Vanuit het oogpunt van een werknemer konden de afgelopen jaren niet beter zijn: de arbeidsmarkt was booming. Eind 2021 hadden we meer vacatures dan ooit tevoren – zelfs meer vacatures dan werklozen. In Nederland had op dat moment bovendien een recordaantal mensen werk: nog nooit eerder waren er zoveel banen.
Ultieme krapte
“We zijn naar een ultieme krapte gegroeid”, legt Geert-Jan Waasdorp uit. Hij is oprichter en directeur van arbeidsmarktdatabedrijf Intelligence Group. Eerder deze maand vertelde hij uitgebreid over de huidige stand van de arbeidsmarkt in een daarvoor bestemd webinar.
“Die ultieme krapte kon ook niet uitblijven”, vertelt hij, “het aantal vacatures bleef immers maar groeien. En dat terwijl het aantal baanzoekers gestaag afnam. Alleen de eerste coronagolf zorgde daarin voor een kleine hiccup”.
Huizenmarkt en thuiswerken belemmerden
Dat er weinig mensen naar een nieuwe baan zochten, weet Waasdorp eenvoudig te verklaren. “Het lag deels aan de verlamde huizenmarkt. Het was zo moeilijk om ergens anders te gaan wonen, dat je ook niet elders op zoek kon naar een nieuwe baan.”
“Dat zo weinig mensen naar een nieuwe baan zochten, lag deels aan de verlamde huizenmarkt”
“Het thuiswerken, dat als gevolg van coronamaatregelen mateloos populair werd, heeft ook meegespeeld”, vervolgt hij. “Mensen zagen hun baas zo weinig, dat ze zich ook niet aan hem of haar konden ergeren. Ze raakten kortom minder snel teleurgesteld in hun werk – ze bleven dus lekker op hun plek zitten.”
Ook tekort aan zzp’ers en flexwerkers
Dan was er, te midden van al die arbeidsmarktkrapte, nog een zaak die opviel, zegt Waasdorp. “Vroeger konden werkgevers, als ze de werknemers echt nergens meer vandaan konden halen, nog vervangen voor zzp’ers.”
“Maar de afgelopen tijd was er zelfs aan hen een groot tekort. Flexwerkers en zzp’ers waren lang niet altijd beschikbaar. En waren ze dat wel? Dan betaalde je de hoofdprijs voor hun uurtarief.”
Knikpunt
Toch gloort er voor werkgevers nu hoop. Want kijk je naar nieuwe arbeidsmarktcijfers? Dan zie je een knikpunt. “Zowel het tekort aan arbeidsmarktkrachten als het aantal vacatures is nog altijd ontzettend hoog, maar de trend is geknikt”, vertelt Waasdorp. “We zien de grafiek nu omlaaggaan.”
“Kijk je naar nieuwe arbeidsmarktcijfers? Dan zie je een knikpunt”
“Dat de arbeidsmarktkrapte nu langzaam gaat afnemen, komt deels omdat de werkloosheid op gegeven moment niet lager kan”, vervolgt hij. “De bodem is gewoon bereikt. Als werkgever wist je de afgelopen maanden dat je geen nieuwe mensen kon vinden, dus zette je ook geen vacatures uit.”
Arbeidsmarktactiviteit neemt toe, salaris belangrijk
Maar dat is niet het hele verhaal. “De arbeidsmarktactiviteit neemt namelijk wel degelijk toe”, aldus Waasdorp. “Salaris speelt daarin vooral een belangrijke rol, dat ligt onder andere aan de toenemende inflatie: mensen hebben meer geld nodig om hetzelfde leven te blijven leiden.”
“Kunnen ze elders dus meer verdienen? Dan nemen ze die stap.”
Meer lezen
Meer weten over de huidige stand van de arbeidsmarkt? En weten hoe jouw collega-loopbaanprofessionals de markt nu zien? Bekijk dan hier de hele webinar van Geert-Jan Waasdorp, die hij eerder deze maand gaf in samenwerking met Maurice Vermunt van loopbaanbegeleidingssoftwareproducent LDC.