Is je wc verstopt, dan ga je naar de loodgieter. Maakt je auto een gek geluid? Je belt de monteur! Met eenzelfde vanzelfsprekendheid gaan mensen met een kantoorbaan tegenwoordig naar een loopbaancoach, wanneer hun werk niet meer bevalt.
Monteurs en loodgieters
Tien jaar geleden was dat wel anders – de hele loopbaansector mag trots zijn op de progressie die het heeft geboekt. De volgende stap in die ontwikkeling – de nieuwe frontier, zo u wilt – is de werknemer met een praktische opleiding.
De nieuwe frontier voor loopbaanbegeleiding is de werknemer met een praktische opleiding
Want waar de teleurgestelde kantoortijger de loopbaancoach nu on speed dial heeft, geldt dat eigenlijk nooit voor een loodgieter of monteur die iets anders wil.
Eerst bereiken, dan pas coachen
Om ervoor te zorgen dat loopbaancoaching straks ook voor praktisch opgeleiden vanzelfsprekend is, zijn twee dingen cruciaal. De sector moet ten eerste weten hoe het de doelgroep bereikt. Is dat eenmaal gebeurd? Dan moet het weten hoe de doelgroep het best geholpen kan worden.
LoopbaanPro doet een voorzet met 3 tips: dit is hoe je praktisch opgeleiden bereikt en coacht.
Tip 1: maak actief reclame voor jezelf
Als loopbaanbegeleider ben je gewend dat hoger opgeleiden je weten te vinden. Ze komen via-via bij je binnen – bijvoorbeeld omdat een collega die jij eerder hebt geholpen hen naar jou doorverwijst. Of ze worden doorverwezen door de hr-afdeling van een bedrijf waar jij goede contacten mee hebt.
Hoger opgeleiden komen via-via bij je binnen
Mensen met een praktische opleiding, zitten niet in die netwerken: ze worden dus niet doorverwezen. Sterker nog: veel mensen met een praktisch beroep hebben geen idee wat een loopbaancoach voor hen kan betekenen.
Voordat we het kunnen hebben over hoe je de doelgroep het best bij kunt staan, is het dus belangrijk dat je de weg naar jouw hulp voor hen duidelijk maakt. Niet voor niets adviseert beroepsvereniging Noloc (bij monde van vertrekkend voorzitter Ester Leibbrand): maak reclame voor jezelf om praktisch opgeleiden te bereiken. Waarschijnlijk ten overvloede: doe dat op kanalen waar de doelgroep al is.
Tip 2: maak gebruik van het STAP Ontwikkeladvies
Nee, het STAP Ontwikkeladvies is niet hetzelfde als het STAP-budget. Van laatstgenoemde subsidieregeling kon iedereen gebruik maken – het zorgde ervoor dat het persoonlijke ontwikkelingsgeld binnen no time op was, en niet altijd bij mensen terecht kwam die de scholing het hardst nodig hebben.
Den Haag heeft ontdekt dat hoger opgeleiden eerder scholing en coaching zoeken dan praktisch opgeleiden
Ook Den Haag heeft nu ontdekt dat hoger opgeleiden eerder op eigen initiatief scholing en coaching zoeken dan praktisch opgeleiden. Om de weg naar loopbaanbegeleiding voor juist die tweede doelgroep makkelijker te maken, is het STAP Ontwikkeladvies in het leven geroepen.
Mensen met een praktische opleiding – dat wil zeggen, ze hebben een Mbo-2-diploma of lager – kunnen met de subsidie sinds deze maand een beroep doen op loopbaanbegeleiding. In totaal bedraagt de subsidie €700 per persoon.
Communiceer in je reclame-uitingen heel duidelijk dat jouw praktisch opgeleide doelgroep van deze subsidie gebruik kan maken. Dat levert jou niet alleen meer business op – het zorgt er ook voor dat loopbaanbegeleiding vanzelfsprekend wordt voor mensen met een praktisch beroep.
Via deze link kun je er meer over lezen.
Tip 3: maak gebruik van de Arbeidsmarktscan
De Arbeidsmarktscan is een fantastische tool om te ontdekken welk overstapberoep bij jouw praktisch opgeleide cliënt past. De tool – die de overheid zelfs verplicht heeft gesteld voor professionals die een beroep willen doen op het STAP Ontwikkeladvies – laat op basis van het profiel van jouw cliënt zien welke kansrijke beroepen hij of zij kan uitvoeren.
Het idee dat de Arbeidsmarktscan beter werkt voor hoogopgeleide mensen dan voor praktisch opgeleide mensen, werd eerder dit jaar door arbeidsmarktexperts ontkracht.