We hebben het EK voetbal van deze zomer misschien niet gewonnen. En ook het Eurovisiesongfestival ging aan onze neus voorbij. Maar komt het op leidinggeven aan? Dan is Nederland de beste van het continent.
Onderzoek
Dat blijkt althans uit cijfers van Workday, een HR-softwareproducent. Het bedrijf legde zeventienduizend werknemers in verschillende Europese landen dertien stellingen voor over de competenties van hun leidinggevenden.
Scoor je minder dan 100 punten? Je begrijpt het al: dan maken je leidinggevenden er een potje van.
Aan de hand van de onderzoeksresultaten ontwikkelde Workday vervolgens een Leadership Index Score. Haal je als land meer dan 100 punten op die index? Dan zijn je leidinggevenden bovengemiddeld goed. Scoor je minder dan 100 punten? Je begrijpt het al: dan maken je leidinggevenden er een potje van.
Ranglijst
De ranglijst die Workday publiceerde ziet er als volgt uit:
De top-4 landen scoren dus allemaal boven de 100 punten op de Leadership Index Score. Nederland, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk halen respectievelijk 108, 106, 103 en nogmaals 103 punten. De lager geklasseerde landen, Spanje (99), België (97), Zweden (97), Italië (95) en Frankrijk (93), scoren onder de benchmark.
Algemeen beeld
Laat je de landsgrenzen los en kijk je naar hoe de gemiddelde Europese leidinggevende het ervan afbrengt? Dan valt in het onderzoek vooral een coronagerelateerd cijfer op.
Wat blijkt? De helft van de respondenten vindt dat hun leidinggevende goed met de veranderingen die 2020 teweegbracht is omgegaan. Hou je in het achterhoofd hoe groot die uitdaging precies was – geen enkele organisatie had immers een pandemie in het draaiboek staan – dan mogen de leidinggevenden van Europa zichzelf met deze statistiek op de schouder kloppen.
De helft vindt dat hun leidinggevende goed met de veranderingen van 2020 is omgegaan
Leidinggevenden die goed met de veranderingen zijn omgesprongen, worden door hun werknemers met name om twee acties geprezen. Allereerst geeft 59% van de respondenten aan dat hun gezondheid en veiligheid tijdens de coronacrisis prioriteit kreeg van hun leidinggevende. Bovendien vindt 55% van hen dat hun leidinggevende voldoende empathie toonde tijdens de crisis.
Geen directeuren
Workday meldt in het eigen persbericht nog dat alle respondenten in het onderzoek een functietitel lager dan ‘Directeur’ droegen. Ze werkten daarnaast allemaal voor een bedrijf met meer dan 250 werknemers.
Verder lezen
Benieuwd naar welke vaardigheden de leidinggevende van de toekomst goed maakt? Lees dan hier het artikel(Engelstalig) van recruitersplatform ToTalent.eu daarover.