fbpx

Dankzij deze vraag komt jouw cliënt over als de perfecte kandidaat

Een recruiter die een baan zoekt moet een bovengemiddeld sollicitatiegesprek voeren: interviews worden immers zijn werk. Het stellen van de vraag uit onderstaand artikel onderscheidt hem van een gewone kandidaat, en daar kan ook jouw cliënt – recruiter of niet – zijn voordeel mee doen.

Joost de Ruiter on april 02, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dankzij deze vraag komt jouw cliënt over als de perfecte kandidaat

“Stel, ik krijg de baan. Wat heb ik over drie maanden gedaan, waardoor jij zeker weet dat je de juiste persoon hebt aangenomen?” Als het aan recruitmentexpert Shelley Billinghurst ligt, is dat de ultieme vraag die een kandidaat aan zijn of haar hiring manager kan voorleggen. Maakt jouw cliënt tijdens een sollicitatiegesprek van die tip gebruik? Dan levert hem of haar dat twee belangrijke voordelen op.

Twee vliegen in één klap

Allereerst helpt de vraag je cliënt bij het bereiken van een direct doel: hij of zij komt immers voorbereid en geïnteresseerd over. Hij ziet zichzelf in de rol die wordt aangeboden, en is gemotiveerd om te doen waar de werkgever behoefte aan heeft. In andere woorden: hij laat een goede indruk achter op zijn gesprekspartner – aan de sollicitatietafel is er weinig belangrijker.

Allereerst helpt de vraag je cliënt bij het bereiken van een direct doel: het voeren van een goed gesprek

Ten tweede ontdekt je cliënt aan de hand van de vraag of de vacature waar hij op solliciteert matcht met zijn vaardigheden, en zijn eigen verwachtingen van het werk. Uit het antwoord dat de hiring manager hem geeft, blijkt tenslotte wat de perfecte kandidaat in zijn mars moet hebben. Jouw cliënt kan voor zichzelf bepalen of hij hetgeen bezit dat nodig is om die verwachtingen in te lossen, en of hij überhaupt de motivatie en ambitie heeft om aan die doelen bij te dragen. 

Podcast voor de beste sollicitanten in Canada

Billinghurst gaf de gouden vraag-tip vorige week vrijdag in de podcast The Recruitment Flex, die ze twee keer per week met haar collega Serge Boudreau opneemt. Beide podcasthosts zijn vooraanstaande experts in het recruitmentveld in Alberta, een provincie in het westen van Canada.

Door het stellen van de vraag, komen recruiters over als de perfecte sollicitant die ze moeten zijn

De podcast van Billinghurst en Boudreau richt zich op recruiters: op het eerste gezicht is het daarom vreemd dat de vraag-tip bedoeld is voor mensen aan de andere kant van de sollicitatietafel. De expert vertelt echter dan wanneer recruiters zélf op zoek gaan naar een baan, van hen verwacht mag worden de perfecte sollicitant te zijn – ze moeten andere sollicitanten tenslotte goed kunnen beoordelen. Door het stellen van de vraag, komen ze wat de podcasthosts betreft over als de perfecte sollicitant die ze moeten zijn.

Meer ontdekken?

Met eigen oren naar de gouden tip van Billinghurst luisteren? Dat kan door de aflevering Replaced with an App van de podcast The Recruitment Flex te luisteren. Via deze link wordt-ie voor je geopend op Spotify: de podcasthost geeft de tip na 22 minuten en 30 seconden.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*