fbpx

De skillgerichte arbeidsmarkt heeft de toekomst: zo beweeg jij mee

De arbeidsmarkt verandert en dus moet er meer aandacht komen voor skills. Dat vindt de Sociaal Economische Raad althans. Met een nieuw inspiratiedocument nodigt het instituut ons uit om mee te bewegen.

Joost de Ruiter on april 28, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
De skillgerichte arbeidsmarkt heeft de toekomst: zo beweeg jij mee

De Sociaal Economische Raad (SER), het belangrijkste adviesorgaan aan de regering als het aankomt op sociaaleconomische vraagstukken, heeft zijn pijlen gericht op het versterken van de leercultuur in Nederland. Dat is met het oog op onze rap veranderende arbeidsmarkt hard nodig, vindt het instituut. Want alhoewel robots en algoritmen sommige banen overnemen, ontstaat er ook aan alle kanten nieuw werk. En met onze zesjescultuur, is het maar de vraag of we mensen op tijd kunnen klaarstomen voor al die nieuwe functies.

Leercultuur een boost

Met de actie-agenda ‘leven lang ontwikkelen’ (LLO) hoopt de SER onze leercultuur wél die broodnodige boost te geven. Want als leren toegankelijk en aantrekkelijk wordt gemaakt, blijven vakmensen zich ontwikkelen. Op die manier is het straks (en nu al) makkelijker om nieuw ontstane banen in te vullen.

Met LLO hoopt de SER onze leercultuur wél die broodnodige boost te geven

Een van de belangrijkste onderdelen in de actie-agenda van de SER, is de aandacht voor skills. Voor nieuwe banen is je opleiding en werkervaring immers nauwelijks relevant, voor een functie die er vijf jaar geleden nog niet was kan je beide namelijk niet hebben. Wat je wel kan hebben zijn skills die voor dat nieuwe werk nodig zijn. En daar moet in worden geïnvesteerd, adviseert de Raad.

Skills het paradepaardje

In een ideale wereld heeft iedereen precies inzicht in de skills die hij of zij heeft. Aan welke skills het hem of haar nog ontbreekt om voor een functie in aanmerking te komen, weet de werkzoekers eveneens. En dat niet alleen: ook werkgevers hebben tijdens het wervingsproces aandacht voor skills.

In een ideale wereld heeft iedereen precies inzicht in de skills die hij of zij heeft

Om skills belangrijker te maken, hebben opleidingsinstituten, werkgevers, werknemers en arbeidsbemiddelaars allemaal een rol, beweert de SER. Opleiders moeten bijvoorbeeld skills die buiten een diploma om zijn opgedaan valideren. Werkgevers, werknemers en arbeidsbemiddelaars moeten bijdragen aan de normalisering van het gebruik van skills op de arbeidsmarkt.

Inspiratiedocument

Wat de verschillende partijen precies kunnen doen, en welke voordelen het hen oplevert, heeft de Raad samengevat in dit inspiratiedocument.

Je leest erin onder andere dat arbeidsbemiddelaars mensen makkelijker van werk naar werk begeleiden, als ze weten welke skills iemand heeft. Dat, in combinatie met hoe die zich verhouden tot de benodigde skills voor functies waar vraag naar is, levert een makkelijker matchingsproces op.

Voordelen

Een op skills gebaseerde arbeidsmarkt levert bovendien een inclusievere arbeidsmarkt op, omdat het voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt meteen duidelijk is welke functies ze wel en niet kunnen uitvoeren, belooft het document.

Een op skills gebaseerde arbeidsmarkt levert een inclusievere arbeidsmarkt op

Werkgevers nemen bovendien een kleiner risico wanneer ze iemand met afstand tot de arbeidsmarkt aannemen, omdat ook zij kunnen zien dat een kandidaat in kwestie wel degelijk de benodigde skills bezit.

Verder lezen?

Ga jij mee in de visie van de SER? Wil je ook meebewegen naar een skillgerichte arbeidsmarkt? Downlaod dan hier het inspiratiedocument.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*