fbpx

Drie positieve ontwikkelingen in loopbaanland om op de voet te volgen

Human Capital-directeur Radboud van Hal deelt drie trends in het loopbaanvak die hij met interesse volgt. Wat valt op? Alle drie ontwikkelingen laten zien dat we de goede kant opgaan.

Joost de Ruiter on mei 11, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Drie positieve ontwikkelingen in loopbaanland om op de voet te volgen

Laat je Radboud van Hal, directeur van loopbaanconsultant Human Capital Group, een blik op de trends in loopbaanland werpen? Dan ga je in hosannastemming naar huis. Want drie belangrijke zaken die hij momenteel ziet gebeuren, zijn ronduit positief.

In een gesprek met LoopbaanPro zet hij de ontwikkelingen die hij ziet op een rijtje.

Trend 1: loopbaancoaching vindt plaats in context van een team

Radboud van Hal

Van Hal: “Ik zie dat loopbaanbegeleiding steeds vaker in de context van een team wordt geplaatst. We focussen ons dus niet meer alleen op het individu, zoals eerder de norm was. Dat is goed nieuws.”

“Het functioneren van een medewerker kun je namelijk op individueel vlak slechts beperkt veranderen. Natuurlijk: je kunt iemand allerlei ontwikkelingsmogelijkheden aanbieden. Maar krijgt hij vervolgens binnen zijn team niet de ruimte om toe te passen wat hij heeft geleerd? Dan werkt dat frustrerend voor hem: je bereikt het tegenovergestelde van je intentie.”

“Het functioneren van een medewerker kun je op individueel vlak slechts beperkt veranderen”

“Wil je een medewerker beter laten functioneren? Dan kun je kortom beter dingen binnen zijn team veranderen. Zorg je bijvoorbeeld dat er binnen een team de mogelijkheid bestaat om taken af te wisselen? Dan bereik je dat individuele medewerkers meer skills ontwikkelen, zonder dat je iemand daar persoonlijk op hoeft aan te sturen.”

Trend 2: oudere medewerker hoeft niet te vrezen voor verlies

Van Hal: “Het loopbaanvak krijgt steeds meer oog voor verliespreventie bij oudere werknemers.”

“Dat zit zo: als een werkgever zijn werknemers nu vertelt dat ze zich moeten ontwikkelen, bijvoorbeeld door twee dagen per week op cursus te gaan, zegt de medewerker van 28: ‘leuk!’. Maar de medewerker van 57? Die wil helemaal niet leren cloud computen – hij wil gewoon z’n werk doen. Zijn eerste reactie? ‘Door die cursus verlies ik tijd.’”

“De medewerker van 57? Die wil helemaal niet leren cloud computen”

“Die reactie is natuurlijk onwenselijk: jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk, hoe oud je ook bent. Begrijp me dus niet verkeerd: een oudere medewerker die weigert in zichzelf te investeren, moet je echt het inzicht geven dat hij minimaal tot zijn pensioen moet blijven ontwikkelen.”

“Toch is de angst van die oudere werknemer om iets te verliezen wel degelijk gegrond: die cursus gaat hem immers tijd kosten die hij liever aan zijn werk besteedt. Zorg er dus voor dat de ontwikkelingsmogelijkheden exact aansluiten bij zijn kennis en ervaring. Hij heeft uiteindelijk de kennis en ervaring om zelf te weten wat een nuttige invulling van zijn tijd is.”

“Overigens: moedig je als coach een oudere professional aan om een carrièrestap te maken? Dan wordt verliespreventie nóg belangrijker. Een carrièreswitch kan erg goed voor de werknemer in kwestie zijn, maar grote kans dat hij zelf meteen aan het salaris dat hij voor zo’n verandering inlevert denkt.”

“Mijn advies: gebruik een tool als Geldvinder.nl. Daarmee maak je inzichtelijk of zijn financiële angsten gegrond zijn. Je kunt er een enorme drempel mee weghalen.”

“Met een tool als Geldvinder maak je inzichtelijk of financiële angsten gegrond zijn”

Trend 3: arbeidsvoorwaarden gaan mee met de tijd

Van Hal: “Dit heeft minder met loopbaan- en ontwikkelingsbegeleiding te maken, maar wel met hr. En het is wat mij betreft een positieve ontwikkeling, daarom noem ik hem toch. Ik zie dat arbeidsvoorwaarden bij veel organisaties met hun tijd meegaan: ze worden inclusief.”

“Een voorbeeld daarvan? Een bedrijf dat divers en inclusief wil zijn, kan zijn mensen beter vrijgeven tijdens het Suikerfeest, dan tijdens Tweede Paasdag. Of tijdens het Lichtjesfeest – dat is voor Hindoestanen belangrijk.”

“Vooruitstrevende bedrijven doen dat al, en dat is een goede zaak. Je wordt ermee aantrekkelijk voor mensen met verschillende culturele achtergronden.”

“Een ander voorbeeld van moderne arbeidsvoorwaarden, zijn uitzonderingen die voor een individu gelden – en dus niet voor het hele personeelsbestand. Ieder individu is immers anders, en kan op een andere manier worden gemotiveerd. Bedrijven die de regelruimte hebben om de ene medewerker woensdagmiddag vrij te geven en de andere medewerker wat extra salaris te bieden, doen het wat mij betreft goed.”

“In Nederland vinden we dat allemaal nog erg lastig – we zijn een egalitaire samenleving”

“In Nederland vinden we dat allemaal nog erg lastig – we zijn een egalitaire samenleving. Als Pietje iets krijgt heeft Jantje er ook recht op, vinden we. Toch zie ik op het individu gerichte arbeidsvoorwaarden steeds normaler worden, en dat is mooi.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*