fbpx

Loopbaanleren zit verweven in het dagelijks bestaan, laat deze dansfilm zien

Loopbaanbegeleider en kunstenaar Funda Tasdan maakte een dansfilm over een onderwerp dat haar nauw aan het hart ligt. “Als mijn film aan een paar mensen het belang van loopbaanleren toont, is dit project wat mij betreft geslaagd.” 

Joost de Ruiter on mei 09, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Loopbaanleren zit verweven in het dagelijks bestaan, laat deze dansfilm zien

Voor Funda Tasdan liepen de zaken net iets anders dan normaal, toen ze twee jaar geleden voor het eerst met professionele balletdansers in loopbaangesprek trad. Ze had daar al rekening mee gehouden – en daarom de gesprekken bewust informeel ingericht – maar toch. 

Funda Tasdan

Geblokkeerd repertoire 

Normaalgesproken werkt Funda als facilitator bij de Loopbaangroep – ze helpt trainingsdeelnemers bij het uitvoeren van opdrachten en denkt achter de schermen mee over vormgevingsvraagstukken.  

Waarom alles net even anders liep? Als loopbaanexpert hanteert ze een vast repertoire – eentje die ervoor zorgt dat ze nooit uitgevraagd raakt. “Maar bij die balletdansers ging dat trucje niet op”, vertelt ze nu met een glimlach. “Die dansers pensioneren op hun 35ste, ze kijken daarom op een heel andere manier naar hun loopbaan. Het zorgde ervoor dat ze door mijn vragen blokkeerden, ze konden geen antwoorden geven. En dus vielen er stiltes.” 

Stiltes geven ruimte  

Maar die stiltes hadden een functie, bleek achteraf. Want Funda sprak de dansers maar gedeeltelijk vanuit haar rol als loopbaanbegeleider, tijdens de gesprekken had ze ook haar kunstenaarspet op. Haar doel? Het regisseren van een dansfilm met ‘loopbaanleren’ – dat gaat over leren dat je invloed op je eigen loopbaan hebt – als hoofdthema. 

“De stiltes die in onze gesprekken vielen, gaven ruimte aan woorden”

“De stiltes die in onze gesprekken vielen, gaven ruimte aan woorden”, zegt Funda met de kennis van nu. “De dansers vertelden me bijvoorbeeld dat de perceptie die het grote publiek van hen heeft niet strookt met de realiteit. ‘Ons leven is een stuk minder glamoureus dan mensen denken’, zeiden ze.”

Input toch lastig 

“Ik trof bovendien professionals aan die zes dagen per week keihard werken in repetities; de zevende dag hebben ze een voorstelling. Daar was ik enorm van onder de indruk. Maar repeteren en optreden doen ze altijd in teamverband, dus toen ik de dansers om hun eigen input voor mijn dansfilm vroeg, vonden ze dat lastig.” 

Toch kwam de input er wel, en eenmaal daar hoefde Funda hem alleen nog te vangen op beeld. Dat deed ze: haar dansfilm INNER is inmiddels een feit. 

Resultaat: INNER 

Funda: “De input van de eerste danser die we in INNER zien, was bijvoorbeeld dat zijn omgeving hem lang als timide heeft ervaren. Dat zie je terug in de film: hij begint daarin in een cocon, maar komt daarna letterlijk in beweging. En hij heeft ambitie – hij wil gaan. Daarom rent-ie aan het eind van de video de trap op.” 

“Die danser was bovendien heel rustig, open minded en down to earth”, vervolgt ze. “Vandaar de aardse kleuren in de omgeving waarin hij danst. En de muziek? Die is speciaal voor hem gecomponeerd.” 

“De eerste danser die we zien, was door zijn omgeving als timide ervaren. Dat zie je terug in de film”

Met de tweede danser die we in de film zien – Funda beschrijft haar als “een vlotte, Britse madame” – had de INNER-regisseur hele andere gesprekken. “Voor haar stond vrijheid centraal, daarom laat ik haar in de video op een bombastische manier letterlijk over grenzen dansen”, vertelt ze. “De glansrol die de zee in haar dans vertolkt is een knipoog naar haar band met de natuur.” 

Waardering zet loopbaanleren op de kaart 

INNER mag rekenen op goede kritieken, ook bij het internationale publiek. De film won laatst een jaarlijkse award bij een festival in Berlijn, nu is hij ook genomineerd voor het San Francisco Dance Film Festival (SFDFF). 

Vanzelfsprekend maken de prijzen en nominaties iets bij Funda los. “Met al die waardering krijg ik voor elkaar dat loopbaanleren op een creatieve manier op de kaart wordt gezet.” 

De film laat zien dat lessen die je in je privéleven leert, je helpen op de werkvloer”

“De film laat bovendien zien dat loopbaanleren in het dagelijks leven verwezen zit”, vervolgt ze. “Lessen die je in je privéleven leert helpen je verder op de werkvloer, en vice versa. Dat is iets waar we even bij stil kunnen staan.”

Funda weet ook dat er ruimte voor verbetering is, als het gaat om algemeen bewustzijn over loopbaanleren. “Maar al kan mijn film slechts een paar mensen er inzicht over geven, dan is dit project wat mij betreft geslaagd.” 

Verweven in dagelijks bestaan 

Zelf laat Funda misschien wel het beste zien dat loopbaanleren verweven zit in het dagelijks bestaan. Ze vertelt: “dingen die ik als kunstenaar leer, gebruik ik in mijn werk als facilitator bij de Loopbaangroep en andersom.”  

Inmiddels weten we dat zo’n verwevenheid prachtige resultaten – een awardwinnende dansfilm, bijvoorbeeld – tot gevolg kan hebben. 

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*