fbpx

Waarom je gerust kunt investeren in ambitieuze werknemers

Je hebt ze ertussen zitten: werkgevers die ambitieuze werknemers niet op cursus sturen. ‘Ze gaan binnenkort toch weg, ik verdien m’n investering nooit aan ze terug’, luidt hun redenatie, die thuishoort in de Fabeltjeskrant.

Joost de Ruiter on juni 29, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Waarom je gerust kunt investeren in ambitieuze werknemers

Met een beetje goede wil kun je je in hen verplaatsen: de werkgevers die liever niet in hun ambitieuze werknemers investeren. Een beetje egocentrisch is het, dat wel. Iemand met ambitie zou een investering, bijvoorbeeld in de vorm van een cursus, tenslotte op een goede manier kunnen gebruiken.

Zijn ambitieuzelingen echt als eerste weg?

Maar je weet hoe het gaat met ambitieuze mensen: ze springen op de eerste trein die voorbijkomt. Dus als die werkgever echt op de centen is kun je denken: ‘ik snap dat-ie z’n geld liever in z’n zak houdt, dan dat-ie het uitgeeft aan iemand die z’n bedrijf straks toch verlaat.

Ambitieuze mensen blijken namelijk een stuk honkvaster te zijn dan je zou denken

Toch krijgt de werkgever uit het voorbeeld hierboven ongelijk, wijst nieuw onderzoek uit. Ambitieuze mensen blijken namelijk een stuk honkvaster te zijn dan je zou denken. Sterker nog: van mensen zonder ambitie is het veel waarschijnlijker dat ze vlug stoppen met hun baan.

Wanneer zou jij vertrekken?

Die cijfers kun je destilleren uit deze zogeheten Turnover Probability Test. Daarin wordt zowel ambitieuze als niet-ambitieuze werknemers een scenario voorgehouden – hen wordt vervolgens gevraagd hoe groot de kans is dat ze met hun werk zouden stoppen als ze met het scenario in kwestie zouden worden geconfronteerd.

Wat blijkt? In 11 van de 19 scenario’s die worden geschetst, is de niet-ambitieuze als eerst uit de deur.  Als ze hun taken niet meer leuk vinden bijvoorbeeld: de ambitieuze medewerker blijft dan langer op z’n plaats dan z’n niet-ambitieuze collega.

In 11 van de 19 scenario’s die worden geschetst, is de niet-ambitieuze als eerst uit de deur

En krijgt een medewerker te maken met ethische conflicten op kantoor? Ook dan geeft de professional zonder ambitie het sneller op dan z’n ambitieuze collega. Andere scenario’s die ambitieuze mensen langer volhouden zijn situaties waarin medewerkers het oneens zijn met bepaald bedrijfsbeleid en wanneer medewerkers regelmatig moeten overwerken.

Zonder ambitie neem je sneller betere baan

Een opvallend statistiekje dan: krijgt een medewerker elders een betere baan aangeboden? Dan is je collega zonder ambitie meteen weg – iets dat niet per se voor je ambitieuze collega geldt. Om alle cijfers een rustig op een rijtje te zien – ze worden uitgedrukt in percentages van medewerkers die zichzelf in een bepaalde situatie zien stoppen met hun werk – klik je het beste door naar dit stuk van Werf&.

Advies van onderzoeker: investeer in je mensen met ambitie

Voor een stukje duiding bij de cijfers kunnen we ons melden bij Dr. Ilona Jerabek, zij is CEO van PsychTests, de uitvoerder van het onderzoek. Zij weet dat de cijfers laten zien dat het loont om te investeren in je ambitieuze mensen.

“Deze resultaten vertellen ons dat als je een manager bent en je jouw ambitieuze mensen de kans geeft om uitdagende projecten op zich te nemen, ze bij je zullen blijven”, laat ze in het onderzoeksrapport optekenen.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*