fbpx

'De LoopbaanPro Award gaf ons erkenning, traffic en een reflectie-momentje'

Het Refugee Talent Hub verzorgt weliswaar geen loopbaanbegeleiding in de traditionele betekenis van het woord, maar dat weerhield de LoopbaanPro Awards-jury er afgelopen jaar niet van om het team tóch met een loopbaanprijs naar huis te sturen. Wilma Roozenboom legt een half jaar later namens haar team uit wat de Award heeft betekend.

Joost de Ruiter on juli 18, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
'De LoopbaanPro Award gaf ons erkenning, traffic en een reflectie-momentje'

Toen jury-voorzitter Ester Leibbrand afgelopen winter aankondigde dat het Refugee Talent Hub een LoopbaanPro Award had gewonnen, kwam dat voor sommigen wellicht als een verrassing. De werkgroep, die de prijs in de wacht sleepte in de categorie ‘Loopbaanteam van het Jaar’, was weliswaar overduidelijk een team, maar niet perse onderdeel van de loopbaansector. Misschien is het juist om die reden dat Wilma Roozenboom, die leiding geeft aan de prijswinnaars, de Award meer dan een half jaar later als een “stukje erkenning” omschrijft. “Het winnen ervan was heel goed voor ons als groep – het liet ons zien dat waar we voor staan en waar we hard voor werken niet onopgemerkt blijven”, vertelt ze. 

Wilma Roozenboom

Niet perse loopbaanbegeleiders, en toch terechte winnaars

Dat het Refugee Talent Hub aanvankelijk niet in één adem met de loopbaansector werd genoemd, is bij nader inzien ook eigenlijk best logisch. Het team van Roozenboom geeft immers geen sollicitatietrainingen. Het laat cliënten ook geen assessments invullen, en helpt bovendien niet bij het schrijven van cv’s. Wat het wel doet, is statushouders in contact brengen met potentiële werkgevers. En ook dat is loopbaanbegeleiding, vond niet alleen Roozenboom zelf, toen ze met haar team een gooi deed naar de Award, maar ook de jury, toen die het Refugee Talent Hub afgelopen december met een prijs beloonde.

“Wat wij doen is voor onze doelgroep een veel effectievere vorm van loopbaanbegeleiding”

Nog voordat Samina Ahmed en Pegy Ibrahim – beide leden van het team, je ziet ze op de foto bovenaan dit artikel – de Award  in ontvangst namen, legde Roozenboom op deze site al uit waarom ze haar team had aangemeld. “In mijn ogen is het gebrek aan een netwerk het grootste obstakel dat tussen een statushouder en leuk werk staat”, vertelde ze destijds. “Ons team organiseert evenementen waar vluchtelingen werkgevers kunnen ontmoeten; daarmee nemen we het obstakel weg. Wat mij betreft is dat ook een manier van loopbaanbegeleiding – het is voor onze doelgroep in ieder geval een veel effectievere vorm dan een sollicitatiecursus of een skills-assessment.”

De jury was het, zoveel moge inmiddels duidelijk zijn, met haar eens. “Het Refugee Talent Hub is een voorbeeld voor velen, omdat het team loopbaanhulp biedt aan een kwetsbare groep”, lezen we in hun rapport.

Erkenning, traffic en reflectie

Dankzij het winnen van de Award is het Refugee Talent Hub zich nu dus bewust van de waardering die in de loopbaansector voor hun werk bestaat, vertelt Roozenboom. “Het heeft ons trots gemaakt op wat we doen: samen met onze corporate partners zorgen voor betaalde banen voor professionals die ergens anders geboren zijn.” Bovendien zette de erkenning die kwam kijken bij het winnen van de prijs aan tot reflectie, zo blijkt uit haar woorden. “Ondernemend en actief als we zijn, vergeten we nog wel eens stil te staan bij wat we eigenlijk doen. Het winnen van de Award gaf ons dat moment wél.”

“Ondernemend en actief als we zijn, vergeten we wel eens stil te staan bij wat we eigenlijk doen”

De LoopbaanPro Awards leverde haar team echter niet alleen warme gevoelens op, maar ook tastbaar resultaat, vervolgt ze. “Het meedingen naar, en het uiteindelijke winnen van de Award, is ook goed geweest voor onze naamsbekendheid”, laat ze optekenen. “Immers: we kregen erdoor meer traffic op onze sociale media-kanalen, en kwamen op tijdlijnen van mensen en organisaties terecht die ons voorheen nog niet kenden.”

Nu al enthousiast voor volgende winnaars

Teams die actief zijn in de loopbaansector, of zoals het Refugee Talent Hub iets concreet betekenen voor mensen op de arbeidsmarkt, kunnen eind dit jaar profiteren van dezelfde erkenning die Roozenboom beschrijft. Op 14 december 2023 worden de LoopbaanPro Awards namelijk opnieuw uitgereikt. 

“Ons advies aan de volgende winnaars is: geniet van het moment”

Roozenboom is nu al enthousiast voor het team dat haar Refugee Talent Hub volgend jaar opvolgt, vertelt ze namens haarzelf en haar collega’s. “Ons advies aan de volgende winnaars is: geniet van het moment en neem de tijd om erbij stil te staan!”

Zelf ook winnen?

Ben jij onderdeel van een loopbaanteam en wil je profiteren van de voordelen die meedingen naar een LoopbaanPro Award je geeft, zoals Roozenboom ze hierboven beschreef? Hou dan deze website in de gaten: binnenkort verstrekken we informatie over hoe je jouw team onder de aandacht van de jury kunt brengen. Wie weet draagt jouw team eind dit jaar wel de titel ‘Loopbaanteam van het Jaar 2023’ – veel betere marketing bestaat niet! Geen onderdeel van een loopbaanteam? Overweeg dan om je aan te melden in de categorie ‘Loopbaanpro van het Jaar’ of ‘Loopbaancase van het Jaar’. Nota bene: in laatstgenoemd genre valt naast een juryprijs ook een publieksprijs te winnen.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*