzoek meededen, gaven de makers van CompetentNL niet alleen complimenten, maar ook huiswerk: de markt blijkt overduidelijk ideeën te hebben over wat in de skillstaal moet worden opgenomen. Een greep uit de suggesties? Partijen staan te springen om een integratie van zowel zachte als harde skills in de database.
Partijen uit de markt willen dat skills aan diploma’s worden gekoppeld
Daarnaast willen ze dat skills aan opleidingen kunnen worden gelinkt: op die manier krijgt iemand met een bepaald diploma automatisch een daaraan gepaarde skillset toegeschreven. Tot slot willen ze kunnen zien in hoeverre een persoon een bepaalde skill onder de knie heeft, en waar hij of zijn de skill heeft opgedaan.
Zelf het rapport lezen?
Benieuwd naar het hele CompetentNL-marktonderzoek van TNO? Dan vind je via deze link het rapport van de organisatie in de PDF-vorm.