Op het eerste gezicht zijn de werkloosheidscijfers die het CBS begin deze week publiceerde om over naar huis te schrijven. In januari 2021 waren er namelijk nog maar 337 duizend mensen werkloos, dat is 3,6% van de beroepsbevolking.
Jongeren stoppen met zoeken
We moeten echter een kanttekening bij die cijfers maken. De werkloosheid nam namelijk onder andere af doordat veel jongeren de beroepsbevolking verlieten. Deze groep stopte in grote getalen met het zoeken van werk en worden daarom niet meer in de statestieken van het CBS meegenomen.
De werkloosheid nam namelijk onder andere af, doordat veel jongeren de beroepsbevolking verlieten
Het Bureau definieert de beroepsbevolking als mensen van tussen de 15 en 75 die werken of actief op zoek zijn naar werk.
Andere blik
Versta je onder het begrip ‘werkloze’ iedere Nederlander tussen van de 15 en 75 zonder werk, dan groeit het cijfer aanzienlijk: namelijk naar 4,1 miljoen. Daarbij steken de 337 duizend werklozen onder de beroepsbevolking schril af. En wat nog vervelender is: het aantal échte werklozen blijft groeien. De afgelopen 3 maanden gebeurde dat zelfs met 7 duizend per maand, weet het CBS. En dat komt dus niet alleen door 65-plussers die van hun pensioen genieten. Jongeren onder de 25 jaar speelden een grote rol in de groei van dat cijfer.
En wat nog vervelender is: het aantal échte werklozen blijft groeien
Werk aan de winkel
Voor de overheid en loopbaancoaches blijft er de komende tijd kortom werk aan de winkel. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaf deze maand alvast het goede voorbeeld door het gratis scholingsaanbod van NL Leert Door een update te geven.