fbpx

Samenwerkingsverband ‘Regio Zwolle’ maakt van arbeidsmarkt geoliede machine

Als je een leuke baan hebt, ben je gelukkig. Samenwerkingsverband ‘Regio Zwolle’ zorgt met zijn innovatieve arbeidsmarktbeleid daarom eigenlijk voor gelukkige mensen.

Joost de Ruiter on augustus 08, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Samenwerkingsverband ‘Regio Zwolle’ maakt van arbeidsmarkt geoliede machine

In een wereld waar steeds meer banen digitaliseren, arbeidsmarktkrapte aanhoudt en zelfontwikkeling de norm wordt, is innovatief beleid hard nodig. In de regio Zwolle hebben ze dat door: overheid, onderwijs, werkgevers- en weknemersorganisaties én het UWV werken er daarom samen om van de regionale banenmarkt een geoliede machine te maken. “En dat gebeurt met succes”, vertelt Sandra Oldengarm, Projectmanager Communicatie van het samenwerkingsverband, dat simpelweg ‘Regio Zwolle’ is genoemd.

Sandra Oldengarm

Leuk werk is gezond voor iedereen

Om hun doel te verwezenlijken lopen er bij het verbond meerdere projecten. Één van die projecten, gericht op werkzoekenden en werkenden, is Groei Vooruit. Om uit te leggen wat dat project doet – en vooral: waarom het dat doet – heeft Oldengarm een cijfer paraat. “Wist je dat je longcapaciteit met 25% afneemt als je geen baan hebt?”, begint ze. “Ik wil er maar mee aangeven dat het belang van werk hebben niet alleen economisch is. Leuk werk doen is goed voor je: zowel je mentale als je fysieke gezondheid gaan erdoor op vooruit.”

“Wist je dat je longcapaciteit met 25% afneemt als je geen baan hebt?”

Ze vervolgt: “Die verbeterde gezondheid is niet alleen voor jou belangrijk. Ook de maatschappij heeft er baat bij. In onze regio willen we dat iedereen zijn of haar talenten ontwikkelt en benut, zodat alle mensen hier een baan hebben waar ze met plezier naartoe gaan.”

Meerdere projecten en werkwijzen

Zoals genoemd is Groei Vooruit niet het enige project dat aan die missie bijdraagt: het samenwerkingsverband ‘Regio Zwolle’ zette talloze werkwijzen op poten. “Met al onze projecten willen we mensen begeleiden die vanuit een al dan niet driegende werkloosheidssituatie naar een nieuwe baan zoeken”, legt Oldengarm uit. “Maar we zijn er ook voor mensen die al werk hebben en nu iets zoeken dat beter bij hen past: iets dat hen gelukkiger maakt”.

“We zijn er ook voor mensen die al werk hebben en nu iets zoeken dat beter bij hen past”

“Onze hulp bestaat bijvoorbeeld uit loopbaanbegeleiding en scholingsadvies voor werkzoekers in de regio”, vervolgt ze. “Ook kijken we met mensen mee in hun zoektocht naar financiering voor benodigde opleidingen of cursussen. En we voorzien mensen van arbeidsmarktinformatie. Aan de hand daarvan kunnen werkzoekers zien of het beroep waarop ze willen solliciteren kansrijk is, en hoe ze zich ervoor kunnen omscholen.”

“Dat omscholingsgedeelte is overigens heel belangrijk”, voegt Oldengarm toe. “Alleen als je blijft leren en je talenten blijft ontwikkelen, kun je je hele leven doen waar je goed in bent, en waar je dus gelukkig van wordt.”

Krappe arbeidsmarkt

Natuurlijk gaat iets complex als ‘iedereen in de omgeving van leuk werk voorzien’ niet automatisch, weet ook Oldengarm. “We lopen in de dagelijkse praktijk tegen uitdagingen aan”.

Die uitdagingen beginnen al bij de arbeidsmarktkrapte. “Daar hebben we in onze regio net zo goed mee te maken als in de rest van Nederland. Ik kan nauwelijks sectoren verzinnen waar bij ons op dit moment geen grote vraag naar nieuwe collega’s is.”

“Ik kan nauwelijks sectoren verzinnen waar bij ons op dit moment geen grote vraag naar nieuwe collega’s is”

Lastig voor familiebedrijven

Je zou denken: ‘goed nieuws!’ Een grote vraag naar personeel maakt het vrij bewegen over de arbeidsmarkt alleen maar makkelijker, toch? Werkzoekers kunnen erdoor vast eenvoudig in hun droomsector terecht, ook als het ze aan ervaring ontbreekt. Maar Oldengarm komt met een reality check: “Zo makkelijk werkt het niet.”

“Dat komt onder andere doordat we een echte mkb-regio zijn: gemiddeld hebben onze bedrijven tussen de vijf en zeven werknemers”, legt ze uit. “Een hr-manager is er dus logischerwijs vaak niet, dat heeft invloed op de hiring-praktijken van organisaties hier, en op de mate waarin ze investeren in scholing.”

“Een hr-manager is er vaak niet, dat heeft invloed op de hiring-praktijken in onze regio”

“Om van de arbeidsmarkt in ons gebied een geoliede machine te maken, zullen veel bedrijven echt naar een nieuwe manier van hiring moeten zoeken”, concludeert Oldengarm. “Ze zullen kandidaten moeten overwegen die niet volledig matchen, maar wel de juiste soft skills hebben.”

Nieuw wapen: het SkillsCv

Om bedrijven te helpen bij het innoveren van hun hiring-strategie, heeft Regio Zwolle voor zijn Groei Vooruit-project sinds kort een nieuwe tool in het arsenaal: het SkillsCV.

“SkillsCV is een app waarin werkzoekers makkelijk hun diploma’s, werkervaring en vaardigheden kunnen opslaan”, legt Oldengarm uit. “Met name op basis van dat laatste component – soft skills, dus – worden ze vervolgens gematcht met werkgevers in de regio: je kunt met je profiel meteen solliciteren.”

“SkillsCv matcht mensen op basis van hun soft skills bij werkgevers in de regio”

“Zo’n sollicitatie verstuur je anoniem,” vervolgt ze. “Dat betekent dat een werkgever alleen ziet waarom je aansluit bij zijn vacature; hij kan niet zien hoe je heet, hoe je eruitziet en of je man of vrouw bent. Zo zorgen we dus niet alleen voor een op skills-gebaseerde arbeidsmarkt – we worden er ook nog eens een stuk inclusiever door.”

Hooggespannen verwachtingen

Oldengarm benadrukt dat het project nu nog in de kinderschoenen staat. “Op dit moment gebruiken we hem als pilot”, vertelt ze. Toch zijn de verwachtingen hooggespannen. “Wat zou het mooi zijn als we op lange termijn onze hele regio met deze tool van werk naar werk kunnen helpen!”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*