fbpx

Maakt LinkedIn een einde aan het taboe op cv’s met een gat erin?

Wie solliciteert met een gat in z’n cv staat direct met 1-0 achter. LinkedIn probeert nu – mede dankzij kritiek van de buitenwacht – dat taboe te doorbreken.

Joost de Ruiter on april 19, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Maakt LinkedIn een einde aan het taboe op cv’s met een gat erin?

Een gat in je cv: als werkzoeker is het niet iets waar je een sollicitatiebrief mee begint. En met goede reden. Het taboe op een loopbaanonderbreking is weliswaar door de jaren heen afgenomen, maar solliciteer je met een gat in je cv, dan ga je nog steeds met een 1-0 achterstand jouw sollicitatieproces in.

Probleem voor iedereen

Helemaal eerlijk is dat niet. Natuurlijk, een werknemer die een poosje uit de roulatie is geweest moet misschien even up-to-date worden gebracht met de huidige systemen en werkwijzen. Maar dat betekent niet dat diegene ineens al zijn vaardigheden kwijt is. Recruiters die cv’s met een gat erin op voorhand links laten liggen, lopen op die manier veel talent mis.

Recruiters die cv’s met een gat erin op voorhand links laten liggen, lopen veel talent mis

Die recruiters doen echter niet alleen zichzelf te kort. Vooral werkzoekende vrouwen worden namelijk de dupe van hun beleid. Veel vaker dan mannen, zetten zij immers hun carrière op een laag pitje – of zelfs helemaal uit – wanneer ze een kind krijgen. Willen ze een tijd later weer op de arbeidsmarkt instromen, dan wordt ze dat door het gat in hun cv lastig gemaakt.

LinkedIn was ook boosdoener

Natuurlijk hebben niet alleen recruiters en hiring managers schuld aan dit probleem. Tot voor kort – we hebben het over iets meer dan een maand geleden – was ook LinkedIn een van de boosdoeners. Maakte je een cv op het platform aan, dan kon je daar geen gat tussen twee functies in kwijt: functietitels moesten elkaar opvolgen. Sommigen probeerden nog ‘Mom’, ‘dad’ of ‘stay-at-home’ in te voeren, maar zonder succes. LinkedIn accepteerde die functies niet.

De Amerikaanse Heahter Bolen stak die stugheid van LinkedIn als een doorn in het oog. Ze is ervaringsdeskundige: na een carrière in het management van koffiependelaar Starbucks bleef ze een periode thuis om voor haar kinderen te zorgen. Toen ze weer aan de slag wilde, en dus haar LinkedIn-cv wilde updaten, bleek dat niet te gaan. Ze schreef er een boze blog over.

Nieuwe feature doorbreekt taboe

De blog belandde uiteindelijk op het hoofdkantoor van LinkedIn. Eind maart, slechts enkele weken na het verschijnen van het stuk van Bolen, ging het platform zelfs overstag. Werkzoekers die hun loopbaan om wat voor reden dan ook onderbroken hebben, kunnen dat gat in hun cv nu op LinkedIn verklaren. Functies als ‘stay-at-home-mom’ worden nu dus wel geaccepteerd door het platform.

Voor meer dan 200 andere niet betaalde functies die je als een onderbreking van een loopbaan zou kunnen zien, geldt dat eveneens.

Experts zijn tevreden

Dat is maar goed ook, vinden experts op het gebied van re-integratie. Carol Fishman Cohen is een van hen, zij geeft TED-talks over het onderwerp en richtte een platform op voor herintreders, iRelaunch.

“Hiermee erkent én valideert LinkedIn het besluit om een tijdje een loopbaanpauze te nemen”

In de Harvard Business Review tekent ze op dat LinkedIn met de ingreep een enorme stap zet. “Het belang van deze ontwikkeling voor miljoenen mensen die worstelen met een breuk in hun carrière kan niet worden overschat. Hiermee erkent én valideert LinkedIn het besluit om een tijdje een loopbaanpauze te nemen.”

Heather Bolen? Ook tevreden!

Niet alleen Cohen, maar ook Heather Bolen is tevreden met de nieuwe LinkedIn-feature. “Ik word er blij van”, vertelde ze aan het tijdschrift Fortune. Ze denkt zelfs dat het platform de potentie heeft om een eind te maken aan het taboe op een loopbaanonderbreking. “LinkedIn is zo groot en belangrijk dat het onze houding tegenover cv’s met een gat erin kan normaliseren”, zegt ze. “Als je weer wilt werken nadat je een tijdje iets anders hebt gedaan, is dat niet iets om je voor te schamen.”

“LinkedIn is zo groot en belangrijk dat het onze houding tegenover cv’s met een gat erin kan normaliseren”

Bolen zelf heeft haar zoektocht naar een nieuwe baan overigens opgegeven, meldt Fortune ook. In plaats daarvan betreedt ze de markt met haar eigen bedrijf. Volgens haar LinkedIn-profiel biedt ze als zelfstandige nu virtuele cursussen op het gebied van reizen en cultuur aan.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*