fbpx

'Op basis van interesses trekken we de arbeidsmarkt uit het slop'

“Mensen moeten loopbaankeuzes op basis van hun interesses maken”, meent Maurice Vermunt van LDC. “Dat is goed voor hen, maar ook voor de arbeidsmarkt.”

Joost de Ruiter on maart 15, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
'Op basis van interesses trekken we de arbeidsmarkt uit het slop'

“Persoonlijke en professionele interesses zijn het vliegwiel van de arbeidsmarkt.” Dat zegt Maurice Vermunt, directeur bij loopbaansoftwareontwikkelaar LDC. Voor zij die, net als een aanvankelijk verbaasde LoopbaanPro-reporter, technisch minder goed onderlegd zijn: een vliegwiel trekt zichzelf over dode punten heen. Dankzij het ding – je vindt het bijvoorbeeld in motoren – stopt de beweging niet.

Beweging op de arbeidsmarkt

Maurice Vermunt (LDC)

Vermunt zegt dus eigenlijk: als we de arbeidsmarkt zo inrichten dat iedereen een baan zoekt die aansluit bij zijn of haar interesse, gaat er beweging in ontstaan. En dat is nodig ook – onze huidige arbeidsmarkt zit immers muurvast.

Om uit te leggen hoe interesses de markt precies uit het slop kunnen trekken, moet Vermunt een stapje terug doen. “Heel kort door de bocht zie je nu dat veel mensen werken in een sector waarvoor ze zijn opgeleid”, begint hij zijn uitleg. “Jaren geleden hebben ze vast voor die opleiding gekozen omdat ze hem interessant vonden, maar nu vinden ze er weinig meer aan.”

Iets wat bij je interesses past, maakt je blij

“Ze zijn veranderd als mens, en hebben nu andere interesses”, vervolgt hij. “En omdat het werk dat ze doen niet meer aansluit bij wat ze interessant vinden, levert hun huidige baan veel stress op. Daardoor gaan ze ‘mentaal met pensioen’ of worden sneller ziek.”

“Die mensen moeten wij als loopbaanprofessionals helpen een andere baan te zoeken”

“Die mensen moeten wij als loopbaanprofessionals helpen een andere baan te zoeken”, meent Vermunt; “eentje die wél op hun interesses aansluit. “Heel populair gezegd: doe je iets wat bij je skills en interesses past, dan ben je blijer. Dat zorgt ook voor een beter privéleven. Want moet je dan een keer ’s avonds nog een mailtje beantwoorden? Dan vind je dat helemaal niet erg!”

Vliegwiel

Vermunt nadert zijn conclusie over het vliegwiel. “Lukt het ons om mensen op basis van hun interesses van sector naar sector te laten hoppen? Dan is dat niet alleen fijn voor hen, de arbeidsmarkt komt er ook door in beweging! Want verlaat iemand zijn huidige industrie? Dan komt er daar een plaatsje voor iemand anders vrij.”

Steeds meer onderzoek

Het betoog van Vermunt is duidelijk: een op interesse gerichte arbeidsmarkt lost een hoop problemen op. En hij is niet de enige die dat denkt – veel wetenschappers zijn het met hem eens. Over hoe interesses precies werken, en wat ze kunnen zeggen over welke professionele carrière bij je past, wordt dan ook steeds meer onderzocht.

“Door dat onderzoek weten we nu dat persoonlijke interesses veel op appels lijken”

“Door dat onderzoek weten we nu dat persoonlijke interesses veel op appels lijken”, zegt Vermunt lachend. Want net zoals je bij appels een Granny Smith en een Elstar hebt, zo heb je ook verschillende soorten interesses. En waar je de Elstar misschien lekkerder vindt zijn beide interesses belangrijk voor jou als persoon. Maar let op: de ene is wel belangrijker dan de andere bij je beroepskeuze.”

Meer weten? LoopbaanPro Live!

Wil jij meer weten over de rol van interesses op persoonlijke loopbaankeuzes, én op de arbeidsmarkt als geheel? En ben je benieuwd naar de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van persoonlijke interesses? Kom dan naar LoopbaanPro Live, een virtueel event voor loopbaanprofessionals en werkgevers dat dit platform op 19 april organiseert.

Tijdens de tweede break-outsessie van het event, om 11:20 om precies te zijn, praat Maurice Vermunt je helemaal bij over het onderwerp.

Meld ja een via deze link!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*