fbpx

Werkloosheid daalt officieel, maar jongeren verlaten beroepsbevolking

De werkloosheid in Nederland is ook deze maand weer afgenomen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Goed nieuws, maar het beeld is enigszins vertekend. Veel jongeren verlaten namelijk de beroepsbevolking.

Joost de Ruiter on februari 24, 2021 Gemiddelde leestijd: 1 min
Deel dit artikel:
Werkloosheid daalt officieel, maar jongeren verlaten beroepsbevolking

Op het eerste gezicht zijn de werkloosheidscijfers die het CBS begin deze week publiceerde om over naar huis te schrijven. In januari 2021 waren er namelijk nog maar 337 duizend mensen werkloos, dat is 3,6% van de beroepsbevolking.

Jongeren stoppen met zoeken

We moeten echter een kanttekening bij die cijfers maken. De werkloosheid nam namelijk onder andere af doordat veel jongeren de beroepsbevolking verlieten. Deze groep stopte in grote getalen met het zoeken van werk en worden daarom niet meer in de statestieken van het CBS meegenomen.

De werkloosheid nam namelijk onder andere af, doordat veel jongeren de beroepsbevolking verlieten

Het Bureau definieert de beroepsbevolking als mensen van tussen de 15 en 75 die werken of actief op zoek zijn naar werk.

Andere blik

Versta je onder het begrip ‘werkloze’ iedere Nederlander tussen van de 15 en 75 zonder werk, dan groeit het cijfer aanzienlijk: namelijk naar 4,1 miljoen. Daarbij steken de 337 duizend werklozen onder de beroepsbevolking schril af. En wat nog vervelender is: het aantal échte werklozen blijft groeien. De afgelopen 3 maanden gebeurde dat zelfs met 7 duizend per maand, weet het CBS. En dat komt dus niet alleen door 65-plussers die van hun pensioen genieten. Jongeren onder de 25 jaar speelden een grote rol in de groei van dat cijfer.

En wat nog vervelender is: het aantal échte werklozen blijft groeien

Werk aan de winkel

Voor de overheid en loopbaancoaches blijft er de komende tijd kortom werk aan de winkel. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaf deze maand alvast het goede voorbeeld door het gratis scholingsaanbod van NL Leert Door een update te geven.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*