
In vacatures lees je altijd wat een werkgever zoekt. Scrol je iets naar beneden, dan zie je ook wat de werkgever zijn werknemers kan bieden. Een kantoorhond bijvoorbeeld, of een inspirerende omgeving. Maar over het salaris en de arbeidsvoorwaarden die bij de openstaande functie horen, lees je nog altijd vaak niets.
Salaris in vacature
Daar moet verandering in komen, vindt bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking. Dat zijn dus mensen die werk hebben of op zoek zijn naar een baan. In een onderzoek van arbeidsmarktdatabedrijf Intelligence Group zegt 44% van alle ondervraagden dat een nieuwe baan vinden makkelijker wordt als salaris en arbeidsvoorwaarden bij iedere vacature vermeld staan.
de optie ‘salaris en voorwaarden in vacature’ stak er met kop en schouders bovenuit
De snelle hoofdrekenaar merkt misschien op dat 44% nog altijd minder dan de helft is. Toch is het cijfer significant. Onderzoeker Intelligence Group suggereerde namelijk nog zestien andere verandering om het vinden van een baan te vereenvoudigen, maar de optie ‘salaris en voorwaarden in vacature’ stak er – met 44% dus – met kop en schouders bovenuit.
Één centraal platform ook goed idee
Welke veranderingen ziet de Nederlandse beroepsbevolking verder graag doorgevoerd? Dat de inhoud van het werk concreet in vacatures wordt beschreven, bijvoorbeeld. 34% van de ondervraagden gaf aan dat het zoeken van een baan daarmee makkelijker zou worden.
Het brons ging naar een progressief idee: wat 27% van de Nederlandse beroepsbevolking betreft komt er één centraal platform waar je alle vacatures die er zijn kunt vinden.
Niemand wil anoniem solliciteren
Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. ‘Anoniem solliciteren’ kan daarover meepraten. Slechts 6% van de ondervraagden denkt dat incognito werk zoeken het proces makkelijker maakt.
Slechts 6% denkt dat incognito werk zoeken het sollicitatieproces makkelijker maakt
Staat er verder nog iets noemenswaardigs in het Intelligence Group-onderzoek? Jazeker! Wie inzoomt op de cijfers ziet namelijk grote verschillen in de antwoorden die laatstejaars studenten gaven, ten opzichte van de antwoorden van werklozen.
Verschil moet er zijn
Zo vindt van de studenten slechts 15% het een goed idee dat werkgevers niet kijken en vragen naar zaken als leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. Van de werklozen hechten meer dan twee keer zoveel mensen daaraan: 31% van hen vindt het belangrijk.
We pikken er nog een cijfer uit, om het af te leren. Wist je namelijk dat slechts twee van de tien werkenden graag een test zouden doen om te zien of ze bij een vacature passen? Onder laatstejaars studenten en werklozen is dat maar liefst drie op de tien. Dat werkenden over het algemeen over meer zelfvertrouwen beschikken, lijkt de meest logische verklaring van dit verschil.
Klik hier om alle cijfers van het Intelligence Group-onderzoek te bekijken.