fbpx

Mbo’ers, dertigers en zorgmedewerkers staan vooraan in rij bij STAP-budget

Tijdens de tweede aanvraagperiode voor het STAP-budget was, net als tijdens de eerste ronde, het geld binnen een mum van tijd op. We hebben inmiddels een goed beeld van waar die bedragen heengaan.

Joost de Ruiter on mei 23, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Mbo’ers, dertigers en zorgmedewerkers staan vooraan in rij bij STAP-budget

Een stormloop: zo kun je de tweede aanvraagperiode voor het STAP-budget gerust noemen. Op het moment dat het digitale loket voor de subsidie afgelopen maand openging, stonden er al 43 duizend mensen in de wachtrij. Nog geen 40 uur later was het geld volledig op.

Veel aanvragen, korte wachtrijen

In totaal deden 45 duizend mensen tijdens de tweede aanvraagperiode een gooi naar het budget. Ze konden daarbij geld aanvragen voor ruim 80 duizend verschillende opleidingen, aangeboden door 540 opleidingsinstanties. Even voor de goede orde: succesvolle aanvragers krijgen maximaal €1000 overheidsgeld om iets nieuws te leren.

45 duizend mensen deden tijdens de tweede aanvraagperiode een gooi naar het STAP-budget

Een verzoek voor het budget indienen ging dit keer een stuk makkelijker dan tijdens de eerste aanvraagperiode, meldde het UWV begin mei trots in zijn eigen persbericht. Dat komt omdat de uitkeringsinstantie flink heeft geïnvesteerd in de technische capaciteit van het online loket.

Daar was overigens ook alle reden toe: de eerste aanvraag-window van ­afgelopen maart werd overschaduwd door ellenlange online wachtrijen.

Mbo’ers, 30’ers en zorgmedewerkers

Maar dan nu het nieuws. Interessant is namelijk dat we inmiddels een beter beeld hebben van waar het STAP-budget precies terechtkomt – cijfers over de eerste aanvraagperiode die het UWV recentelijk publiceerde zorgen daarvoor.

Meer dan de helft van de STAP-aanvragers heeft op z’n hoogst een afgeronde mbo-opleiding

Uit die cijfers blijkt onder andere dat meer dan de helft van de STAP-aanvragers mbo of lager als hoogst genoten opleiding heeft. Daarnaast weten we dat de zorg de meest voorkomende sector onder aanvragers is, en dat maar liefst een derde van de aanvragers dertiger is.

Bron: UWV

Meer bijscholers dan omscholers

Dan nog een leuk feitje: 58% van de aanvragers geeft aan bijscholing te willen bekostigen van het STAP-budget. Op die manier hopen ze hun huidige werk beter te kunnen doen.

58% van de STAP-aanvragers gebruikt het geld voor bijscholing

De overige aanvragers gebruiken de subsidie voor omscholing – zij zijn dus op zoek naar ander werk.

Bron: UWV

STAP-budget

Voor wie een geheugensteuntje kan gebruiken: het STAP-budget werd vorig jaar door toenmalig minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geïnitieerd. De bedoeling? Mensen een financiële impuls geven om iets nieuws te leren, zodat ze zichzelf makkelijker op de arbeidsmarkt kunnen bewegen.

Dit jaar bestaat het budget uit 160 miljoen euro, volgend jaar wordt dat 200 miljoen

Dit jaar heeft Den Haag 160 miljoen euro voor het budget uitgetrokken. In 2023 is er 200 miljoen voor de regeling vrijgemaakt.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Op 1 juli aanstaande gaat het aanvraagloket voor het STAP-budget opnieuw open, ook dan wordt weer een stormloop verwacht.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*