fbpx

'Wij willen loopbaanbegeleiding voor onze kinderen', zeggen ouders in Engeland

Zelf hebben ze in hun jeugd geen loopbaanbegeleiding gehad, en daar balen ouders in Engeland nu nog steeds van. Voor hun kinderen willen ze daarom beter, blijkt uit een recente enquête.

Joost de Ruiter on april 05, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
'Wij willen loopbaanbegeleiding voor onze kinderen', zeggen ouders in Engeland

‘Als we in onze tienerjaren loopbaanbegeleiding hadden gekregen, hadden we nu onze droombaan gehad.’ Die mening is toebedeeld aan iets meer dan de helft van de volwassen in Engeland, blijkt uit een recent gepubliceerd onderzoek. Ook interessant: 69% van de ondervraagden zou willen dat hun eigen ouders tijdens de opvoeding over carrière-opties waren begonnen. Dat leidt er dan weer toe dat 84% van hen nu met hun kinderen over loopbanen in gesprek gaat.

Ouders willen betere loopbaan voor hun kroost

Al die razendinteressante cijfers komen voort uit een enquête van The Gatsby Foundation, een Britse organisatie die geld aan goede doelen verstrekt en zich momenteel bezighoudt met de Talking Futures Campaign. Laatstgenoemde campagne geeft ouders een toolkit voor loopbaangesprekken met hun kinderen. Zo moeten mensen op jonge leeftijd bewust worden van hun loopbaanmogelijkheden, zodat ze al in het begin van hun carrière werk vinden waar ze voldoening uithalen.

37% van Engelse ouders is zelf per toeval in hun huidige baan beland

De enquête werd gehouden onder 2000 ouders van kinderen tussen de 11 en 18: 37% van hen geeft in het onderzoek aan zelf bij toeval in hun huidige carrière beland te zijn. Duidelijk is dat ze voor hun kinderen een betere loopbaansituatie willen. En met een betere situatie bedoelen ze: werkgeluk. Dat blijkt uit het feit dat 56% van de ondervraagden zich zorgen maakt over of hun kind een leuke baan vindt. Een aanzienlijk kleiner deel, 42% om precies te zijn, maakt zich zorgen over het toekomstige salaris van hun kroost.

Top-10 ouderlijke loopbaanadviezen

Ouders die meededen aan de enquête, werd ook gevraagd welke adviezen ze hun kinderen meegeven, als het aankomt op loopbanen. Dat leverde een boeiende top-10 aan carrièretips op. Duidelijk wordt bijvoorbeeld dat veel ouders hun kinderen een stukje eigenzinnigheid meegeven. Zo staat het advies ‘begeef je buiten je comfortzone’ met stip op nummer 1. Ook ‘je moet doen wat goed bij jou past, en je niet laten beïnvloeden door je omgeving’ (2) en ‘je bent nooit te oud om van loopbaan te veranderen’ (9) halen de lijst.

Ouders willen hun kinderen voor een stukje eigenzinnigheid meegeven

Verder blijkt dat ouders hun kinderen aanmoedigen om te blijven leren. ‘Zie je collega’s niet als competitie, maar probeer iets van hen op te steken’ (10), luidt bijvoorbeeld een top-10 advies. ‘Stel altijd vragen’ (5) en ‘pak je kansen waar het kan’ (6) maken eveneens onderdeel uit van de lijst. De hele top-10 vind je achter deze link.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*