fbpx

Dankzij nieuw platform kom je eindelijk wél tot de kern van welzijnsproblematiek

Werkgevers weten dat het welzijn van hun mensen cruciaal is, maar wanneer er op hun werkvloer een laag moraal heerst, komen ze vaak niet verder dan pleisters plakken. Start-up-platform Noon gaat dat veranderen.

Joost de Ruiter on mei 10, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dankzij nieuw platform kom je eindelijk wél tot de kern van welzijnsproblematiek

Medewerkerswelzijn zou anno 2023 bovenaan de agenda van elke onderneming moeten staan. In de eerste plaats omdat het een morele verplichting is: je wilt dat mensen die voor je werken dat met plezier doen. Maar het is ook gewoon goede business. Blije werknemers blijven je bedrijf langer trouw: dat betekent dat je minder vaak aan de sollicitatietafel hoeft te zitten – wel zo fijn op een krappe arbeidsmarkt als deze. Bovendien levert iemand die lekker in z’n vel zit beter werk. Goed nieuws dus, dat een recent gelanceerd platform medewerkerswelzijn inzichtelijk gaat maken, en de mentale gesteldheid van werknemers aan de hand van dat inzicht kan verbeteren.

Dagelijkse welzijn-check-ins

Het platform in kwestie, dat de naam ‘Noon’ heeft meegekregen, is een extensie voor communicatiesoftware Slack – het werd ontwikkeld in samenwerkingen met de Rotterdamse tech-startup Builders Studio. Tien organisaties zijn betrokken bij het testen van de tool, waaronder grote namen als Polarsteps, vandeBron en Pinch.

De check-ins geven onder andere inzicht in de werkdruk waarmee een werknemer te maken heeft

Werkgevers die de tool implementeren, geven hun medewerkers de mogelijkheid om dagelijkse welzijns-check-ins te doorlopen. Die check-ins geven onder andere inzicht in de werkdruk waarmee een werknemer te maken heeft, en welke invloed die heeft op zijn of haar productiviteit. Ook zaken als controle, werksfeer en energieniveaus worden gemeten. De data die de check-ins verzamelen kan een werkgever via een dashboard raadplegen – aan de hand ervan kan hij doeltreffende maatregelen nemen om welzijn te verbeteren. Medewerkers zelf hebben ook profijt van het platform: zij krijgen op basis van de check-ins gepersonaliseerde aanbevelingen om hun mentale gesteldheid op te krikken.

Screenshot van het Noon-dashboard

 

Onderliggende problematiek blootleggen

Dat de lancering van Noon hard nodig is, vertelden ontwikkelaars Hendrik-Jan Griffoen en Saul Johnson eerder deze week aan Fonk Magazine. Volgens hen weet het overgrote deel van de werkgevers namelijk heel goed hoe belangrijk medewerkerswelzijn is, en zijn ze ook zeker bereid om erin te investeren. Tegelijkertijd worstelen ze nog vaak met de manier waarop: volgens de Noon-oprichters vallen veel bedrijven terug op zaken als lichaamsbeweging. En alhoewel sport bijdraagt aan een goede mentale gezondheid, vergelijken ze fysieke inspanning met een one-size-fits-all pleister op een wond. Dankzij Noon ontdekken werkgevers exact welke onderliggende factoren aan welzijnsproblematiek bijdragen, waardoor ze het bij de kern kunnen aanpakken.

Nu vallen veel bedrijven nog vaak terug op zaken als lichaamsbeweging

Een voorbeeld van zo’n onderliggend probleem? Bijvoorbeeld bewijsdrang – iets dat volgens Griffoen en Johnson vooral Millennials en Gen Z’ers parten speelt. Die bewijsdrang zorgt er volgens hen voor dat werknemers te veel gaan werken, waardoor ze op termijn met stressklachten uitvallen. Doordat Noon zowel werknemers als hun leidinggevenden preventief wijst op toenemende stress, kan het uitval voorkomen.

Meer lezen?

Meer weten over Noon? Via deze link lees je het nieuwsbericht over de tool dat eerder deze week op de website van Fonk Magazine verscheen. Hier vind je de link naar de website van het platform.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*