fbpx

Onderzoek: Nederland is Europees Kampioen leidinggeven

Geen land in Europa heeft zulke goede leidinggevenden als Nederland, blijkt uit onderzoek van HR-softwareproducent Workday. In Duitsland en Zwitserland lopen ook goede managers rond.

Joost de Ruiter on juli 21, 2021 Gemiddelde leestijd: 2 min
Deel dit artikel:
Onderzoek: Nederland is Europees Kampioen leidinggeven

We hebben het EK voetbal van deze zomer misschien niet gewonnen. En ook het Eurovisiesongfestival ging aan onze neus voorbij. Maar komt het op leidinggeven aan? Dan is Nederland de beste van het continent.

Onderzoek

Dat blijkt althans uit cijfers van Workday, een HR-softwareproducent. Het bedrijf legde zeventienduizend werknemers in verschillende Europese landen dertien stellingen voor over de competenties van hun leidinggevenden.

Scoor je minder dan 100 punten? Je begrijpt het al: dan maken je leidinggevenden er een potje van.

Aan de hand van de onderzoeksresultaten ontwikkelde Workday vervolgens een Leadership Index Score. Haal je als land meer dan 100 punten op die index? Dan zijn je leidinggevenden bovengemiddeld goed. Scoor je minder dan 100 punten? Je begrijpt het al: dan maken je leidinggevenden er een potje van.

Ranglijst

De ranglijst die Workday publiceerde ziet er als volgt uit:

leidinggevenden

De top-4 landen scoren dus allemaal boven de 100 punten op de Leadership Index Score. Nederland, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk halen respectievelijk 108, 106, 103 en nogmaals 103 punten. De lager geklasseerde landen, Spanje (99), België (97), Zweden (97), Italië (95) en Frankrijk (93), scoren onder de benchmark.

Algemeen beeld

Laat je de landsgrenzen los en kijk je naar hoe de gemiddelde Europese leidinggevende het ervan afbrengt? Dan valt in het onderzoek vooral een coronagerelateerd cijfer op.

Wat blijkt? De helft van de respondenten vindt dat hun leidinggevende goed met de veranderingen die 2020 teweegbracht is omgegaan. Hou je in het achterhoofd hoe groot die uitdaging precies was – geen enkele organisatie had immers een pandemie in het draaiboek staan – dan mogen de leidinggevenden van Europa zichzelf met deze statistiek op de schouder kloppen.

De helft vindt dat hun leidinggevende goed met de veranderingen van 2020 is omgegaan

Leidinggevenden die goed met de veranderingen zijn omgesprongen, worden door hun werknemers met name om twee acties geprezen. Allereerst geeft 59% van de respondenten aan dat hun gezondheid en veiligheid tijdens de coronacrisis prioriteit kreeg van hun leidinggevende. Bovendien vindt 55% van hen dat hun leidinggevende voldoende empathie toonde tijdens de crisis.

Geen directeuren

Workday meldt in het eigen persbericht nog dat alle respondenten in het onderzoek een functietitel lager dan ‘Directeur’ droegen. Ze werkten daarnaast allemaal voor een bedrijf met meer dan 250 werknemers.

Verder lezen

Benieuwd naar welke vaardigheden de leidinggevende van de toekomst goed maakt? Lees dan hier het artikel(Engelstalig) van recruitersplatform ToTalent.eu daarover.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*